Μενού
  • Α-
  • Α+

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις ελληνικές Αρχές για τη στήριξη που μου προσέφεραν, καθώς είμαι ασφαλής και καλά στην υγεία μου». Με αυτά τα λόγια ο Έλληνας πολίτης, Αγκαγιάν Φαρχάντ, ευχαριστεί τις ελληνικές Αρχές που κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν από την Καμπούλ και το Αφγανιστάν. Ο ίδιος μιλώντας στο Reader θέλησε να ευχαριστήσει και όσους έδειξαν ενδιαφέρον για την υγεία του και εξέφρασε την επιθυμία του να γυρίσει πίσω στην Ελλάδα. «Αυτή τη στιγμή ανυπομονώ να επιστρέψω στην Ελλάδα και τους οικείους μου» είπε χαρακτηριστικά. 

Διαβάστε ακόμη: Αφγανιστάν: Πρώτος απεγκλωβισμός Έλληνα πολίτη από την Καμπούλ

Ο Αγκαγιάν Φαρχάντ απεγκλωβίστηκε από το Αφγανιστάν κατόπιν προσπαθειών του υπουργείου Εξωτερικών, και αναμένεται να αφιχθεί με αεροπορική πτήση στην Αθήνα σήμερα (20/8) στις16.35 από Ισλαμαμπάντ μέσω Αμπου Ντάμπι. Ο ίδιος βρισκόταν στην Καμπούλ την ώρα που οι Ταλιμπάν την κατέλαβαν και έμεινε αποκλεισμένος δίχως να μπορεί να γυρίσει πίσω στην Ελλάδα

Μετά από την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών, μεταφέρθηκε με ασφάλεια από την αφγανική πρωτεύουσα στην ελληνική πρεσβεία του Ισλαμαμπάντ. Αφού παρέμεινε για λίγες μέρες, αποφασίστηκε η επιστροφή του πίσω στην Ελλάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε γνωστοποιήσει το γεγονός με ανάρτησή του στο twitter στην οποία είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Yστερα από συνεννοήσεις με ΥΠΕΞ Κρατών-Μελών της ΕΕ, ο Έλληνας πολίτης Agajan Farhad μεταφέρθηκε με ασφάλεια από την Καμπούλ στο Ισλαμαμπάντ όπου τον υποδέχθηκαν αξιωματούχοι της Ελληνικής Πρεσβείας. Στελέχη της Ελληνικής Πρεσβείας βρίσκονται μαζί με τον κ. Farhad και προετοιμάζουν την επιστροφή του στην Ελλάδα που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό».

https://twitter.com/NikosDendias/status/1427722591238823956?ref_src=twsrc^tfwhttps://twitter.com/NikosDendias/status/1427722594451603472?ref_src=twsrc^tfw

Σε ανακοίνωσή του την Τρίτη 17 Αυγούστου το υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα είχε αναφέρει ότι: «Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, και στη συνέχεια σχετικών συνεννοήσεων του υπουργείου με ΥΠΕΞ άλλων κρατών, ο Έλληνας πολίτης Agajan Farhad μεταφέρθηκε με ασφάλεια από την Καμπούλ στο Ισλαμαμπάντ όπου τον υποδέχθηκαν αξιωματούχοι της Ελληνικής Πρεσβείας. Αυτή τη στιγμή στελέχη της Ελληνικής Πρεσβείας βρίσκονται μαζί με τον κ. Farhad και προετοιμάζουν την επιστροφή του στην Ελλάδα που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό».

Ανησυχία στην Αθήνα για προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν

Έντονη είναι η κινητικότητα στην Αθήνα, με τις δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν να τίθενται επί τάπητος. Βασική προτεραιότητα παραμένει ο συντονισμός για την ασφαλή επιστροφή από την φλεγόμενη χώρα ανθρώπων που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές αποστολές, με την προσοχή να είναι στραμμένη και στον τρόπο αντιμετώπισης ενός νέου Προσφυγικού κύματος.

Ήδη από χθες Πέμπτη στον Έβρο, μπουλντόζες κάνουν έργα ενίσχυσης του φράχτη κατά μήκος των συνόρων, ενώ σήμερα μεταβαίνουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συνοδευόμενοι από τους αρχηγούς του στρατού και της αστυνομίας όπου και θα επισκεφθούν τις Καστανιές για να επιθεωρήσουν την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Αστυνομία, λιμενικό και ένοπλες δυνάμεις ενεργοποιούν σχέδιο θωράκισης των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων με μετακίνηση προσωπικού και μέσων προς τον Έβρο και το Aνατολικό Αιγαίο, ενώ ενεργοποιούνται drones, κάμερες και ραντάρ για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA