Μενού
  • Α-
  • Α+

Ένα σχέδιο ανάκτησης του ελέγχου της πολιτικής ατζέντας θα είναι σε εξέλιξη τις επόμενες εβδομάδες από το Μέγαρο Μαξίμου, με το βλέμμα και στη ΔΕΘ, το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση, μετά από έναν μάλλον εφιαλτικό Αύγουστο, επιχειρεί να βάλει ξανά την ατζέντα σε μια σειρά μετώπων και να ρεφάρει την πολιτική ζημία που αναπόδραστα υπέστη, ιδίως από τη διαχείριση των πύρινων μετώπων.

Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει επί του θέματος το στίγμα του την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή, στη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών που έχει προγραμματιστεί και για την οποία υπάρχει κινητοποίηση στο κυβερνητικό επιτελείο. Εκεί ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει απαντήσεις για το τι έγινε και τι δεν έγινε κατά τη διαχείριση των πύρινων μετώπων, αλλά το σημαντικότερο, θα περιγράψει τα βήματα που θα γίνουν το επόμενο διάστημα για την ουσιαστική στήριξη των πληγεισών περιοχών, των κατοίκων, αλλά και την ανάπλαση του φυσικού περιβάλλοντος.

Νωρίτερα, πάντως, μάλλον το απόγευμα της Τρίτης, η κυβέρνηση θα περιγράψει αναλυτικά το πλαίσιο που θα ισχύει για μια σειρά δραστηριοτήτων από τον Σεπτέμβριο, ιδίως εις ότι αφορά τους ανεμβολίαστους. Είναι σαφής η απόφαση να συνεχιστεί και το φθινόπωρο η απαγόρευση της πρόσβασης ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και στην εστίαση, ενώ πλέον οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα υποχρεούνται σε διπλό εργαστηριακό τεστ κάθε εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος των τεστ, εφόσον πρόκειται για rapid test, θα είναι 10 και 10 ευρώ, άρα 20 ευρώ την εβδομάδα και περίπου 80 ευρώ τον μήνα, ποσό που θα καλύπτουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Η πολιτεία αναμένεται να καλύπτει μόνο το κόστος των self tests για τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, έστω και αν για τα παιδιά 12-17 ετών έχει ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού. Η εκτίμηση στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι αυτά τα μέτρα χαίρουν ευρείας αποδοχής, ενώ εκτιμάται παράλληλα ότι μετά τις διακοπές θα αυξηθεί και το ποσοστό εμβολιασμού έτι περαιτέρω.

Θέμα χρόνου ο ανασχηματισμός

Η πυκνή ατζέντα αυτής της εβδομάδας ίσως μεταθέσει χρονικά τις κυβερνητικές αποφάσεις για τον ανασχηματισμό. Η κυρίαρχη πεποίθηση στο κυβερνητικό επιτελείο, όμως, όπως πληροφορείται το Reader.gr, είναι ότι ένας προαναγγελθείς ανασχηματισμός που δεν ολοκληρώνεται, λειτουργεί επιβαρυντικά. Αν, δε, οι αποφάσεις αργούσαν πέραν της ΔΕΘ, είναι σαφές ότι η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού μπορεί να εκτραπεί σε μια απέραντη... ανασχηματισματολογία.

Έτσι, μετά τις αλλαγές στο Μαξίμου, όλα τα φώτα στρέφονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου ρεαλιστικά η θέση του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι δύσκολη. Ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν καλύφθηκε ούτε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, στο πρώτο του briefing προ ημερών, κάτι που είναι ενδεικτικό των προθέσεων. Αλλαγές θα υπάρξουν και σε άλλα υπουργεία, κυρίως με εσωτερικές μετακινήσεις υπουργών. Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν και κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ, ενώ παρασκηνιακά ακούγονται έντονα τα ονόματα του Θεόδωρου Ρουσόπουλου, του Τάκη Θεοδωρικάκου, αλλά και βουλευτών της ΝΔ από τη νεότερη γενιά.

Παράλληλα, αυτές τις ημέρες θα γίνει εκτενής συζήτησης και για το πακέτο της ΔΕΘ στο κυβερνητικό επιτελείο. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να επιμείνει στη λογική των φορολογικών ελαφρύνσεων, με όπλο και την καλή πορεία του τουρισμού. Θεωρείται άκρως πιθανή η μείωση του εταιρικού φόρου από το 24% στο 22%, τη διατήρηση της απαλλαγής καταβολής εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς, αλλά και η διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών. Άκρως πιθανή θεωρείται η μεσοσταθμική περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, για να ισοσκελιστούν τυχόν αυξήσεις από τις αντικειμενικές αξίες, ενώ εξετάζεται και το σενάριο της πλήρους κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογουμένους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA