Μενού
  • Α-
  • Α+

Με βάση την εικόνα που έχουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα, μετά τις 11:00, θα βρίσκεται στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ και το Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ, όπου βρέθηκε προκειμένου να βοηθήσει τη μικρότερη κόρη του Δάφνη να εγκατασταθεί στο πανεπιστήμιο Yale.

Η επιστροφή Μητσοτάκη στην…έδρα του σημαίνει και…επίσημη έναρξη των διεργασιών για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο οποίος έχει προαναγγελθεί εδώ και εβδομάδες, ήδη πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, όταν έγιναν οι πρώτες αλλαγές με επίκεντρο το Μέγαρο Μαξίμου. Με βάση τις πληροφορίες του Reader.gr, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι…σχετικά κενό σήμερα, αν και αναμένενται να κάνει συσκέψεις, ενώ αντίστοιχα…χρόνο θα διαθέτουν στελέχη του στενού πυρήνα της κυβέρνησης, όπως ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού και εξ απορρήτων του κ. Μητσοτάκη, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Σημειωτέον, αναχωρώντας από το Μαξίμου στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ο κ. Μητσοτάκης δεν άφησε στους συνεργάτες του…νότα για αλλαγές στην κυβέρνηση τη Δευτέρα. Το πυκνό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας, όμως, με αλλεπάλληλα ταξίδια σε εξωτερικό και Ελλάδα ως την Παρασκευή, αφήνει μικρά παράθυρα ευκαιρίας για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Η σημερινή μέρα είναι υποψήφια, αλλά, όπως έγραψε από χθες το Reader.gr, τίποτα δεν είναι «γραμμένο στην πέτρα». Άλλωστε, η ύπαρξη του υπουργικού συμβουλίου στις 11:00, το πρωί της Τρίτης, δεν κάνει και ό,τι πιο εύκολο τη δρομολόγηση ενός ανασχηματισμού.

Το τι θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης, όμως, είναι αποκλειστικά στο χέρι του. Αν γυρίσει από τις ΗΠΑ αποφασισμένος για τα πάντα, οι εξελίξεις μπορεί να τρέξουν γρήγορα. Αν γυρίσει και ξεκινήσουν οι διεργασίες και το καθιερωμένο «γράψε-σβήσε» του ανασχηματισμού, τότε η υπόθεση μπορεί να πάρει μερικές μέρες. Στην πολιτική πιάτσα, άλλωστε, δεν υπάρχει η εικόνα ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή κανονισμένα πράγματα.

Πυρετός ονοματολογίας

Η ονοματολογία, πάντως, έχει φουντώσει για τα καλά και θεωρείται μάλλον δεδομένο ότι, εφόσον ο κ. Μητσοτάκης προβεί σε αλλαγές, τότε δεν θα πρόκειται απλώς για σημειακές παρεμβάσεις, αλλά ευρύτερες αλλαγές σε πρόσωπα και δομές. Εξαιρετικά δυσχερής θεωρείται, για παράδειγμα, η θέση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Για τη θέση του ακούγεται ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος είναι άκρως πιθανό να μετακινηθεί από το υπουργείο Υγείας. Σε σενάριο «μετακόμισης» εμπλέκεται και ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος, εφόσον μετακομίσει από την Πολιτική Προστασία, θα μπορούσε να βρεθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, με έμφαση την τοπική αυτοδιοίκηση. Βεβαίως, ένα τέτοιο σενάριο επιφέρει αλλαγές και στο Εσωτερικών και μένει να φανεί, αν ο Μάκης Βορίδης θα μείνει αμετακίνητος ή θα βρεθεί σε ένα άλλο, εξίσου κομβικό πόστο. Ειρήσθω εν παρόδω, ο κ. Βορίδης είναι εκ των εισηγητών ενός σημαντικού νομοσχεδίου στο υπουργικό της Τρίτης.

Ανοιχτό είναι τι μέλλει γενέσθαι με τον Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Ανάπτυξης. Στο Μαξίμου υπάρχει παγίως καλή άποψη για τον υπουργό, ο οποίος, όμως, μπορεί να κληθεί να αναλάβει άλλο χαρτοφυλάκιο με σημασία και αναπτυξιακό πρόσημο. Επίσης, μένει να φανεί, αν τελικά θα προχωρήσει ο διαχωρισμός του υπουργείου Ενέργειας και του υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε το χαρτοφυλάκιο του Περιβάλλοντος να αυτονομηθεί, δεδομένης της προτεραιότητας αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, πάντως, παραμένει στο υπουργικό σχήμα, σε κάθε περίπτωση. Τέλος, κανείς δεν «βάζει το χέρι στη φωτιά» για την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Αντίθετα, υπάρχει μια σειρά υπουργών που φαίνεται πως μένουν αμετακίνητοι. Αυτοί είναι ο Νίκος Δένδιας, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Κώστας Καραμανλής, ο Νίκος Παναγιώτοπουλος, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, πιθανότατα η Νίκη Κεραμέως και επίσης πιθανώς και ο Κώστας Τσιάρας.

Όσο για τις νέες εισόδους, ο Τάκης Θεοδωρικάκος φλερτάρει με την επιστροφή στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ μένει να φανεί και τι μέλλει γενέσθαι με τον Θεόδωρο Ρουσόπουλο. Ακόμα, μπορεί να αξιοποιηθούν και βουλευτές από πληγείσες περιοχές (Εύβοια, Ηλεία κ.ο.κ.), αλλά και ευρύτερα νεότεροι βουλευτές.

Τέλος, ανοιχτή είναι η «υφυπουργοποίηση» γενικών γραμματέων, τόσο προς επιβράβευση όσο και για εκλογικούς λόγους, μιας και κάποιοι θέλουν να είναι υποψήφιοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις που εξετάζονται είναι ο Μάριος Θεμιστοκλέους (Υγείας) και ο Γιώργος Καραγιάννης (Υποδομών), ενώ η Σοφία Νικολάου επίσης έχει ακουστεί, αν και δεν πρέπει να αποκλειστεί και η επιστροφή της αρμοδιότητας των φυλακών στο υπουργείο Δικαιοσύνης από το Προστασίας του Πολίτη, με μετακόμιση της από την Κατεχάκη στη Μεσογείων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA