Μενού
  • Α-
  • Α+

Ίσως και ζήτημα λίγων ωρών ή το πολύ ελάχιστων ημερών θα είναι, κατά τα φαινόμενα, οι αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Σε αυτό συγκλίνουν τόσο πληροφορίες του Reader.gr από κυβερνητικά στελέχη όσο και το γεγονός ότι κάποια πρώτα σχετικά τηλεφωνήματα έγιναν ήδη, ιδίως τις βραδινές ώρες της Δευτέρας.

Ο πρωθυπουργός επέστρεψε χθες (30/08) λίγο πριν το μεσημέρι από το προσωπικό του ταξίδι στις ΗΠΑ και αμέσως ξεκίνησε τις επαφές με τον πολύ στενό κύκλο συνεργατών του, προεξάρχοντος του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη. Με δεδομένο, δε, ότι τα γραφεία των κ.κ. Μητσοτάκη και Δημητριάδη είναι παρακείμενα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο αμεσότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού μπήκε και βγήκε πλείστες όσες φορές, δείγμα του ότι οι διεργασίες ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Η ύπαρξη, δε, αρκετών ταξιδιών στο πρωθυπουργικό καλαντάρι αυτές τις μέρες, επέβαλλε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες άμεσα. 

Ένα χαρακτηριστικό των κυοφορούμενων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα είναι η απουσία συγκεκριμένης πληροφόρησης, με μια ιδιότυπη «ομερτά» από τους ελάχιστους άμεσα γνωρίζοντες των κυβερνητικών προθέσεων. Και μπορεί ο πρωθυπουργός να χρησιμοποίησε τη χθεσινή μέρα, προκειμένου να κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες και κάποιες πρώτες επαφές, διαψεύδοντας τις βεβαιότητες για ανακοινώσεις αμέσως μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αφήσει να σέρνεται το ζήτημα του ανασχηματισμού για πολύ ακόμα. Εξ ου και η Προεδρία της Δημοκρατίας παραμένει σε ετοιμότητα, με την κ. Σακελλαρόπουλου να έχει πρόγραμμα εντός των τειχών τις επόμενες μέρες.

Υπό αυτό το πρίσμα, ακόμα και η σημερινή μέρα είναι «ύποπτη», έστω και αν στις 11:00 έχει προγραμματιστεί υπουργικό συμβούλιο με την ισχύουσα, κατά πάσα πιθανότητα, σύνθεση. Είναι προφανές ότι, όποτε και αν γίνουν ανακοινώσεις, για κάποιους θα είναι το κύκνειο άσμα τους στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ άλλοι θα αλλάξουν χαρτοφυλάκιο. 

Ρεαλιστικά, μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες το ζήτημα θα έχει λήξει, καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα περιβάλλον ανασχηματισμού, όπερ και ωθεί υπουργούς και το όλο σύστημα των υπουργιών σε θερινή παράλυση. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι το κυβερνητικό έργο πρέπει να τρέξει και η κυβέρνηση να στείλει το μήνυμα της επανεκκίνησης, οι αλλαγές θα προχωρήσουν και ο πρωθυπουργός θα πάει στη ΔΕΘ με φρεσκαρισμένο σχήμα.

Στα της ονοματολογίας, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αποχώρηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από το κυβερνητικό σχήμα, ενώ άκρως πιθανή είναι η μετακίνηση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια-ίσως ακόμα και στο Προστασίας του Πολίτη. Πολλά για το εύρος του ανασχηματισμού θα κρίνει το τι μέλλει γενέσθαι με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τη Νίκη Κεραμέως, οι οποίοι, βεβαίως, θα παραμείνουν βασικά στελέχη του κυβερνητικού σχήματος. Ο Νίκος Χαρδαλιάς, δε, μένει να φανεί πού θα κατευθυνθεί, εφόσον αποχωρήσει από το κτίριο «Φάρος» της Πολιτικής Προστασίας, μετά και το πρόσφατο ισχαιμικό επεισόδιο που υπέστη. Μένει, επίσης, να φανεί, αν θα «σπάσει» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αυτονόμηση του περιβαλλοντικού σκέλους, ενώ ευρείες θα είναι οι αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών, με είσοδο αρκετών κοινοβουλευτικών στελεχών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA