Μενού
  • Α-
  • Α+

«Προωθητικός είναι ο ανασχηματισμός και όχι τιμωρητικός», ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να δυναμώσει το κυβερνητικό σχήμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader, η επιλογή να τοποθετηθεί ο Βαγγέλης Αποστολάκης στη νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, από πλευράς κυβερνητικών πηγών, μπορεί να είχε διακομματικό χαρακτήρα, όμως μετά το τελεσίγραφο Τσίπρα στον ίδιο τον Αποστολάκη για «αποστασία», ο ναύαρχος εν αποστρατεία και πρώην υπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε τελικά την υπουργοποίησή του με τον ίδιο να δηλώνει εκ των υστέρων ότι δεν αποδέχεται την πρόταση του πρωθυπουργού. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιλογή του Θάνου Πλεύρη στο υπουργείο Υγείας έγινε γιατί ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζει όσο κανείς άλλος τον τομέα της Υγείας. Μάλιστα, έχει διατελέσει σύμβουλος στο υπουργείο Υγείας στο παρελθόν ενώ η τοποθέτηση της Μίνας Γκάγκα ως αναπληρώτρια υπουργός Υγείας θεωρείται «καλό χαρτί» με την ίδια να έχει στην αρμοδιότητά της το θέμα των νοσοκομείων, καθώς η ίδια ήταν διευθύντρια Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Σωτηρία. 

Σε αυτό το κυβερνητικό σχήμα επανήλθε και ο Τάκης Θεοδωρικάκος, αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το μήνυμα, μάλιστα, που στέλνουν από την κυβέρνηση είναι ότι «όποιος φύγει, μπορεί και να επανέλθει». Κι αυτό το λένε γιατί ο Τάκης Θεοδωρικάκος στον προηγούμενο ανασχηματισμό είχε βγει από την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ήταν στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. 

Από την κυβέρνηση, μετά τον ανασχηματισμό, φεύγει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είχε δεχθεί κριτική όχι μόνο για τις φωτιές αλλά και για την ασφάλεια της χώρας τόσο από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας όσο και από στελέχη της αντιπολίτευσης. Μετά την τοποθέτηση του Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Τουρισμού, ο Χάρης Θεοχάρης φεύγει από την κυβέρνηση με την απομάκρυνσή του να θεωρείται «θέμα καραμπόλας». Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, εκτιμά το έργο του και γι' αυτό το επόμενο διάστημα θα έχει συνάντηση μαζί του.  

Βαγγέλης Αποστολάκης: Το παρασκήνιο για τον πρώην υπουργό επί ΣΥΡΙΖΑ 

Μπορεί αρχικά ο Βαγγέλης Αποστολάκης να δέχθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού, προκαλώντας τριγμούς στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως ο ίδιος ο Βαγγέλης Αποστολάκης τελικά δεν δέχθηκε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συμμετάσχει στην κυβέρνηση. «Αυτό έγινε με την προϋποθέση ότι θα υπάρξει μια διακομματική συναίνεση. Αυτή ήταν η μία προϋπόθεση για ανεξάρτητο υπουργείο, στο οποίο συμφώνησε ο Μητσοτάκης. Το ένα τηρήθηκε σε ότι αφορά το υπουργείο. Δεν υπήρχε διακομματική στήριξη ή συζήτηση μεταξύ τους. Εγώ δεν αποφεύγω την ευθύνη. Αλλά δεν μπορώ να αποδεχθώ μία πρόταση που δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα. Με τιμά ιδιαίτερα η πρόταση του πρωθυπουργού, αλλά θα έπρεπε να έχει διακομματική υποστήριξη», δηλώνει τώρα ο ίδιος ο Βαγγέλης Αποστολάκης.

Οπως έγινε γνωστό νωρίτερα και προτού ο Βαγγέλης Αποστολάκης αρνηθεί την πρόταση του πρωθυπουργού, ο ίδιος την περασμένη Δευτέρα είχε επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα και του είχε πει ότι ο κ. Νικηφοράκης – ανήκει στο στενό περιβάλλον της οικογένειας Μητσοτάκη του είχε προτείνει να γίνει αναπληρωτής υπουργός Πολιτικής Προστασίας. Και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Αποστολάκης φέρεται να τον διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει υπό αυτούς τους όρους υπουργός της Δεξιάς. Σύμφωνα μάλιστα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Βαγγέλης Αποστολάκης στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, διαβεβαίωσε τελικά πως θα πει όχι στην πρόταση Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας του ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση αλλά πρόσκληση σε αποστασία. Ο Αλέξης Τσίπρας του απάντησε κατηγορηματικά ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε αποστασία καθώς η πρότασή του για εθνική συναίνεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του περιβάλλοντος δεν είχε να κάνει με πρόσωπα αλλά με συγκεκριμένο σχέδιο. Από τότε δεν υπήρξε καμία άλλη επικοινωνία.

Λίγα λεπτά πριν ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης τηλεφώνησε στον Διευθυντή του Πολιτικού του γραφείου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλη Καλογήρου, και τον ενημέρωσε για την συμμετοχή του Βαγγέλη Αποστολάκη στην κυβέρνηση. Η απάντηση ήταν ότι η συναίνεση δεν χτίζεται με εξαγορές προσώπων. «Του ευχόμαστε καλή τύχη. Ωστόσο καλό είναι να ξέρει ότι η ιστορία ποτέ δε λυπήθηκε όσους δεν αναγνωρίζουν ότι στη ζωή υπάρχουν και αξίες σημαντικότερες από τα πρόσκαιρα αξιώματα», είναι το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ.