Μενού
  • Α-
  • Α+

«Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε την Ελλάδα σε περίπτωση επίθεσης ή απειλής» ήταν το μήνυμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη συμφωνία αμυντικής συνδρομής Αθήνας και Παρισιού. Στη συμφωνία προβλέπεται η απόκτηση από την Ελλάδα 3+1 φρεγατών Belharra ενώ οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να συνδράμουν στρατιωτικά σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα, ακόμα και αν αυτή είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ). «Θέλουμε να προστατεύσουμε την ακεραιότητα αμφοτέρων των κρατών μας, προωθώντας την ασφάλεια και την σταθερότητα στις κοινές μας περιοχές», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Τα βασικά αποσπάσματα των δύο ομιλιών:

Κυριάκος Μητσοτάκης:

  • Σήμερα είναι μια μέρα ιστορική για Ελλάδα και Γαλλία. Αποφασίσαμε την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μας, διευρύνοντας παράλληλα τη διάθεση των κρατών μας για κοινή δράση σε όλα τα πεδία. 
  • Συμφωνία: Ενισχύει μια πραγματικότητα που είναι γνωστή σε όλους: Ελλάδα και Γαλλία έχουν ήδη μια ισχυρή συμμαχική σχέση που υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο ΕΕ και ΝΑΤΟ. 
  • Οι κοινές προσπάθειές μας ανέδειξαν με τον πιο εύλογο τρόπο τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης στη Μεσόγειο. 
  • Δεσμοί στη βάση κοινών αξιών, Δημοκρατία, κράτος δικαίου, αλλά και σεβασμός και προάσπισης Διεθνούς Δικαίου και δικαίου της θάλασσας. 
  • Αποτελεί μια πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών στην ήπειρό μας. Ελλάδα και Γαλλία κάνουν σήμερα ένα πρώτο, τολμηρό βήμα προς τη στρατηγική αυτονομία. Με τον Πρόεδρο Μακρόν έχουμε ίδιο όραμα για αμυντικές δυνατότητες και αυτόνομη απόκριση της Ευρώπης. 
  • Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για ισχυρή και αυτοδύναμη Ευρώπη του μέλλοντος. Μια Ευρώπη που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της στην Αν. Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στο Σαχέλ. 
  • Στο πλαίσιο της νέας αυτής στρατηγικής σχέσης, μετά τα 24 Rafale ανακοινώνω ότι η χώρα μας αποκτά και 3 νέες γαλλικές φρεγάτες Μπελαρά, με δυνατότητα να προμηθευτεί ακόμα μια. Ο εξοπλισμός στόλου με σύγχρονες γαλλικές φρεγάτες, έχει κίνητρο εθνικό, θωρακίζει την πατρίδα μας, αλλά και ευρωπαϊκό, γιατί ενισχύει την κοινή μας βιομηχανία. 
  • Η σύνδεση των χωρών μας διατρέχει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Γιατί αυτός δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς την αρχαία ελληνική σκέψη. Μια κρυφή Ελλάδα υπάρχει στην καρδιά όλων των ανθρώπων της Δύσης. 
  • Η ιστορία θέλει να είμαστε μαζί, όπως και η γεωγραφία. Αυτή είναι η αποστολή που ολοκληρώνουμε σήμερα στο Παρίσι

Μητσοτάκης: Η ΕΕ έχει την υποχρέωση να έχει αυτοτελώς τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα. Και μπορεί να το κάνει μόνο αν αναπτύξει τη δυνατότητα να το κάνει χωρίς την υποστήριξη του ΝΑΤΟ ή του ΟΗΕ. Αυτή η στρατηγική εταιρική συμμαχία κινείται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση. Ενισχύοντας αμυντική συνεργασία, αγοράζοντας; ευρωπαϊκά οπλικά συστήματα, αυτή τη στρατηγική επιλογή υπηρετούμε και είμαι ικανοποιημένος για το γεγονός ότι διμερώς Ελλάδα-Γαλλία κάνουν ένα πρώτο βήμα, ανοίγοντας τον δρόμο και σε άλλες χώρες να συμμετάσχουν σε ένα διευρυμένο σχήμα αμυντικής συνεργασίας. 

Μακρόν για AUKUS: Αυτό που προέχει σήμερα είναι αυτό που υπογράφουμε. Είχαμε την ευκαιρία μετά τη συνομιλία με Μπάιντεν να εκφραστώ για τη συμφωνία AUKUS. Η Επιλογή της Αυστραλίας δεν αλλάζει τη συμμαχία στον Ειρηνικό. Έχουμε πολλούς εταίρους στην περιοχή. Η ιστορία και η γεωγραφία είανι σιωπηρές. Η επιλογή της Αυστραλίας με όλες τις συνέπειες που θα φανούν δεν έχει αντίκτυπο στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπως την είχαμε παρουσιάσει το 2018. Για αμερικανική πρόταση για φρεγάτες: Δεν μπορώ να απαντήσω γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός πήρε αυτή την απόφαση. Αλλά αυτό που υπογράφουμε αποτελεί μια δομική, εταιρική σύμπραξη. Συνάδει με τις επιλογές που προχωρήσαμε το καλοκαίρι του 2020. 

Μητσοτάκης για ελληνοαμερικανικές σχέσεις: Η συμφωνία που υπογράφουμε δεν ανταγωνίζεται τη σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, γιατί η ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετεί συνολικά τη στρατηγική μας εντός του ΝΑΤΟ. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η Ελλάδα θα υπογράψει μια πενταετή αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή συνεργασία σε άμυνα και εξωτερική πολιτική. Επιλέξαμε γαλλικές φρεγάτες γιατί αυτή ήταν η εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού μας. Καλύπτει και με το παραπάνω τις επιχειρησιακές μας ανάγκες, ενώ υπάρχουν και δεσμεύσεις από Γαλλία για παράδοση των χρονοδιαγραμμάτων που το ΠΝ είχε θέσει. Επίσης, παρά το γεγονός ότι θα πλοία αυτά θα χτιστούν σε γαλλικά ναυπηγεία, θα υπάρχει σημαντική προστιθέμενη αξία και για την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Η συμφωνία αυτή δεν είναι αντιστάθμισμα σε κάτι άλλο. Η Ελλάδα δεν ξεχνά ότι η Γαλλία στάθηκε δίπλα μας τις δύσκολες στιγμές του καλοκαιριού του 2020. 

Μακρόν για σχέσεις με ΗΠΑ: Ο πρέσβης μας επιστρέφει αύριο στις ΗΠΑ για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας νέας σχέσης. Στα μέσα Οκτωβρίου ξανά 

Μακρόν για Τουρκία: Δεν είχα την αίσθηση το 2020 ότι η Ελλάδα έδειχνε εχθρική διάθεση. Είναι καθήκον μας να είμαστε αλληλέγγυοι με κάθε κράτος μέλος και αυτό επιβεβαιώνουμε με αυτή την εταιρική σχέση. Η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή σε μια ταραγμένη γραμμή, όπου τα γεωπολιτικά συμφέροντα είναι σημαντικά για Ελλάδα, Γαλλία και Ευρώπη. Σημαντικό και νόμιμο να στηρίξουμε την Ελλάδα να προασπίσει την εδαφική της ακεραιότητα, αλλά και σε περίπτωση επίθεσης ή απειλής. Έτσι αντιλαμβάνομαι εγώ τη φιλία. Οι ΗΠΑ είναι ιστορικοί σύμμαχοι και θα παραμείνουν, αλλά εδώ και δέκα χρόνια εστιάζονται στον εαυτό τους και στρέφουν τα συμφέροντά τους προς τον Ειρηνικό.  Δεν υποκαθιστούμε τις ΗΠΑ, αλλά μας ζητείται να αναλάβουμε μεγαλύτερο μέρος της προστασίας μας εμείς οι ίδιοι. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA