Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ενισχύονται με 3 φρεγάτες και άλλες 3 κορβέτες σε βάθος χρόνου ενώ εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός πως η αμυντική συνδρομή για την οποία δεσμεύτηκαν οι δυο ηγέτες περιλαμβάνει ακόμα και παρέμβαση, εφόσον κάποια από τις δύο χώρες δεχθεί ένοπλη επίθεση, ρήτρα που για πρώτη φορά περιλαμβανεται σε διμερή συμφωνία που κάνει η Ελλάδα με χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ

Στρατιωτικοί αναλυτές και αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων απαριθμούν τα πλεονεκτήματα που θα αποκτήσει η χώρα μας από το 2025 που θα έχει στην κατοχή τις υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες Belharra: Πανίσχυρα ραντάρ, εντοπισμός εχθρικών υποβρυχίων, τορπίλες νέας γενιάς ακόμα και εντυπωσιακές δυνατότητες επιβίωσης αν χτυπηθούν από βαρύ οπλισμό. Και βέβαια σε συνδυασμό με Rafale και τις κορβέτες που θα ακολουθήσουν το αξιόμαχο των ελληνικών δυνάμεων σε θάλασσα και αέρα αναβαθμίζεται σημαντικά. Η ιστορική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας ανοίγει όμως το δρόμο ώστε η Ευρώπη να κάνει κι ένα σημαντικό βήμα για την αυτονομία της σε επίπεδο αμυντικών δυνατοτήτων.

Αυτή την άποψη συμμερίζονται τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Εμάνουελ Μακρόν ο οποίος αναμένεται να εκμεταλλευτεί τη γαλλική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τις αρχές του χρόνου για τη δημιουργία της πρώτης μορφής ευρωστρατού. Για το θέμα αυτό Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν πως οι διεθνείς εξελίξεις καθιστούν αναγκαία την δημιουργία του. «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αφήσουν πίσω τους την αφέλεια», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος. «Όταν δεχόμαστε πιέσεις, όταν ξένες δυνάμεις σκληραίνουν τη στάση τους, πρέπει να αντιδρούμε, να δείχνουμε πως έχουμε την ισχύ και την ικανότητα να αμυνθούμε, χωρίς να οδηγηθούμε σε κλιμάκωση, εξασφαλίζοντας όμως τον σεβασμό».

Τον ερχόμενο Ιανουάριο η Γαλλία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην ατζέντα της είναι η επιτάχυνση των εξελίξεων σε αυτή την κατεύθυνση. Ήδη συζητείται η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης 5.000 στρατιωτών με στόχο την διαφύλαξη των συμφερόντων της Ένωσης σε περιοχές όπου γυρίζουν την πλάτη οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Εδώ και περίπου 10 έτη, οι ΗΠΑ εστιάζουν περισσότερο στα εσωτερικά τους ζητήματα και στα στρατηγικά τους συμφέροντα τα οποία στρέφονται προς την Κίνα και τον Ειρηνικό. Είναι δικαίωμά τους, είναι ζήτημα της δικής τους κυριαρχίας. Σέβομαι την κυριαρχία των λαών, αλλά, και πάλι, θα ήμασταν αφελείς, ή μάλλον θα υποπίπταμε σε τεράστιο σφάλμα αν δεν προσαρμοζόμασταν στα νέα αυτά δεδομένα. Επομένως, με τον ίδιο πραγματισμό, την ίδια διαύγεια, θα πρέπει ως Ευρωπαίοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν για την προστασία μας», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος «που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Μέση Ανατολή, το Σαχέλ».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA