Την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για το σύνολο του προσωπικού – ιατρικού, διοικητικού, υποστηρικτικού – στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), σε συνέχεια σχετικής απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, προβλέπει ρύθμιση του Υπουργείου Εργασίας που έχει ενσωματωθεί στην τροπολογία του Υπουργείου Υγείας, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το μέτρο κρίθηκε επιβεβλημένο λόγω της ευπάθειας των ατόμων που εξυπηρετούνται από τα Κέντρα αυτά, στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας. Με την ίδια ρύθμιση συμπληρώνεται και αποσαφηνίζεται το πλαίσιο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των ωφελουμένων σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας.
Πιο συγκεκριμένα με το άρθρο 4 της τροπολογίας προβλέπονται τα εξής:
- Απαλλάσσονται από την σχετική υποχρέωση οι ωφελούμενοι των Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης (πλην των Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας-ΚΔΗΦ).
- Προβλέπεται η δυνατότητα επιστροφής στα προγράμματα κοινωνικής φροντίδας των ωφελούμενων, εάν έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη ή μοναδική δόση εμβολιασμού, καθώς επιδίωξη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι η μέγιστη δυνατή συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στα προγράμματα αυτά. Άλλωστε ήδη με την α’ δόση εμβολιασμού επιτυγχάνεται επαρκής προστασία
- Περιγράφεται με σαφήνεια το πλαίσιο των κυρώσεων για τις δομές που επιτρέπουν την συμμετοχή ανεμβολίαστων.
- Τέλος, εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού εκείνα τα άτομα με αναπηρία, τα οποία αδυνατούν να υποβληθούν στη διαδικασία του εμβολιασμού -όχι λόγω κινδύνου από τον εμβολιασμό, αλλά για πρακτικούς λόγους. Πρόκειται ιδίως για βαριές περιπτώσεις αυτισμού, νοητικής υστέρησης και επιληψίας.
Δείτε την τροπολογία εδώ: https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/11739212.pdf
- Πυροβολισμοί σε ΕΦΚΑ: Αυτός είναι ο 89χρονος «πιστολέρο» - Τι ρούχα φορά σύμφωνα με μαρτυρίες
- Από gamer, επίδοξος δολοφόνος του Τραμπ: Τι αποκαλύπτουν τα social media του 31χρονου δασκάλου
- «Ακόμα και εμείς οι Βούλγαροι πάμε Ελλάδα» - Διαφήμιση του βουλγαρικού τουρισμού κατέληξε σε φιάσκο
- Έμεινε άυπνος για 11 μέρες, έσπασε το Ρεκόρ Γκίνες, αλλά άρχισε να πληρώνει το τίμημα 30 χρόνια μετά
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.