Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι Τούρκοι, αφού άφησαν μια ημέρα να περάσει, τηρώντας σιγή ιχθύος αναφορικά με την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας που «κλειδώνει» την ανατολική Μεσόγειο και την αναβάθμιση του εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας με την παραγγελία των υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra, άρχισαν τις προκλήσεις. Τις δηλώσεις, επίσημες και μη, τις άναρθρες κραυγές της άκρας δεξιάς στη γείτονα και την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών διαδέχθηκε η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, με ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 να πραγματοποιεί υπερπτήσεις «άνωθεν Μακρονησίου και Ανθρωποφάγων στα 29.000 πόδια» και στη συνέχεια δεύτερο ζευγάρι F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση «άνωθεν Μακρονησίου και Ανθρωποφάγων στα 11.000 πόδια».

Διερευνητικές επαφές στην Αγκυρα

Την ίδια ώρα, η ελληνική διπλωματία εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τον 63ο γύρο των Διερευνητικών Επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Στις 16 Μαρτίου είχε ολοκληρωθεί ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί σε καλό κλίμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών «ο 63ος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα λάβει χώρα στην Αγκυρα, στις 6 Οκτωβρίου 2021»

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία και τον εναέριο χώρο είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Είναι όνειρο θερινής νυκτός ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτές τις διεκδικήσεις, οι οποίες αμφισβητούνται και από τη διεθνή κοινότητα, διαμορφώνοντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ», σημειώνει αρχικά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και συνεχίζει:

«Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Αντί για συνεργασία, η πολιτική εξοπλισμών, απομόνωσης και αποξένωσης της Τουρκίας από την Ελλάδα είναι μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει την ίδια και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Το παραλήρημα Τούρκου απόστρατου για την Κρήτη

Απόστρατος αξιωματικός και πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας φτάνει στο σημείο να δηλώσει πως τα 3/4 της Κρήτης ανήκουν στην Τουρκία και ότι μονάχα το 1/4 της Κρήτης (επί της ουσίας ο νομός Χανίων) είναι ελληνικός. Τους προκλητικούς ισχυρισμούς που έφτασε στο σημείο να κάνει ο γεωπολιτικός - στρατιωτικός αναλυτής, Γιουμίτ Γιαλίμ, φιλοξενεί η ιστοσελίδα trhaber.com υπό τον τίτλο: «Τα 3/4 της Κρήτης ανήκουν στην Τουρκία: Η παρουσία εκεί των ΗΠΑ (σ.σ. εννοεί μέσω της στρατιωτικής βάσης) και Ελλάδας είναι παράνομη».

Κατά τον Γιουμίτ Γιαλίμ «η Κρήτη που επί δυόμιση αιώνες ήταν τουρκικό έδαφος το 1913 μοιράστηκε από την Αγγλία σε τέσσερις χώρες. Αργότερα από αυτές τις τέσσερις χώρες, οι τρεις αποσύρθηκαν από τη συμφωνία. Και ενώ έπρεπε να αποδοθεί το έδαφος στον παλιό του ιδιοκτήτη, οι Έλληνες χωρίς έγκριση από τους Οθωμανούς κατέλαβαν το σύνολο του νησιού».

Ακολούθως εμπλέκοντας τεχνηέντως τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου αναφέρει ότι «μετά από την ήττα του οθωμανικού κράτους στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλά νησιά που ανήκαν στους Τούρκους στο Αιγαίο αφέθηκαν χωρίς σαφές νομικό status. Μεγάλες δυνάμεις της εποχής χωρίς να πάρουν έγκριση από την Τουρκία χάρισαν αυτά τα νησιά στους Έλληνες μεταξύ των οποίων το πιο σημαντικό είναι η Κρήτη που αναφέρεται ως αεροπλανοφόρο στη μέση της Μεσογείου (…). Η Κρήτη που είναι ένα από τα νησιά με νομικό καθεστώς που παρέμεινε στο κενό για έναν αιώνα μετά τον πόλεμο πότε δεν ανήκε τυπικά στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει καμία επίσημη συμφωνία για το ότι η Αθήνα κατέχει το σύνολο του νησιού».

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία με τη Γαλλία που εξόργισε τους Τούρκους

  1. Ανταλλαγή εκπαιδευτών και φοιτητών από στρατιωτικά ιδρύματα.
  2. Συμμετοχή σε μαθήματα θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης, σεμινάρια, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και συμπόσια, που διοργανώνονται από στρατιωτικούς και πολιτικούς φορείς αμυντικού ενδιαφέροντος.
  3. Ανταλλαγή Αξιωματικών-Συνδέσμων (ΑΣ).
  4. Ανταλλαγή επισκέψεων σε στρατιωτικούς και πολιτικούς φορείς αμυντικού ενδιαφέροντος.
  5. Ενδιάμεσες στάσεις και /ή επισκέψεις σε κρατικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία.
  6. Ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρίας στους τομείς των επιχειρήσεων στο εξωτερικό, των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ καθώς και της χρήσης στρατιωτικού εξοπλισμού.
  7. Συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ.
  8. Συνεκπαίδευση μεταξύ των Ειδικών Δυνάμεων.
  9. Συνεργασία στους τομείς αναγνώρισης απειλών στον κυβερνοχώρο και ανάπτυξης ικανοτήτων κυβερνο-άμυνας
  10. Συνεργασία στους τομείς αναγνώρισης υβριδικών απειλών και ανάπτυξης κατάλληλων τρόπων αντιμετώπισης.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συνεργασία, που συμφωνήθηκε, στους τομείς των εξοπλισμών και της αμυντικής βιομηχανίας για την αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των δύο χωρών και την ενίσχυση της τυποποίησης και διαλειτουργικότητας του αμυντικού τους εξοπλισμού. Εντός του πλαισίου συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην άμυνα και την ασφάλεια και σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ θα επιδιωχθούν λύσεις, που προωθούν τη βιομηχανική εταιρική σχέση μεταξύ ελληνικών και γαλλικών εταιρειών, κάθε φορά που αναζητούν εξοπλισμούς ή πραγματοποιούν έργα από κοινού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA