Μενού
  • Α-
  • Α+

Τις ελευθερίες για τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης, εξηγώντας ότι στο εξής θα απολαμβάνουν τα... οφέλη του εμβολίου, εν αντιθέσει με τους συμπολίτες μας που παραμένουν ανεμβολίαστοι, αλλά για τους οποίους δεν θα υπάρξει επιβολή νέων μέτρων. Ακόμη και στις κόκκινες περιοχές θα μπορούν να κινούνται χωρίς περιορισμούς οι πολίτες σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από το προσεχές Σάββατο 9 Οκτωβρίου.

Οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό όπως είναι η μάσκα και οι αποστάσεις. Επιπλέον ελευθερίες δίνονται με βάση τα νέα μέτρα, στους εμβολιασμένους, όσον αφορά στους κλειστούς χώρους διασκέδασης, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα σε όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί να διασκεδάσουν όπως έκαναν και προ κορονοϊού. Και αυτό γιατί στο εξής επιτρέπονται στα εστιατόρια, μπαρ κλπ να έχουν μουσική και οι θαμώνες να είναι όρθιοι.

Επανεξέταση των μέτρων κάθε 15 ημέρες

«Η επιτροπή είναι το όργανο που εισηγείται στην Πολιτεία, εμπιστευόμαστε έναν προς έναν τους επιστήμονες, παραμένει ως όργανο του υπουργείου ως έχει. Μια πρώτη διαφορά από τα μέτρα είναι ότι όσα θα ανακοινωθούν σήμερα θα ισχύουν για 15. Εντός 15 ημερών θα επανεξεταστούν και θα απλοποιηθούν, ομαλοποιηθούν» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Οι "κόκκινες" περιοχές δεν θα επισύρουν επιπλέον μέτρα. Αν χρειάζεται θα ζητάμε εισήγηση από την επιτροπή. Κανένας περιορισμός, πλήρης ελευθερία θα ισχύει για τους εμβολιασμένους. Δεν αλλάζουν οι κανόνες και οι περιορισμοί για τους μικτούς χώρους. Η υπουργική απόφαση για την υλοποιήση των μέτρων θα εκδοθεί το Σάββατο και θα ισχύει για 15 ημέρες».

Πρόσθεσε δε, ότι «όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί τόσο θα προστατευόμαστε περισσότερο και ως άτομα και ως κοινωνία. Οπου παραμένουν περιορισμοί είναι για να προστατευθούμε όλοι. Εχουμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας». 

Ακολούθως, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, τόνισε: «Οπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, τόσο λιγότερες είναι οι ανάγκες νοσηλείας. Για παράδειγμα στη βόρεια Ελλάδα από τους 55 που βρίσκονται σε ΜΕΘ μόλις 2 είναι εμβολιασμένοι, ενώ πρόσφατα χάσαμε ένα νέο παιδί. Ο εμβολιασμός προλαμβάνει τη σοβαρή νόσηση- η πιθανότητα μειώνεται 20 φορές. Εχει πιεστεί κοντά δύο χρόνια τώρα το σύστημα Υγείας, κι αυτό είναι πιο έντονο στη βόρεια Ελλάδα. Ας είμαστε προσεκτικοί, είναι σημαντικό να μην έχουμε τα πολλά κρούσματα που είχαμε πέρσι. Εκτός από τους ασθενείς με κορονοϊό έχουμε και όλους τους άλλους ασθενείς» επεσήμανε η κυρία Γκάγκα. 

Τέλος, ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης είπε ότι προτεραιότητα του ΕΟΔΥ το επόμενο διάστημα θα είναι η ενίσχυση των εμβολιασμών. Ο κ. Ζαούτης από την πλευρά δήλωσε ότι αποδέχτηκε με τιμή τη θέση του προέδρου του ΕΟΔΥ, ο οποίος βρίσκεται σε κομβικό σημείο λόγω της πανδημίας. «Γνωρίζω τις προκλήσεις, αλλά θα ανταποκριθούμε με επιτυχία» τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η δουλειά που έγινε στον Οργανισμό ήταν σημαντική και «θα συνεχίσουμε σε αυτήν την σύγχρονη κατεύθυνση».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ζαούτης, προτεραιότητες του ΕΟΔΥ είναι διαχείριση και υποστήριξη της δημόσιας υγείας εν μέσω πανδημίας, η ενίσχυση της κουλτούρας εμβολιασμού, ο περιορισμός των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Οργανισμού και η συνεργασία του με όλους του φορείς. «Εχουμε τη βούληση και τη θέληση να φέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα» κατέληξε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA