Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε πλήρες αδιέξοδο βρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη δυσκολότερη φάση της 18ετους διακυβέρνησης του γεγονός, που καθιστά το επόμενο διάστημα ιδιαίτερα κρίσιμο για την έκβαση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που ήδη βαδίζουν σε τεντωμένο σκοινί. Το νέο μπαράζ της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με τελευταίο επεισόδιο το χάρτη, που δημοσιοποίησε το υπουργείο Αμυνας της γείτονα και εξαφανίζει ελληνικά νησιά και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, φανερώνει τον εκνευρισμό της Αγκυρας για μία σειρά αρνητικών εξελίξεων. Η συγκυρία είναι τέτοια, που η έντονη εσωτερική και διεθνής πίεση προς το καθεστώς Ερντογάν ενδεχομένως να το ωθήσουν σε κινήσεις υψηλού ρίσκου στην περιοχή μας αναζητώντας μία διέξοδο.

Είναι η πρώτη φορά, που η τουρκική προεδρία μέσω του υπουργείου Αμυνας «απολογείται» για υπαναχωρήσεις, που τις καταλογίζει μέρος της αντιπολίτευσης, στη «Γαλάζια Πατρίδα». Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε ξανά ο χάρτης της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας, που κοινοποιήθηκε στον ΟΗΕ το 2020, ως επιβεβαίωση της προσήλωσης στο στρατηγικό σχεδιασμό της «Γαλάζιας Πατρίδας», που περιλαμβάνει έρευνες υδρογονανθράκων και γεωτρήσεις συνοδεία πολεμικών πλοίων.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Αντιδράσεις για τις εκδηλώσεις για τη ναυμαχία της Ναυπάκτου!

Ο παράνομος αυτός χάρτης καταρχήν αγνοεί προκλητικά τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου, την οποία επικαλύπτει, εκτείνει την «τουρκική υφαλοκρηπίδα» στα 6 μίλια από τις ακτές της Κρήτης, της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κάσου και φυσικά δε λαμβάνει καν υπόψη του την ύπαρξη του Καστελόριζου. Η ανάσυρση του χάρτη αυτού έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί μονομερούς ανακήρυξης ΑΟΖ τη στιγμή, που η Αγκυρα είναι εξαιρετικά πιεσμένη.

Το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα και η συμφωνία εταιρικής σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας με ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής έχουν πραγματικά εξοργίσει τους Τούρκους επιτελείς. Επιπρόσθετα, η επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ περιλαμβάνοντας την αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας των Αμερικανών στην ελληνική επικράτεια την επόμενη 5ετία με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη δημιουργεί έναν επιπλέον πονοκέφαλο. Ιδιαίτερα την ώρα, κατά την οποία έχει επιβληθεί στην Τουρκία αμερικανικό εμπάργκο όπλων λόγω της προμήθειας του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 με την τουρκική αντιπολίτευση να ασκεί σφοδρή κριτική για την αποπομπή από το πρόγραμμα των F-35 και την απώλεια των προκαταβολών ύψους 1,5 δισ.δολαρίων.

Με τη δημοφιλία του Τούρκου προέδρου να κατρακυλά στις δημοσκοπήσεις, τα ξένα δημοσιεύματα για την κατάσταση της υγείας του να πληθαίνουν, την αντιπολίτευση να ζητά την εξέτασή του από ανεξάρτητο ιατρικό φορέα, τον κυβερνητικό του εταίρο Ντεβλέτ Μπαχτσελί να απευθύνεται στους Γκρίζους Λύκους κραδαίνοντας το γιαταγάνι του πολέμου και την τουρκική λίρα να συνεχίζει την καθοδική πορεία της δυσκολεύει πάρα πολύ η εξίσωση για την φυγή προς τα εμπρός.

Εάν σε αυτά τα δεδομένα προστεθεί η δυσμενής έκβαση για την Τουρκία στο μέτωπο της Συρίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει εγκλωβισμένος στους νεοθωμανικούς σχεδιασμούς του. Η βαθύτερη επιθυμία του να ξεπεράσει τον Κεμάλ Ατατούρκ το 2023, όταν θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, περνά αναγκαστικά μέσα από μία «νίκη», κάτι που το γνωρίζει πολύ καλά, με τον πολιτικό τουλάχιστον χρόνο όμως να μετρά ήδη αντίστροφα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA