Μενού
  • Α-
  • Α+

Νέο καίριο πλήγμα στην τουρκική παραβατικότητα στην ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί η αμυντική συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με τις ΗΠΑ, λίγες ημέρες μετά την σύναψη ανάλογης αμυντικής συμφωνίας της χώρας μας με τη Γαλλία. Η συμφωνία με την αμερικανική υπερδύναμη φαίνεται με μια πρώτη ματιά, να έχει τεράστια οφέλη για την Ελλάδα, λόγω και του βεληνεκούς των δύο δυνάμεων (σ.σ.: ΗΠΑ-Γαλλίας), καθώς θωρακίζει ακόμα περισσότερο τη χώρα μας. Σ' αυτήν την εκτίμηση προχώρησε μιλώντας στο Reader ο Διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Η νέα γεωστρατηγική αμυντική συμφωνία που υπεγράφη στις ΗΠΑ μεταξύ των δύο χωρών θα έχει 5ετη διάρκεια και προβλέπει τη δημιουργία νέων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα. Πέρα από την υπάρχουσα στρατιωτική εγκατάσταση στη Σούδα, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα αποκτήσουν πρόσβαση στο πεδίο βολής του Λιτοχώρου, δικαίωμα μεταφοράς στρατιωτικών στη βάση του Στεφανοβικείου της Μαγνησίας και παραμονής σε στρατόπεδα στην Αλεξανδρούπολη, όπου ο αμερικανικός σχεδιασμός προβλέπει τη μετατροπή της ευρύτερης περιοχής σε σημείο αναδίπλωσης των δυνάμεών τους στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Δεσποτόπουλο η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα ενισχύεται μετά από την υπογραφή της συμφωνίας και αυτό είναι προς το συμφέρον της χώρας για τους εξής λόγους:

  1. Θα γίνουν νέες στρατιωτικές υποδομές τις οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιούν και οι ελληνικές δυνάμεις στις περιοχές που θα εγκατασταθούν οι Αμερικανοί στρατιωτικοί (λιμένες, αεροπορικές βάσεις)
  2. Γεωστρατηγική ασφάλεια για τις περιοχές που θα δημιουργηθούν οι νέες αμερικανικές βάσεις (π.χ. Αλεξανδρούπολη)
  3. Αμερικανικές επενδύσεις που μπορεί να δώσουν ώθηση στην οικονομία

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Σε πλήρες αδιέξοδο ο Ερντογάν, ψάχνει «σωσίβιο» στους παράνομους χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Πλέον με την αμυντική συμφωνία 5ετους διάρκειας, διαλύονται και οι όποιες αμφιβολίες για την στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, η οποία θεμελιώνεται βαθύτερα από ποτέ. Σύμφωνα με τον κ. Δεσποτόπολο, το γεγονός ότι υπογράφονταν μέχρι σήμερα συμφωνίες μονοετούς διάρκειας, αποτελούσε τροχοπέδη για τον αμερικανικό παράγοντα ώστε να επενδύσει στη χώρα μας. «Χρειαζόμαστε σαν χώρα τις υποδομές που θα κατασκευάσουν οι Αμερικανοί, όπως επίσης χρειαζόμαστε και τις αμερικανικές επενδύσεις. Μια από αυτές είναι και η σημαντικότατη επένδυση που πραγματοποιείται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο θα μετατραπεί σε έναν ενεργειακό κόμβο και θα μπορεί να δέχεται υγροποιημένο φυσικό αέριο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δεσποτόπουλος. Για να γίνουν όλα αυτά, όπως σημειώνει ο Διεθνολόγος, οι Αμερικανοί απαιτούν μια χρονική θωράκιση καθώς το διάστημα του ενός έτους, δεν τους επέτρεπε να προχωρήσουν στα αναγκαία έργα, καθώς αυτά θέλουν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθούν.

Πέρα όμως από τις επενδύσεις και τις εγκαταστάσεις η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Δεσποτόπουλο, με αυτή τη συμφωνία ενισχύει το γεωστρατηγικό της αποτύπωμα, καθώς στο άμεσο μέλλον υπάρχει περίπτωση να πάψουν να είναι «δυνατοί» εταίροι Αμερικάνοι και Τούρκοι. «Πλέον έχουμε ένα νέο παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό το οποίο μας έχει εντάξει δειλά - δειλά σε ένα νέο πλαίσιο "Ψυχρού Πολέμου". Όσο περνά ο καιρός βλέπουμε ότι διαμορφώνονται διάφοροι πόλοι στην παγκόσμια σκακιέρα οι οποίοι είναι οι εξής:

  • Αγγλοσάξονες (ειδικότερα μετά τη συμφωνία AUKUS)
  • Γαλλία
  • Ρωσία
  • Κίνα

Η τουρκική προσέγγιση στη Ρωσία θα φέρει τριγμούς στις σχέσεις με τις ΗΠΑ 

Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει προσεγγίσει τη Ρωσία και αυτή η σχέση έχει αρχίσει να αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά. Επομένως, όπως σημειώνει ο κ. Δεσποτόπουλος, στο άμεσο μέλλον υπάρχει μεγάλη περίπτωση οι ΗΠΑ και η Τουρκία να σταματήσουν να είναι ισχυροί εταίροι. «Η Ελλάδα έχει επιλέξει να συνταχθεί με το γαλλικό πόλο και να κρατήσει φιλικές σχέσεις με τους Αγγλοσάξονες. Έτσι με αυτή τη συμφωνία το γεωστρατηγικό αποτύπωμα της χώρας μας ενισχύεται» σημείωσε ο διεθνολόγος. Τα οφέλη της συμφωνίας δεν σταματούν μονάχα εδώ, καθώς ο κ. Δεσποτόπουλος διευκρινίζει ότι η χώρα μας θα ωφεληθεί και σε στρατιωτικό υλικό το οποίο θα εκσυγχρονίσει στο μέλλον τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.