Μενού
  • Α-
  • Α+

Νίκος Δένδιας και Άντονι Μπλίνκεν υπέγραψαν χθες στο Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών την πενταετή ανανέωση της αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, που επισφραγίζει την στενή συνεργασία των δυο χωρών. Στη συμφωνία επιβεβαιώνεται η πρόθεση των ΗΠΑ να προασπίσουν την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. «Μαζί η Ελλάδα και οι ΗΠΑ μπορεί να μετατραπούν σε ακόμη πιο ισχυρή δύναμη ειρήνης και ευημερίας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Καθώς αυτό πρεσβεύουν οι αρχές μας. Αυτός ο διάλογος είναι ένα παράδειγμα του πόσο στενή είναι η φιλία των δυο χωρών μας», είπε ο αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας.  

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, υπογραμμίζουν ότι με την αναθεωρημένη συμφωνία, αυξάνεται το αποτύπωμα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, θωρακίζοντας τη χώρα διπλωματικά και στρατιωτικά, τόσο μέσω της ρητής αναφοράς στην προστασία της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Ελλάδας όσο και με την ενισχυμένη παρουσία αμερικανικών δυνάμεων σε περιοχές κλειδιά όπως ο Έβρος και η Κρήτη.

Οι αλλαγές στο άρθρο ΙΙ της MDCA, εντάσσουν νέες τοποθεσίες στη συμφωνία και πιο συγκεκριμένα, το Στρατόπεδο «Γεωργούλα» στον Βόλο, το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου, το Στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη και τη Ναυτική Βάση της Σούδας η οποία αναβαθμίζεται και επεκτείνεται με νέες εγκαταστάσεις. Παράλληλα, επιτρέπεται η χρήση των εκσυγχρονισμένων εγκαταστάσεων και από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ενώ η επιλογή τοποθεσιών όπως το Στρατόπεδο της Αλεξανδρούπολης, μετά τα γεγονότα του Έβρου, αλλά και η Κρήτη, με την Άγκυρα να εμμένει στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, καταδεικνύουν την πρόθεση της Ουάσιγκτον να διατηρεί ισχυρό αποτύπωμα σε περιοχές καίριας σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα.

Μάλιστα, στη συμφωνία προβλέπεται η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και σε οποιοδήποτε ελληνικό νησί, επιβεβαιώνοντας την de facto άσκηση πλήρους κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά αλλά και τη δυνατότητα στρατιωτικοποίησης τους, ενώ η Ουάσιγκτον διατηρεί τη δυνατότητα επέκτασης και σε νέες εγκαταστάσεις όταν αυτό κριθεί σκόπιμο. 

«Κατανοούμε πως οι ΗΠΑ είναι ολοένα και περισσότερο απασχολημένες με προκλήσεις σε άλλα μέρη του κόσμου», είπε χθες ο Νίκος Δένδιας, εξηγώντας πως η Αθήνα εκτιμά ιδιαίτερα τη δέσμευση της Ουάσιγκτον στην Αθήνα. Η συμφωνία προβλέπει την πενταετή ανανέωση κι έπειτα θα παραμείνει σε ισχύ εκτός εάν τερματιστεί από κάποιο από τα δυο μέρη. Όπως σημείωσε στις δηλώσεις του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, η ανανέωση θα επιτρέψει την Συμφωνία να μείνει σε ισχύ επ'αόριστον και θα επιτρέψει στις Αμερικανκές δυνάμεις στην Ελλάδα να εκπαιδεύονται και να λειτουργούν και από άλλες τοποθεσίες.

Για πρώτη φορά μάλιστα, αποτυπώνεται σε επίσημο κείμενο, η απόρριψη της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας και της απειλής πολέμου σε βάρος της χώρας μας ενώ ταυτόχρονα, Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες, επιβεβαιώνουν τη δέσμευση τους για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας τους κατά ενεργειών που απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης και της ένοπλης επίθεσης. Την σχετική αναφορά περιέχει και η επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ένα μονομερές πολιτικό κείμενο που δεσμεύει αποκλειστικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποδηλωνοντας την αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον για την προστασία της Ελλάδας έναντι κάθε είδους εξωτερικής απειλής. 

Νέες προκλήσεις από την Άγκυρα 

Ο Χουλουσί Ακάρ συνέχισε την προκλητική ρητορική για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επιχείρησε να υποβαθμίσει την συμφωνία: «Ορισμένες χώρες της  Ευρώπης προσπαθούν να αποκτήσουν έναν ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο που ξεπερνούν το μπόι τους, και τη δύναμή τους. Αυτές οι δουλειές είναι πέραν του αναστήματος τους». 

Παρά τη διεθνή κατακραυγή, η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της στην Κύπρο, με το κατοχικό καθεστώς να βάζει μπουλντόζες για νέες εργασίες στο περιφραγμένο τμήμα των Βαρωσίων, προκαλώντας ακόμα και την αντίδραση της φίλης Ρωσίας. «Ανησυχούμε γι' αυτό. Καλούμε σε συγκράτηση και να αποφευχθεί καθετί που μπορεί να διαταράξει περισσότερο την ισορροπία στην περιοχή», είπε η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA