Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Φώφη Γεννηματά: Οταν αποχαιρετούσε τον πατέρα της Γιώργο με τη φράση «Το έργο σου μας εμπνέει»

Ο Γιώργος Γεννηματάς έθεσε τα θεμέλια του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), ήταν ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αλλά το σημαντικότερο όλων ήταν πως ήταν ο ιδανικός πατέρας για την Φώφη Γεννηματά - Πέθανε στα 55 του χρόνια από καρκίνο

Φώφη Γεννηματά (Πηγή: Eurokinissi)
Φώφη Γεννηματά (Πηγή: Eurokinissi)

Η Φώφη Γεννηματά, που άφησε την τελευταία της πνοή το πρωί της Δευτέρας στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, είχε ως παρακαταθήκη την πορεία του πατέρα της, Γιώργου Γεννηματά, ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και περιβόητου υπουργού υγείας, που πέθανε σχεδόν στην ίδια ηλικία με την αγαπημένη της κόρη, στα 55 του χρόνια. «Υπάρχουν μερικές στιγμές που το συναίσθημα ξεχειλίζει, δεν είμαι από μάρμαρο. «Είναι γνωστό ότι έχω καρκίνο, αλλά θα προσπαθήσω», έλεγε λίγο πριν φύγει από τη ζωή, στις 25 Απριλίου 1994.

Ο Γιώργος Γεννηματάς έθεσε τα θεμέλια του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Ιουνίου 1939 και πατέρας του ήταν ο μανιάτης Θεόδωρος Γεννηματάς, δικηγόρος και οικονομολόγος, που διετέλεσε γενικός διευθυντής της UNRRA (ανθρωπιστικής οργάνωσης του ΟΗΕ) στην Ελλάδα, σύμβουλος της Αμερικανικής Οικονομικής Αποστολής και αργότερα της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα. Αδελφός του πατέρα του ήταν ο αντιστράτηγος και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού επί κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου, Ιωάννης Γεννηματάς.

Από το 1981 εκλεγόταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αρχικά Επικρατείας, κατόπιν βουλευτής Μεσσηνίας (με τη λίστα, 1985) και, στη συνέχεια Α’ Περιφέρειας Αθηνών (πρώτος σε σταυρούς, από το 1989 διαρκώς).Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών (21 Οκτωβρίου 1981 – 17 Ιανουαρίου 1984), υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων (21 Σεπτεμβρίου 1984 – 5 Ιουνίου 1985), υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (5 Ιουνίου 1985 – 5 Φεβρουαρίου 1987) και υπουργός Εργασίας (23 Σεπτεμβρίου 1987 – 2 Ιουλίου 1989). Ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ από τον Απρίλιο του 1989.

Στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα ήταν υπουργός Εθνικής Οικονομίας (23 Νοεμβρίου 1989 – 13 Φεβρουαρίου 1990). Στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993 εξελέγη πρώτος στην Περιφέρεια Α’ Αθηνών και ορκίστηκε ξανά υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (13 Οκτωβρίου 1993 – 25 Φεβρουαρίου 1994). Επί της θητείας του στο υπουργείο Εσωτερικών αναγνωρίστηκε η Εθνική Αντίσταση, ενώ το ηλικιακό όριο τού εκλέγειν κατέβηκε από τα 21 χρόνια στα 18.Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Υγείας επέφερε τομή στη δημόσια υγεία με την καθιέρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) με το νόμο 1397/83.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Υγείας επέφερε τομή στη δημόσια υγεία με την καθιέρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) με το νόμο 1397/83.

Ο Γιώργος Γεννηματάς πέθανε στην Αθήνα στις 25 Απριλίου 1994.

Η τελευταία συγκινητική ανάρτηση της Φώφης Γεννηματά για τον πατέρα της

Στις 25 Απριλίου του 2021, η Φώφη Γεννηματά είχε προχωρήσει σε μία συγκινητική ανάρτηση για τα 27 χρόνια από το θάνατο του πατέρα της.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, είχε αποτίσει φόρο τιμής στον πατέρα της τονίζοντας μεταξύ άλλων:« Το ΕΣΥ που έφτιαξες και υπερασπίστηκες, αναγνωρίζεται ως το μεγάλο οχυρό στη μάχη της Ελληνικής κοινωνίας με την πανδημία του κορωνοιού. Τι θα γινόταν αν δεν είχατε φτιάξει με το ΠΑΣΟΚ το ΕΣΥ; Είναι η συζήτηση που ακούγεται σε κάθε σπίτι» είχε γράψει η Φώφη Γεννηματά.

«Το έργο σου μας εμπνέει»

Ολόκληρη η ανάρτηση που είχε κάνει η Φώφη Γεννηματά στις 25 Απριλίου του 2021:

«27 χρόνια αφού έφυγες από κοντά μας, το ΕΣΥ που έφτιαξες και υπερασπίστηκες, αναγνωρίζεται ως το μεγάλο οχυρό στη μάχη της Ελληνικής κοινωνίας με την πανδημία του κορωνοϊού.

Τι θα γινόταν αν δεν είχατε φτιάξει με το ΠΑΣΟΚ το ΕΣΥ; Είναι η συζήτηση που ακούγεται σε κάθε σπίτι. Ήξερες να κάνεις αλλαγές που άντεξαν στον χρόνο γιατί βελτίωσαν τη ζωή του πολίτη, στηρίχθηκαν και αγκαλιάστηκαν από πολλούς.
Η κοινωνία πάντα και όσο ζούσες σου έδειχνε με κάθε τρόπο την αγάπη και την εμπιστοσύνη της.

Ήσουν ένας μεταρρυθμιστής, σοσιαλιστής και πατριώτης.

«Η χώρα, έλεγες τον Ιανουάριο του 1991, χρειάζεται εθνική στρατηγική, εθνική ομοψυχία στη βάση και εθνική συνεννόηση στην κορυφή. Μια στρατηγική που να ξεπερνά την εμβέλεια ενός κόμματος και τη χρονική διάρκεια μιας κυβερνητικής θητείας. Με στόχο την ειρήνη, τη διασφάλιση των συνόρων, την ένταξη της Κύπρου στην Κοινότητα και ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας».

27 χρόνια κι όμως όλα αυτά σήμερα είναι επίκαιρα όσο ποτέ.

Εσύ έφυγες νωρίς. Όμως το έργο σου, η προσφορά σου, η στάση ζωής σου, έμειναν πρότυπο για τους προοδευτικούς ανθρώπους σε αυτό τον τόπο. Μας εμπνέουν να συνεχίσουμε, να κάνουμε πράξη τη νέα Αλλαγή.

Σε θυμάμαι να λες, στη διαδρομή από το δωμάτιο στο χειρουργείο το 1992, εκείνες τις δύσκολες ώρες, κάνοντας τον απολογισμό μιας ολόκληρης ζωής, ότι αποφάσισες αν επιζούσες, να δυναμώσεις τη μάχη της ανθρωπιάς.

Αυτή είναι και η δική μας μάχη σήμερα.

Στην εποχή του φόβου για τη ζωή, των μεγάλων ανισοτήτων, του περιορισμού δικαιωμάτων και ελευθεριών, της τεχνητής όξυνσης, εμείς η Δημοκρατική παράταξη έχουμε τον άνθρωπο και την πατρίδα στο επίκεντρο των επιλογών μας».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Φώφη Γεννηματά #ΠΑΣΟΚ #ΚΙΝΑΛ #Θάνατος #καρκίνος

Best of Internet