Μενού
  • Α-
  • Α+

Όλοι οι άνθρωποι έχουν τους ανθρώπους τους. Έτσι και η Φώφη Γεννηματά, η οποία όλο αυτό το διάστημα της σύντομης, έσχατης περιπέτειάς της, είχε στο πλευρό της ορισμένους φύλακες - αγγέλους. Από τα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη ως το δωμάτιο του 10ου ορόφου του Ευαγγελισμού, αυτοί ήταν εκεί, έστω και νοερά και σήμερα, βεβαίως, θα είναι στη Μητρόπολη Αθηνών και στο Α’ Νεκροταφείο για τον ύστατο χαιρετισμό. 

Πρώτος, βεβαίως, ο άνδρας της ζωής της, ο σύζυγος της Ανδρέας Τσούνης. Άνθρωποι με απόλυτη γνώση των τεκταινομένων τον περιγράφουν ως ψύχραιμο. Ο κ. Τσούνης, όμως, ήταν ο κυματοθραύστης: πρώτος άκουσε τα μαύρα μαντάτα, έμεινε στο πλευρό της ως την τελευταία ώρα και αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται τις λεπτομέρειες του αποχαιρετισμού της. Κανείς δεν έχει αμφιβολία ότι ιδιωτικά θα ξεσπάσει, ο ίδιος όμως μένει ψύχραιμος αυτή την ώρα, κυρίως για τα παιδιά του. Παιδιά που ευτυχώς μπόρεσαν να αποχαιρετίσουν τη μητέρα τους στο νοσοκομείο. 

Το έκανε η μεγαλύτερη Αιμιλία, η κόρη της Φώφης από τον πρώτο της γάμο που τόσο προσπάθησε για να την αποκτήσει και έμεινε έγκυος, λίγο πριν στραφεί στη λύση της υιοθεσίας. Το έκαναν και τα μικρότερα, ο Γιώργος και η Κατερίνα που σιγά - σιγά τελειώνουν το σχολείο και ήταν τη μοιραία Δευτέρα στον Ευαγγελισμό μαζί με τον πατέρα τους. Ο Γιώργος Γεννηματάς - Τσούνης που συνόδευε τη μητέρα του και σε ορισμένες δημόσιες εμφανίσεις, σήμερα το μεσημέρι θα ψηλώσει απότομα, εκφωνώντας τον έναν από τους τέσσερις επικήδειους στη Μητρόπολη. Δική του επιθυμία…

Σαν πατέρας

Συντετριμμένος είναι ο Κώστας Γείτονας. Ο αειθαλής πρώην υπουργός και βουλευτής, μια σεβάσμια φιγούρα του ΠΑΣΟΚ, ήταν ίσως ο πιο έμπιστος σύμβουλος της Φώφης. Παρών στη Χαριλάου Τρικούπη, παρών και στο νοσοκομείο, όσο μπορούσε. Τους συνέδεε και η Σκύρος τα τελευταία χρόνια, ενώ ο κ. Γείτονας ήταν εκ των στενότερων φίλων και συνεργατών του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά. Μαζί του, σε μια ιδιότυπη τριανδρία, οι πρώην υπουργοί Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και Θανάσης Τσούρας, οι θεματοφύλακες της παρακταθήκης του Γεννήματα και πιστοί συμπαραστάτες της Φώφης. Ο, δε, Κώστας Γείτονας της στάθηκε σαν δεύτερος πατέρας. 

Συνεργάτες σαν οικογένεια 

Αν υπάρχουν τρεις άνθρωποι που γνώριζαν μέσα - έξω τη Φώφη Γεννήματα, αυτοί ήταν η Αλίκη Γεωργακώδη, η Αντζελίνα Κοκκινοβράχου και ο Νίκος Βοσδογάνης. Ο κ. Βοσδογάνης ήταν ο εξ απορρήτων της κ. Γεννήματα επί είκοσι χρόνια και την επισκεπτόταν τακτικά και στον Ευαγγελισμό. Ήταν εκεί και την τελευταία μέρα. Από τη Βουλή το 2000 και την Υπερνομαρχία αργότερα, δεν έφυγε ποτέ από το πλευρό της. «Είχε δύο μεγάλες αγωνίες, η μία ήταν να στηρίξει τα παιδιά της και η άλλη να στηρίξει την παράταξη. Με συγχωρείτε, δεν μπορώ να πω τίποτε άλλο... », είπε χθες «σπάζοντας» στο κεντρικό δελτίο του Star. Η Αλίκη Γεωργακώδη ήταν η επί 20ετία επικεφαλής της γραμματείας της κ. Γεννήματα, ενώ η ίδια ήταν συνεργάτης και του πατέρα της. Και, βεβαίως, σκιά της επί χρόνια η κ. Κοκκινοβράχου. 

Συντετριμμένος είναι ο Μανώλης Όθωνας, ο διευθυντής του γραφείου της Φώφης Γεννήματα, ο οποίος πήρε τη θέση του Φώτη Αποστολόπουλου τα τελευταία χρόνια. Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ακολουθούσε παντού τη Φώφη Γεννηματά, ενώ και αυτός είχε πρόσβαση στον Ευαγγελισμό. Συντετριμμένα και τα πολιτικά «παιδιά» της Φώφης Γεννήματα, ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης, αλλά και ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης. Ο κ. Χρηστίδης της χρωστά την πολιτική του ανάδειξη το 2015 και τη μνημονεύει μονίμως, ενώ ο κ. Χριστοδουλάκης έχει αναλάβει την ομαλή λειτουργία του κόμματος αυτό το διάστημα, χρωστώντας, όμως, και αυτός στην κ. Γεννηματά την τοποθέτηση του σε αυτή τη θέση. 

Βουβός και ο Κώστας Λαλιώτης. Το «θείο βρέφος» του ΠΑΣΟΚ είχε επιστρέψει στον δεύτερο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη επί ημερών της Φώφης Γεννήματά, επιστρέφοντας από την οικειοθελή απόσυρση στην Αρκαδία τα πρώτα χρόνια των Μνημονίων. Αλλά και ο «άνθρωπος των προέδρων», ο Χρήστος Πρωτόπαππας προσπαθεί να διαχειριστεί την απώλεια της στενής του φίλης και συνεργάτη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA