Μενού
  • Α-
  • Α+

Τη Φώφη Γεννηματά αποχαιρετά σήμερα η Ελλάδα. Η σορός της προέδρου του ΚΙΝΑΛ που έφυγε από τη ζωή νικημένη από τον καρκίνο, έφτασε νωρίς το πρωί της Τετάρτης στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών όπου ο κόσμος, φίλοι και συνεργάτες θα πουν το τελευταίο αντίο. Στις 10:00 άρχισε το λαϊκό προσκύνημα με τον κόσμο, τους φίλους και τους συνεργάτες να λένε το τελευταίο αντίο ενώ στις 14:00 θα γίνει η κηδεία της και εν συνεχεία θα ταφεί στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών πλάι στον πατέρα της Γιώργο Γεννηματά.

Το φέρετρο με τη σορό της έφτασε στη Μητρόπολη λίγο μετά τις 8 το πρωί σκεπασμένο με τρεις σημαίες. Την ελληνική και εκείνες του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ που υπηρέτησε πιστά στην πολιτική της πορεία. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από νωρίς το πρωί ώστε να πει το ύστατο χαίρε στη γυναίκα που έγινε σύμβολο με τη μάχη της απέναντι στον καρκίνο και κατάφερε να ξεπεράσει τα κομματικά όρια.

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης αναμένεται στη Μητρόπολη να εκφωνηθούν οι επικήδειοι και, όπως έγινε γνωστό από πλευράς οικογένειας, τον επικήδειο θα εκφωνήσει ο 17χρονος γιος της Φώφης Γεννηματά, Γιώργος. Παράλληλα τρεις θεσμικοί εκπρόσωποι θα εκφωνήσουν επικήδειο. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας και ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Εθνικό πένθος

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, 27η Οκτωβρίου, λόγω κήρυξης από τον πρωθυπουργό εθνικού πένθους, μεσίστια θα κυματίζει η σημαία σε όλα τα δημόσια κτίρια ενώ δεν θα γίνουν εκδηλώσεις. Όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του πρωθυπουργού: «Με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021, ημέρα κηδείας της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, κηρύσσεται εθνικό πένθος».

«Ηξερε ότι... έφευγε»

Μια νέα συγκλονιστική διάσταση μετά την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, έδωσε ο βουλευτής της Νέας ΔημοκρατίαςΝικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος, μιλώντας σε εκπομπή του MEGA αποκάλυψε πως η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ γνώριζε ότι θα έχανε τη μάχη με τον καρκίνο! Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, πολέμησε γενναία και είχε έγνοια για την ενότητα της παράταξης μέχρι και την τελευταία στιγμή, όμως, η παρακάτω δήλωση του κ. Κακλαμάνη προκαλεί σοκ: «Είχε πλήρη επίγνωση της κατάστασής της. Ήξερε τι θα συμβεί, μπορεί να το έκρυβε από όλους, αλλά ήξερε τη βαρύτητα της νόσου»! Η διατύπωσή του δείχνει πως η Φώφη Γεννηματά είχε πλήρη γνώστη της σοβαρότητας της κατάστασής της και την κρατούσε κρυφή ακόμα και από τον πολύ στενό κύκλο της. 

Περιγράφοντας τη σχέση του με την οικογένεια Γεννηματά, ο Νικήτας Κακλαμάνης σημείωσε: «Η πρώτη επαφή μου με την οικογένεια Γεννηματά ήταν το 1983. Ο πατέρας της ήταν υπουργός Υγείας τότε και η πρώτη μας συνάντηση ήταν επεισοδιακή λες και ξέραμε όμως ότι μέσα από αυτήν τη συνάντηση θα γεννιόταν μια σχέση αλληλοσεβασμού». Ο ίδιος ήταν ο γιατρός της γυναίκας του Γιώργου Γεννηματά και μητέρας της Φώφης, όταν η ίδια διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού: «Έτσι μπήκα κατά κάποιον τρόπο στην οικογένεια Γεννηματά».  Και σημειώνει για τη σχέση του με τη μητέρα της Φώφης Γεννηματά: «Η Κάκια δεν με ρώτησε ποτέ ''πως πάω''. Εκείνο που την ενδιέφερε και με ρωτούσε, ήθελε να τη βεβαιώσω, και φυσικά της έλεγα ψέματα, αν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση γιατί φοβόταν για τα δύο της κορίτσια. Έτσι γνώρισα και τη Φώφη σε πολύ νεαρή ηλικία».

Τα τελευταία λόγια της στο νοσοκομείο

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας, συντετριμμένος από την απώλεια, αποκαλύπτει τι έλεγε στους συνεργάτες της, με τους οποίους επικοινωνούσε μέχρι και την τελευταία στιγμή, η Φώφη Γεννηματά: «Αυτό που μας έλεγε ήταν "προσέξτε την ενότητα της παράταξης", "κρατηθείτε εκτός της κομματικής αντιπαράθεσης για την ηγεσία", "διαχειριστείτε την καθημερινότητα" και "κυρίως να προσέχετε να μη διασπαστεί η ενότητα"». Αυτά ήταν και τα τελευταία λόγια-οδηγίες της Φώφης Γεννηματά προς τους συνεργάτες της...

H δημοσιογράφος Κάτια Μακρή, ανέφερε ότι όπως γίνεται γνωστό εκ των υστέρων, η Φώφη Γεννηματά γνώριζε εδώ και αρκετό καιρό την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας της και είχε επιλέξει, για να μην υπάρξει αναταραχή στο κόμμα, να δρομολογήσει τις διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας, ίσως και μην πιστεύοντας ή αναμένοντας ότι θα υπάρξει τόσο ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης της, η οποία κατέστη δυστυχώς και μοιραία. Όπως τόνισαν αμφότεροι, το κλίμα ενότητας όχι μόνο στο κόμμα της, αλλά και γενικότερα στον πολιτικό κόσμο που εκδηλώθηκε αμέσως μετά από το άγγελμα του θανάτου της, είναι μια παρακαταθήκη που αφήνει, ως αντανάκλαση της πορείας της στην πολιτική και τη δημόσια ζωή του τόπου.

«Λιποθυμούσε στις σκάλες, σηκωνόταν όρθια και έλεγε “όχι ακόμη, όχι ακόμη“»

Αποκαλυπτικός ήταν ο Γιώργος Λιάνης για τη μεγάλη μάχη που έδινε εδώ και καιρό η Φώφη Γεννηματά με τον καρκίνο. Ο δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, συγκινησιακά φορτισμένος, μετά το θάνατο της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής που συγκλόνισε το πανελλήνιο, αποκάλυψε τι του είπαν άνθρωποι από τον στενό κύκλο της, που είναι ενδεικτικό της αξιοπρέπειας με την οποία πάλεψε για τη ζωή της η Φώφη Γεννηματά.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Λιάνης μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», άνθρωποι που ήταν κοντά στη Φώφη Γεννηματά μοιράστηκαν μαζί του ιστορίες ενδεικτικές του θάρρους: «Τώρα μπορώ να τα πω, γιατί δείχνουν και τον χαρακτήρα της Φώφης, αυτά που μου έλεγαν στενοί της άνθρωποι: Η Φώφη Γεννηματά λιποθυμούσε πριν από λίγες εβδομάδες στις σκάλες, σηκωνόταν όρθια και έλεγε “όχι ακόμη, όχι ακόμη” και συνέχιζε τη δραστηριότητά της. Αυτό πολλαπλασιάζει το θάρρος της και την απόφαση για το πότε έλαβε τις αποφάσεις της, όταν δεν θα διασαλευόταν η διαδικασία στο ΚΙΝΑΛ. Αυτά δεν είναι γνωστά».

Οι δύο μεγάλες ανησυχίες της σύμφωνα με τον στενό συνεργάτη της

Σε μια βαθιά συναισθηματική στιγμή, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του ΚΙΝΑΛΝίκος Βοσδογάνης, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης (26/10) στο STAR, εξέφρασε την προσωπική θλίψη του για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Ενας από τους στενότερους συνεργάτες της πρόεδρου του ΚΙΝΑΛ, για πάνω από μία εικοσαετία, μίλησε σε έντονο συγκινησιακό φορτίο, δίνοντας και το βαρύ κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στη Χαριλάου Τρικούπη.

«Η Φώφη Γεννηματά ήταν ένας άγγελος στην κόλαση της πολιτικής ζωής. Νοιαζόταν αληθινά. Δεν πολιτεύτηκε ακολουθώντας το πρότυπο των ανδρών στην πολιτική. Η Φώφη Γεννηματά ήταν αυτό που βλέπει όλος ο κόσμος, μια αγωνίστρια με ευαισθησία, ήθος και πολύ χαμόγελο», είπε αρχικά και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ποιες ήταν οι μεγαλύτερες αγωνίες της λίγο πριν μπει στο νοσοκομείο και φτάσει στην τελική ευθεία: «Είχε δύο μεγάλες αγωνίες, η μία ήταν να στηρίξει τα παιδιά της και η άλλη να στηρίξει την παράταξη. Με συγχωρείτε, δεν μπορώ να πω τίποτε άλλο... », κατέληξε «σπάζοντας» από τη συγκίνηση.

«Είχαμε ένα δικό μας κώδικα επικοινωνίας με τη Φώφη Γεννηματά»

Σε μια συναισθηματική στιγμή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Ριάντ μίλησε στους Ελληνες δημοσιογράφους για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, αποκαλύπτοντας μάλιστα και την ιδιαίτερη σχέση που είχε με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, πέρα από τις όποιες πολιτικές αντιπαλότητες. Μάλιστα, τόνισε πως είναι λάθος να ξεφεύγουν οι τόνοι στη Βουλή, καθώς πάνω απ' όλα πρέπει να επικρατεί η ανθρώπινη πλευρά της πολιτικής:

«Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Είχαμε πολύ καλή σχέση και έναν δικό μας κώδικα επικοινωνίας. Ήξερα ότι είχε πρόβλημα, αλλά όχι την έκτασή του. Το αντιμετώπισε με γενναιότητα και θετική ενέργεια. Είχα πει στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή για την ανάγκη καταλλαγής των παθών με αφορμή την ασθένειά της. Στην αντιπαράθεση μας δεν πρέπει να αφήνουμε στην άκρη την ανθρώπινη πλευρά της πολιτικής.

Η ένταση στον πολιτικό διάλογο δεν ωφελεί κανέναν. Στη μνήμη της θα ονομάσουμε το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού, Φώφη Γεννηματά, ένα πρόγραμμα που θα σώσει ζωές».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA