Μενού
  • Α-
  • Α+

Για τελευταία φορά ως Καγκελάριος της Γερμανίας, η Άνγκελα Μέρκελ έφτασε στην Αθήνα. Λίγο πριν από τις 8μ.μ. η Μέρκελ προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλο και αυτή την ώρα έχει επίσημο δείπνο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.  Η κυρία Μέρκελ θα έχει την ευκαιρία για μια ανοιχτή και ιδιωτική συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για το αποχαιρετιστήριο δείπνο στην Καγκελάριο, ο κ. Μητσοτάκης δεν επέλεξε το γνωστό εστιατόριο στη σκιά της Ακρόπολης, αλλά το σπίτι του στον περιφερειακό του Λυκαβηττού. Η Ανγκελα Μέρκελ φορώντας ένα μπλε σακάκι έφτασε απευθείας από το αεροδρόμιο, και θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει εφ’ όλης της ύλης με τον πρωθυπουργό για μια σειρά θεμάτων. Ο κ. Μητσοτάκης, που την υποδέχθηκε σε πιο χαλαρό στυλ, καθώς δεν φορούσε γραβάτα, ήταν αυτός που της απηύθυνε την πρόσκληση να επισκεφθεί την πρωτεύουσα που συνδέθηκε άρρηκτα με την πολιτική της παρακαταθήκη, μετά τις αποχαιρετιστήριες επισκέψεις της σε Ισραήλ και Τουρκία.

Η πρόσκληση απευθύνθηκε πριν από περίπου 3 εβδομάδες, στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης -Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία και έγινε αποδεκτή από την κ. Μέρκελ, η οποία σημειωτέον φτάνει στην Ελλάδα ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Τραπέζι μόνο για Μητσοτάκη και Μέρκελ

Κατά πληροφορίες, η σύνθεση του τραπεζιού Μητσοτάκη-Μέρκελ δεν θα περιλαμβάνει άλλους συνδαιτυμόνες, οπότε θα είναι ευκαιρία για μια ανοιχτή συζήτηση της κ.Μέρκελ με τον πρωθυπουργό. Πρόκειται για δύο πολιτικούς που συμπορεύθηκαν μεν, αλλά δεν ανέπτυξαν στενή προσωπική σχέση, αν και τον περασμένο Αύγουστο η κ. Μέρκελ, ακόμα και αν ήταν σε διακοπές, ενεργοποιήθηκε την περίοδο της κρίσης με το Ορούτς Ρεις. Στην Αθήνα, πάντως, δεν παραβλέπουν τη στάση της Γερμανίας και εκείνη την περίοδο και εκ των υστέρων που έστελνε αμφίσημα μηνύματα στην Άγκυρα και επέτρεπε στην κυβέρνηση Ερντογάν να θεωρεί ότι μπορεί να πορεύεται έχοντας ευρωπαϊκή ανοχή.

Όπως είναι φυσικό, όλα τα φώτα θα είναι στραμμένα στην επίσκεψη της κ. Μέρκελ στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγο μετά τις 11:00 το πρωί της Παρασκευής. Θα πρόκειται για μια κανονική συνάντηση εργασίας και όχι απλώς για μια απολογιστική συζήτηση, ενώ άκρως ενδιαφέρουσα θα είναι και η τελευταία συνέντευξη Τύπου με την κ. Μέρκελ παρούσα στην Αθήνα. Αναμφίβολα, επί τάπητος θα τεθούν το Σύμφωνο Σταθερότητας και οι πολιτικές λιτότητας που μπορεί να επιστρέψουν από το 2023 και μετά, η στάση της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας, αλλά και η παραδοχή της κ. Μέρκελ ότι την περίοδο των Μνημονίων ζήτησε «πολλά» από τους Έλληνες.

«Νομίζω είναι η πρώτη η οποία θα ομολογήσει, το έχει πει εξάλλου, ότι σε πολλές συγκυρίες ζήτησε πάρα πολλά από τους Έλληνες και ότι η λιτότητα πήγε πέρα και πάνω από αυτό το οποίο άντεχε η ελληνική κοινωνία. Ταυτόχρονα ήταν και αυτή η οποία την κρίσιμη στιγμή πήγε κόντρα στις εισηγήσεις των υπουργών της και αποφάσισε να κρατήσει την Ελλάδα στην ΕΕ», είπε ο κ. Μητσοτάκης την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Μένει να δούμε τι θα πει και η κ. Μέρκελ...

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA