Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε την απελθούσα καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ στο Προεδρικό Μέγαρο και στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν, η κυρία Σακελλαροπούλου είπε στη Γερμανίδα πολιτικό ότι κατά την περίοδο των σκληρών οικονομικών κυρώσεων, η Ελλάδα ένιωσε και δικαιολογημένα, όπως η ίδια τόνισε, μόνη απέναντι στον οικονομικό κυκεώνα, όμως, με την πάροδο του χρόνου, οι σχέσεις οικονομικές και πολιτικές αποκαταστάθηκαν.

«Καλωσορίζω μια σπουδαία πολιτικό που διαμόρφωσε σε μεγάλο μέρος την πολιτική της Γερμανίας και της Ευρώπης για 2 δεκαετίες. Η παραμονή σας στο τιμόνι μιας σημαντικής ευρωπαϊκής δύναμης, σας έφερε αντιμέτωπη με προκλήσεις, αλλά και με την ικανοποίηση να συμβάλλετε σημαντικά σε καταστάσεις δύσκολες για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και προσωπικά και για την ενίσχυση και διαφύλαξη διμερών σχέσεων αλλά και για την  και την φιλεοευρωπαϊκή σας στάση. Υπήρξαν βεβαίως και στιγμές έντασης και κρίσης πολιτικής και οικονομικής στην Ευρώπη. Η Ελλάδα κλήθηκε να πληρώσει ιδιαίτερα βαρύ τίμημα, μια πρωτόγνωρη κατάσταση, στην οποία αισθανθήκαμε και δικαιολογημένα ότι μείναμε μόνοι. Ολα όσα ζήσαμε συνέβαλλαν στην αλληλοκατανόηση» τόνισε η ΠτΔ. Η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε ωστόσο ότι είναι σημαντικό ότι η Ευρώπη διατήρησε τη συνοχή της κι αυτό φάνηκε και στην πανδημία και στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παράλληλα, εξήρε τη συνεργασία που υπήρχε σε τουρισμό, μετανάστευση, κλιματική αλλαγή, ενώ αναφερόμενη στα ελληνοτουρκικά ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει «διάλογο, καλή γειτονία και τήρηση του διεθνούς δικαίου» και έριξε το... μπαλάκι στη γείτονα λέγοντας πως «ο διάλογος προϋποθέτει και τη συμμετοχή από την άλλη πλευρά κι όχι να είναι μονομερής».

Τέλος σε προσωπικό επίπεδο της ευχήθηκε «μετά την αποχώρηση από την πολιτική να συνεχίσετε να είστε δημιουργική και δραστήρια, αλλά και στιγμές χαλάρωσης με οικείους κι αγαπημένα πρόσωπα».

Μέρκελ: Οι σχέσεις μας εδράζονται σε στέρεες βάσεις

Στην απάντησή της η Γερμανίδα πολιτικός αφού ευχαρίστησε την ΠτΔ για την υποδοχή σημείωσε: «Αναφερθήκατε στις σχέσεις μας που είχαν κάποια σκαμπανεβάσματα, εδράζουν όμως σε στέρεες βάσεις. Και πρέπει να πω ότι ο διάλογος ήταν πάντα το κλειδί για την εξεύρεση λύσης». «Αυτό που μας έδωσε δύναμη ήταν ότι είχαμε την αίσθηση ότι ανήκουμε μαζί, Γερμανία και Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά η Ανγκελα Μέρκελ και συμπλήρωσε «νομίζω ότι αυτή θα πρέπει να είναι η βασική αίσθηση και για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον».

Η Ανγκελα Μέρκελ απαντώντας στην προσφώνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας είπε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που είστε και γυναίκα νομίζω ότι θα γίνει κανονικότητα αυτό να υπάρχουν γυναίκες στην πολιτική. Αναφερθήκατε στις σχέσεις μας που έζησαν κάποια σκαμπανεβάσματα αλλά εδράζονται σε στέρεες βάσεις. Πάντα ο διάλογος ήταν το κλειδί για την αναζήτηση και εύρεση λύσης».

Η κυρία Μέρκελ στην συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA