Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ευκαιρία για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους από τον κλάδο της εστίασης και του λιανεμπορίου, δύο εικοσιτετράωρα μετά την ισχύ των νέων μέτρων που αποκλείουν τους ανεμβολίαστους από σχεδόν όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες, αν δεν έχουν κάνει πρόσφατο rapid test.

Η πρεμιέρα των νέων μέτρων έγινε το Σαββατοκύριακο χωρίς σοβαρά παρατράγουδα, με τις επιχειρήσεις να συμμορφώνονται με το νέο κανονιστικό πλαίσιο και να εφαρμόζουν, ως επί το πλείστον, μέχρι κεραίας την υποχρέωση για αυστηρούς ελέγχους στην είσοδο, με έμφαση στην ταυτοπροσωπία. Αυτό θα είναι και το κεντρικό μήνυμα του πρωθυπουργού στη σύσκεψη, παρουσία και αρκετών υπουργών, ότι δηλαδή θα πρέπει να δοθεί έμφαση στους ελέγχους και αυτοί να μην ατονήσουν τις επόμενες μέρες, στη λογική πως όλοι πρέπει να κάνουν κάτι για να μην υπάρξουν επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα που η αγορά, ούτως ή άλλως, ξορκίζει, ενόψει και της εορταστικής περιόδου.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι της άποψης ότι δεν πρέπει να ληφθούν οριζόντια μέτρα που θα καταφέρνουν πλήγμα στην οικονομική και κοινωνική ζωή, ακόμα και αν η δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πρόκειται να συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες, προσθέτοντας πίεση στο ήδη υπερφορτωμένο και κορεσμένο ΕΣΥ. Και, επίσης, είναι της άποψης, παρά τις σχετικές συζητήσεις που μπορεί να έχουν γίνει και σε φιλολογικό επίπεδο στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι δεν πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ούτε στην εστίαση, ούτε στο λιανεμπόριο.

Από την άλλη, οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων πηγαίνουν στο Μαξίμου με αιτήματα. Για παράδειγμα, οι εκπρόσωποι της εστίασης θέλουν να μπαίνουν ανεμβολίαστοι πολίτες και με rapid test στο εσωτερικό των καταστημάτων, κάτι που η κυβέρνηση δεν συζητά σε καμία περίπτωση, όταν προ ολίγων ημερών μόλις αυστηροποίησε το πλαίσιο και για τους εξωτερικούς χώρους. Όσο για τους εκπροσώπους του εμπορίου, αυτοί θεωρούν ότι υφίστανται αθέμητο ανταγωνισμό από τα σούπερ μάρκετ, τα οποία πωλούν και άλλα προϊόντα, εκτός από βασικά καταναλωτικά αγαθά. Η απάντηση της κυβέρνησης, όμως, είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος πιστοποιητικών στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων, με δεδομένο ότι πρόκειται για βασική βιωτική ανάγκη των πολιτών και όχι για δευτερεύουσα δραστηριότητα, όπως η πρόσβαση σε καταστήματα ρούχων, σε κομμωτήρια και σε εστιατόρια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA