Μενού
  • Α-
  • Α+

Με μία ανάρτησή της στα social media η Ολλανδή δημοσιογράφος Ingeborg Beugel απαντά επί της ουσίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το αν έχει επισκεφθεί ή όχι τη Σάμο. Η Ινγκεμποργκ Μπέουχελ επισήμανε στον Έλληνα πρωθυπουργό πως έχει επισκεφθεί το camp στο νησί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην πείθεται πως έχει πάει.

Λίγες ώρες αργότερα από την απάντηση που της έδωσε σε αυστηρό ύφος ο κ. Μητσοτάκης για τις αιχμές που άφησε, η Ολλανδή δημοσιογράφος ανέβασε στον λογαριασμό της στο twitter ένα παλιότερο ρεπορτάζ της ένα οδοιπορικό στο camp που συνοδευόταν και από φωτογραφίες για λογαριασμό του groene.nl. Το οδοιπορικό ωστόσο είναι στο Βαθύ και όχι στο καμπ Ζερβού.

«Και ήμουν η πρώτη δημοσιογράφος μαζί με την Ολλανδή ευρωβουλευτή, Tineke Strik που είχα επισκεφτεί το φρικτό camp στην Σάμο, με φωτογράφο που τράβηξε τις πρώτες φωτογραφίες», έγραψε χαρακτηριστικά.

Ο διάλογος Μητσοτάκη - Μπέουχελ 

Ολα ξεκίνησαν όταν η Ολλανδή δημοσιογράφος ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί δεν απαντά ευθέως ότι η Ευρώπη «τους άδειασε» στο προσφυγικό και «η χώρα μας κάνει σκληρά και βάρβαρα pushbacks».

Αμέσως, ο πρωθυπουργός της απάντησε: «Σε αυτό το γραφείο δεν θα προσβάλλετε εμένα και τους Ελληνες πολίτες με κατηγορίες που δεν υποστηρίζονται από στοιχεία». Ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Δεν θα κουνάτε το δάκτυλο στην Ελλάδα», είπε και της παρέθεσε μια σειρά από στοιχεία για τις διασώσεις που γίνονται στο Αιγαίο.

Ολλανδή δημοσιογράφος: Γιατί δεν λέτε ότι η Ευρώπη σας άφησε μόνους και κάνετε, σκληρά, βάρβαρα pushbacks;

Μητσοτάκης: Καταλαβαίνω ότι στην Ολλανδία έχετε μια κουλτούρα να θέτετε ευθείες ερωτήσεις. Αυτό που δεν δέχομαι είναι ότι σε αυτό το γραφείο θα προσβάλλετε εμένα και τους Έλληνες πολίτες με κατηγορίες και εκφράσεις που δεν υποστηρίζονται από στοιχεία. Όταν αυτή η χώρα διαχειρίζεται μια μεταναστευτική κρίση τεράστιας έντασης, έχει εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα.

Σήμερα μόλις σώσαμε 250 ανθρώπους σε κίνδυνο να πνιγούν ανοιχτά της Κρήτης. Το κάνουμε κάθε μέρα, όταν την ίδια ώρα ανακόπτουμε βάρκες που έρχονται από την Τουρκία, όπως έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Αντί να ρίχνετε τις ευθύνες στην Ελλάδα, θα έπρεπε να ρίχνετε την ευθύνη σε αυτούς που εργαλειοποιούν τη μετανάστευση συστηματικά, ωθώντας ανθρώπους σε απελπισμένη κατάσταση από μια χώρα στην οποία δεν κινδυνεύουν και είναι ασφαλής. Έχουμε μια σκληρή, αλλά δίκαιη πολιτική για τη μετανάστευση, έχουμε επεξεργαστεί και έχουμε δώσει άσυλο σε 50.000 ανθρώπους.

Η Ολλανδή δημοσιογράφος άρχισε να μιλά χυδαία στον πρωθυπουργό μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μητσοτάκης: Έχετε πάει στη Σάμο;

Ολλανδή: Ναι, έχω πάει.

Μητσοτάκης: Παρακαλώ. Δεν έχετε… Κοιτάξτε, δεν θα έρχεστε σε αυτό το κτίριο και θα με προσβάλλετε. Είμαι σαφής; Απαντώ και δεν θα με διακόπτετε, κατά τον ίδιο τρόπο που σας άκουσα. Στη Σάμο θα βρείτε έναν εξαιρετικό κέντρο υποδοχής, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Δεν θα δεχθώ κανέναν να κουνάει το δάχτυλο σε αυτή την κυβέρνηση και να την κατηγορεί για απάνθρωπη συμπεριφορά.