Μενού
  • Α-
  • Α+

Με αντεγκλήσεις για το χρόνο διερεύνησης της  Εξεταστικής Επιτροπής για τις δημοσκοπήσεις και την επικοινωνιακή καμπάνια για την πανδημίας, ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση πρότασης που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Χάρης Θεοχάρης, επανέφερε την πρόταση που είχε καταθέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη διεύρυνση της χρονικής έναρξης της έρευνας από το 2015 αντί του 2019 που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν δημόσια. 

Για τεχνάσματα που καταδεικνύουν θέση αμυνόμενου της πλειοψηφίας έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι η πρότασή της δεν απαγορεύει την έρευνα από πιο πριν, ενώ σύμφωνοι με την ανάγκη διεύρυνσης δήλωσαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, τονίζοντας ωστόσο πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται διαδικαστικά, αφήνοντας αιχμές για προσπάθεια εντυπωσιασμού της πλειοψηφίας. 

«Υπάρχει συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη και δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί με αυτό το τέχνασμα. Τι κρύβεται πίσω από όσα ακούσαμε από τον εκπρόσωπο της ΝΔ; Ότι δεν πιστεύει στον ρόλο της άλλης άποψης όπως προβλέπει το Σύνταγμα για σύσταση εξεταστικής από την μειοψηφία. Αν πίστευαν σε αυτή τη διαδικασία δεν θα προχωρούσαν σε αυτές τις αστήρικτες απόψεις. Αν υπήρχαν στοιχεία και αν η ΝΔ είχε κατά νου να ζητήσει την σύσταση μιας τέτοιας εξεταστικής θα το είχε ήδη κάνει. Στην πραγματικότητα όλα αυτά γίνονται χάρη εντυπώσεων από την ΝΔ που βρίσκεται σε άμυνα για όσα θα ακούσει για όσα έχουν διαπράξει με λίστα Πέτσα και δημοσκοπήσεις. Η πρόταση που έχουμε κάνει μπορεί να πάει προς τα πίσω. Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση του Μητσοτάκη πρέπει να απολογηθεί για τις αποφάσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος και καταδολίευση», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.

Για διαδικασίες που προσβάλλουν τις λειτουργίες του Κοινοβουλίου και τις δημοκρατικές αρχές που προσδιορίζουν την λειτουργία κομμάτων, μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης. «Είναι πολιτική πρόταση  που επιχειρεί να αφαιρέσει τις αρμοδιότητες της μειοψηφίας . Αυτά που κάνει η ΝΔ είναι αστεία. Ελάτε στην επιτροπή να πείτε τη γνώμη σας και να διευρύνεται το αντικείμενο της», κατέληξε.

Τη θέση του ΚΚΕ για έρευνα ακόμα πιο πίσω από το 2011 επανέλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, τονίζοντας πως: «Εμείς δεν εμπλεκόμαστε σε αυτή τη συζήτηση γιατί δεν μπορεί να γίνει. Η πρόταση της ΝΔ είναι για εντυπωσιασμό. Εμείς είμαστε σταθεροί να πάει πιο πίσω αλλά όπως διαμορφώθηκαν τα πράγματα δεν μπορεί να γίνει».

Την πάγια στάση της Ελληνικής Λύσης υπέρ οποιασδήποτε εξεταστικής διατύπωσε ο Κώστας Χήτας, ενώ κίνηση αποπροσανατολισμού χρέωσε στην πλειοψηφία η Φωτεινή Μπακαδήμα από το ΜέΡΑ25 τασσόμενη όμως υπέρ της διεύρυνσης του χρόνου. 

Παρέμβαση έκανε και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη στάση της ΝΔ και κατηγορώντας τη ότι επιχειρεί να απονευρώσει την πρόταση για εξεταστική της αντιπολίτευσης.  

«Απονεύρωση είναι η συρρίκνωση των δυνατοτήτων μιας επιτροπής. Είναι η μείωση του χρόνου που εξετάζει τα ζητήματα. Και όχι αυτό που ζητά η ΝΔ. Είναι μια ουσιαστική συζήτηση και πλέον έχουν πέσει όλες οι μάσκες», αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης, κλείνοντας τη συζήτηση. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA