Μενού
  • Α-
  • Α+

Με την εκλογή του προεδρείου και συγκεκριμένα του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Κεφαλογιάννη στη θέση του προέδρου, του βουλευτή ΝΔ Βασίλη Υψηλάντη ως αντιπροέδρου και του επίσης γαλάζιου βουλευτή Γιάννη Μελά στη θέση του γραμματέα, άρχισαν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση της καμπάνιας έναντι του κορονοϊού και των εταιρειών δημοσκοπήσεων.

Διαβάστε ακόμη: Πηγές ΝΔ για εξεταστική: Τι φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ (;) και αρνείται τη διεύρυνση της έρευνας

Οι αντεγκλήσεις πάντως ξεκίνησαν με το «καλημέρα», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε επιτακτικά ζήτημα διακομματικής εκπροσώπησης στο προεδρείο της επιτροπής, υποστηρίζοντας πως από τη στιγμή που πρόκειται για εξεταστική της μειοψηφίας θα έπρεπε να υπάρχει εκπροσώπηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο προεδρείο.

Το αίτημα παρότι υποστηρίχθηκε από την αντιπολίτευση απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής και την πλειοψηφία, που επικαλέστηκε τον κανονισμό της Βουλής σύμφωνα με τον οποίον η διάταξη για εκλογή προεδρείου σε επιτροπές είναι γενική.

Αιχμηρή ήταν η αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην εξεταστική και οι οποίοι κατηγόρησαν την πλειοψηφία ότι επιχειρεί να ελέγξει τον έλεγχό της από την αντιπολίτευση.

«Η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε με το καλημέρα, κατά την εκλογή του προεδρείου, τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης σε αυτό, με προφάσεις και προσχήματα, τη στιγμή που ούτε ο κανονισμός της βουλής το απαγορεύει αλλά και το αναθεωρημένο Σύνταγμα το επιτάσσει. Απομονωμένη πολιτικά η Ν.Δ. απέρριψε την πρόταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κομμάτων της Αντιπολίτευσης για διακομματικό προεδρείο. Με άλλα λόγια, η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει να ελέγξει τον τρόπο ελέγχου της από την αντιπολίτευση! Ο φόβος της πλειοψηφίας είναι εμφανής για τον έλεγχο της διασπάθισης δημοσίου χρήματος και την χειραγώγηση των ΜΜΕ  με αδιαφάνεια από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά σε δήλωσή τους. 

Άμεση ήταν η αντίδραση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, που διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ τηρεί πιστά τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, ενώ αντιστρέφοντας τα πυρά περί φόβου  ελέγχου σχολίασε δηκτικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε τη διεύρυνση του χρόνου έρευνας της Επιτροπής από το 2015.  

Αναλυτικά η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ αναφέρει τα εξής: Η Νέα Δημοκρατία μένει πιστή στην τήρηση των νόμων, του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος. Προτάσσει την αναζήτηση και τη διερεύνηση των πραγματικών γεγονότων προκειμένου να ριχθεί άπλετο φως. Δεν αναλώνεται σε κυνήγι μαγισσών για επικοινωνιακούς λόγους. Εξάλλου, με πρόταση της κυβέρνησης έχει δοθεί η δυνατότητα στην κοινοβουλευτική μειοψηφία, να συγκροτεί Εξεταστική Επιτροπή.

 

Οσο για τον ισχυρισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί φόβου για έλεγχο και για αδιαφάνεια, θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνος  που αρνήθηκε να διευρυνθεί χρονικά ο έλεγχος χρηματοδότησης στα Μέσα και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων σε μία ουδέτερη διατύπωση χωρίς κανένα υπονοούμενο, όπως είχε προτείνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA