ΠΟΛΙΤΙΚΗ
24/11/2021 07:52

Κύπρος: Αμερικανικοί κολοσσοί ξεκινούν έρευνες - Πώς αντιδρά ο Ερντογάν

Το βλέμμα στραμμένο στην Κύπρο έχει η ελληνική πλευρά το επόμενο διάστημα, καθώς μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί ήδη ετοιμάζονται να διεξάγουν έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Μεγαλονήσου

Κύπρος: Αμερικανικοί κολοσσοί ξεκινούν έρευνες - Πώς αντιδρά ο Ερντογάν
Κύπρος: Αμερικανικοί κολοσσοί ξεκινούν έρευνες - Πώς αντιδρά ο Ερντογάν
Ανάγνωση:

Κρίσιμο αναμένεται το επόμενο διάστημα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, με τις αμερικανικές και γαλλικές γεωτρήσεις να ξεκινούν εντός των επόμενων ημερών και την Άγκυρα να απειλεί με αντίποινα και απαντήσεις στο πεδίο. Ο κύβος ερρίφθη από την κοινοπραξία Αμερικανών και Καταρινών στο οικόπεδο 10. Οι κυπριακές αρχές προχώρησαν ήδη στην έκδοση NAVTEX με την οποία δεσμεύουν την περιοχή μέχρι τις 22 Ιανουαρίου για την επιβεβαιωτική γεώτρηση της ExxonMobil και Qatar Petroleum.

Στο οικόπεδο 10 βρίσκεται το κοίτασμα «Γλαύκος», ένα από τα μεγαλύτερα της Ανατολικής Μεσογείου. Οι εκτιμήσεις υπολογίζουν πως το κοίτασμα «κρύβει» από πέντε έως και οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ η Exxon Mobil έχει στόχο να επενδύσει και στις υποδομές μεταφοράς των κοιτασμάτων που θα κριθούν εμπορεύσιμα με δυο πιθανές κατευθύνσεις: είτε προς το κυπριακό έδαφος, είτε με όδευση προς τα τερματικά της Αιγύπτου η οποία φαίνεται να είναι και η επικρατέστερη επιλογή. Εξυπακούεται ότι εάν ανακαλυφθούν και νέα κοιτάσματα στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, θα ισχυροποιήσουν το σενάριο μιας «λιμνοποίησης» των κοιτασμάτων.

Η Άγκυρα εξακολουθεί να προκαλεί

Η Άγκυρα εμμένει στην προκλητική ρητορική με τον Ερντογάν και τους υπουργούς του να απειλούν με αντίποινα σε βάρος της Λευκωσίας και μπαράζ γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Μετά πάντως τους Αμερικανούς, την σκυτάλη παίρνει η γαλλική Total, η οποία τους πρώτους μήνες του νέου έτους θα ξεκινήσει την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 6.

Το ενδιαφέρον του Παρισιού εστιάζεται στο κοίτασμα "Καλυψώ" ενώ για την προστασία του γεωτρύπανου της TOTAL, η Γαλλία διατηρεί μια πανίσχυρη φρεγάτα κλάσης FREMM στο λιμάνι της Λάρνακας. Την ίδια στιγμή οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εκπαιδεύονται τακτικά σε αντικείμενα όπως η ανακατάληψη πλωτού γεωτρύπανου και η προστασία πλατφόρμας εξορύξεων ενώ αντίστοιχα σενάρια εκτελέστηκαν και κατά την διακλαδική άσκηση Μέδουσα που ολοκληρώθηκε χθες με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Στην Αφρική ο Δένδιας - ποια η στόχευση του ταξιδιού

Μετά την επίσκεψη στη Ρουάντα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα επισκεφτεί σήμερα και αύριο την Γκάνα και την Γκαμπόν, στο πλαίσιο της πολιτικής διεύρυνσης και ενδυνάμωσης των σχέσεων της Ελλάδας με χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής. Υπενθυμίζεται ότι οι δυο χώρες θα αναλάβουν από 1ης Ιανουαρίου 2022 και για διάστημα δύο ετών, θέση μη-μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, δεδομένης της Ελληνικής υποψηφιότητας για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την περίοδο 2025-26, καθώς και την διαχρονική σημασία που έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας, ιδιαίτερα όσον αφορά το Κυπριακό, και πιο πρόσφατα άλλα ζητήματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η Λιβύη και η Συρία, κρίνεται επιτακτική η ενίσχυση των δεσμών με τις χώρες που απαρτίζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας. H επίσκεψη θα έχει και ανθρωπιστική διάσταση, καθώς ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί ελληνικό σχολείο στην Γκάνα, όπου φοιτούν 160 μαθητές και θα κάνει δωρεά για την ενίσχυση του σχολείου. Επίσης, αναμένεται να προβεί σε δωρεά στην Γκαμπόν, σε οργανισμό που θα υποδειχθεί από τις αρχές της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΥΠΡΟΣ ΑΟΖ NAVTEX ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ