Μενού
  • Α-
  • Α+

Λιγότερο από δέκα ημέρες απομένουν μέχρι την Κυριακή 5η Δεκεμβρίου που θα ανοίξουν οι κάλπες στο Κίνημα Αλλαγής και οι υποψήφιοι θέτουν μετ’ επιτάσεως τα διλήμματα του πρώτου γύρου. Σε ό,τι αφορά τον Ανδρέα Λοβέρδο φαίνεται πως το ζήτημα της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του Κινήματος Αλλαγής σε επίπεδο αρχηγού αναδύεται ως κυρίαρχο και στόχο έχει τον συνυποψήφιό του, Νίκο Ανδρουλάκη, που όντας ευρωβουλευτής δεν θα μπορέσει να ηγηθεί του κόμματος στη βουλή, εφόσον εκλεγεί αρχηγός. «Η μάχη δίνεται παντού. Η κορύφωσή της δίνεται στο κορυφαίο δημόσιο βήμα που είναι η βουλή. Ή θα τη δώσουμε τη μάχη εκεί με δεξιότητες, ή δεν θα τη δώσουμε τη μάχη εκεί και θα πάμε σε διαρχία» δήλωσε χθες ο κ. Λοβέρδος (ΣΚΑΙ) προσθέτοντας πως το ΠΑΣΟΚ τα ζητήματα της διαρχίας τα έλυσε το 1996, αναφερόμενος στο συνέδριο του κόμματος που αποφάσισε να δώσει την αρχηγία στον Κώστα Σημίτη, που είχε ήδη εκλεγεί Πρωθυπουργός, μερικούς μήνες νωρίτερα.

Για τον Γιώργο Παπανδρέου, η απάντηση στο ερώτημα του εάν ο ίδιος πρόκειται να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ αναδύεται ως βασικό πολιτικό μήνυμα της δικής του καμπάνιας, με τον ίδιο πάντως να δηλώνει στον ΣΚΑΙ πως «κλείνει την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ όπως είναι σήμερα, εκτός και αν αλλάξει». Ο ίδιος πάντως έκανε κάλεσμα συμμετοχής στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου και εμφανίστηκε αισιόδοξος για νίκη του από τον πρώτο γύρο. Πρόσθεσε επίσης ότι σέβεται όλους τους συνυποψηφίους του και θέλει να συνεργαστεί μαζί τους την επόμενη ήμερα των διαδικασιών απ' οποίο μετερίζι υπογραμμίζοντας ότι «θέλω και θα αγωνιστώ να βγει πρωθυπουργός από την παράταξη μας». Σχετικά πάντως με το ενδεχόμενο να δεχθεί πίσω στελέχη του κόμματος που αποχώρησαν, δήλωσε ότι δεν μπορούμε να τους βάλουμε όλους στην ίδια κατηγορία.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε πως χθες έγινε δεκτό το αίτημά του να δοθεί το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου σε αίθουσά του στο Στρασβούργο. «Μετά από προσπάθεια τριών ετών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τιμά τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένας από του σημαντικότερους Προοδευτικούς ηγέτες της σύγχρονης Ευρώπης και αγωνίστηκε για την ενίσχυση της δημοκρατίας, την κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη μεταξύ των λαών», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης. Ενώ ο Παύλος Χρηστίδης, που βρέθηκε στην ακριτική Βύσσα, μίλησε για πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν τη μάστιγα του δημογραφικού, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει νέους ηλικιακά ψηφοφόρους στην κάλπη. «Χρειάζονται  κίνητρα που θα κρατήσουν τη νέα γενιά στον τόπο τους και θα επιστρέψουν όσοι τα χρόνια της κρίσης έφυγαν στο εξωτερικό, στα πρότυπα της πρότασης που έκανε η Φώφη Γεννηματά πριν από λίγα χρόνια», είπε ο κ. Χρηστίδης. 

Προβληματισμός για την προσέλευση λόγω πανδημίας

Μια συζήτηση που έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες μεταξύ των υποψηφίων περιστρέφεται γύρω από το εάν η πανδημία μπορεί να αποθαρρύνει ένα ποσοστό δυνητικών ψηφοφόρων από την κάλπη, με το ερώτημα να αφορά κυρίως τους ψηφοφόρους των μεγαλύτερων ηλικιών. Η συζήτηση περί ηλεκτρονικής ψηφοφορίας έκλεισε πριν ουσιαστικά ανοίξει, καθώς ούτε τα χρονικά περιθώρια υπήρχαν, ούτε κλειστό μητρώο υπάρχει μεταξύ των υποψηφίων, ενώ χθες αποφασίστηκε πως τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών, ο υπεύθυνος του εκλογικού κέντρου καθώς και οι εκπρόσωποι των υποψηφίων που θα παραμένουν εντός του εκλογικού κέντρου, υποχρεωτικά πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid test τελευταίου 48ωρου. Συζήτηση για συμμετοχή εμβολιασμένων ή μη στην εκλογική διαδικασία δεν έχει και ούτε φαίνεται πως θα ανοίξει μέχρι τις κάλπες.

Οι κάλπες ανοίγουν την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου και δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες 16 ετών και άνω, ενώ όπως ανακοίνωσε χθες η Επιτροπή Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) που έχει την ευθύνη διενέργειας των εκλογών, κατά την διαδικασία των εκλογών όποιος/α δεν είναι μέλος του Κινήματος υπογράφει αίτηση και βεβαιώνει ότι δεν είναι μέλος άλλου πολιτικού κόμματος και πως αποδέχεται και αναλαμβάνει πλήρως τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την αντίστοιχη ιδιότητα με βάση τα σχετικά άρθρα του Καταστατικού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA