Μενού
  • Α-
  • Α+

Για την κυβέρνηση, ο κύβος έχει οριστικά ερρίφθη: Lockdown δεν υπάρχει στον ορίζοντα, αντίθετα γιορτές θα κάνουμε με την οικονομία και την κοινωνία ανοιχτές. Η σταθεροποίηση των κρουσμάτων και η προοπτική αποκλιμάκωσης, δε, από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά απομακρύνει και τα σενάρια πλήρους αποκλεισμού των ανεμβολίαστων πολιτών από όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες. 

Διαβάστε ακόμη: «Οι εμβολιασμένοι νοσούν βαρύτερα από τους ανεμβολίαστους»: Το fake news αρνήτριας γιατρού με 56.000 followers

Αυτό που, βεβαίως, θα είναι διαφορετικό τα φετινά Χριστούγεννα είναι το μαζικό testing. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση δεν θα αρκεστεί απλά σε μια σύσταση να πάνε οι πολίτες με ένα τεστ στα ρεβεγιόν τους, αλλά θα τους προμηθεύσει κιόλας. Η απόφαση φέρεται ειλημμένη σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο και αυτό που απομένει είναι να κλειδώσουν τα logistics του εγχειρήματος. 

Πρακτικά, όπως εγκαίρως έγραψε το Reader από χθες, τις μέρες των γιορτών θα διατεθούν σε όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ενόψει των χριστουγεννιάτικων ημερών που περιλαμβάνουν αυξημένη κινητικότητα και κοινωνικότητα, δωρεάν self test. Η διανομή θα είναι καθολική, για το σύνολο του πληθυσμού κατά πάσα πιθανότητα, θα γίνεται μέσω των φαρμακείων, με το ΑΜΚΑ του κάθε πολίτη, ενώ το πόσα θα είναι θα το αποφασίσει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων τις αμέσως επόμενες μέρες. Το κεντρικό σενάριο, πάντως, είναι να πρόκειται για δύο self test και μένει να δούμε για πότε ακριβώς. Θα πρόκειται, βεβαίως, για ισχυρή σύσταση προς όλους τους πολίτες, μαζί με ευρύτερες συστάσεις για τήρηση των υγειονομικών μέτρων και οριοθέτηση των επαφών και την περίοδο των εορτών. 

Μάλιστα, η κυβέρνηση δρομολογεί ήδη τη σχετική προμήθεια, όπως κάνει και η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, για να υπάρξει αυξημένο testing τις μέρες των γιορτών, ενώ το κόστος της προμήθειας δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλό. Το αν θα υπάρξουν και άλλες «σημειακές παρεμβάσεις» στο κοκτέιλ των μέτρων, όπως ένα επιπλέον test σε ανεμβολίαστους εργαζομένους ή η επαναφορά της μάσκας παντού, μέσα-έξω, είναι υπό συζήτηση, αλλά δεν θα πρέπει να αναμένεται μια ριζική αλλαγή της στρατηγικής που είναι σήμερα σε εφαρμογή. 

Συντονισμός των ηγετών

Η μετάλλαξη Όμικρον, πάντως δημιουργεί νέα δεδομένα για όλες τις χώρες. Στην Αθήνα επικρατεί ψυχραιμία, ενώ εντός της εβδομάδας και μάλλον προς το τέλος της αναμένεται μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, μέσω τηλεδιάσκεψης, για συντονισμό και ανταλλαγή πληροφοριών. 

Στο κυβερνητικό επιτελείο περιμένουν να δουν ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader, στη σύσκεψη για τον COVID που έγινε χθες το πρωί, από μέρους των λοιμωξιολόγων επισημάνθηκε πως φαίνεται ότι η Γ’ δόση του εμβολίου «έχει ευρεία γκάμα προστασίας» και άρα εκτιμάται βασίμως ότι πιάνει και τη νέα μετάλλαξη, αν και μένει να φανεί σε ποιον βαθμό. Παράλληλα, μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι δεν προκαλεί βαρύτερη νόσηση, έστω και αν είναι πιο μεταδοτική. Στην πραγματικότητα, όμως, όλες αυτές είναι προκαταρκτικές παρατηρήσεις και υπάρχουν ακόμα λίγα στοιχεία για την εν λόγω παραλλαγή, αν και η ευρωπαϊκή κινητοποίηση είναι ενδεικτική της μεγάλης ανησυχίας που υπάρχει.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA