Μενού
  • Α-
  • Α+

Το debate των πέντε εκ των έξι υποψηφίων αρχηγών του Κινήματος Αλλαγής δεν έβγαλε νικητή, αν και ήταν σαφές πως ο κάθε ένας από τους υποψηφίους είχε χαράξει εξαρχής μια ξεκάθαρη στρατηγική που υπηρέτησε μέχρι τέλους. Η συζήτηση δεν έβγαλε κάποια είδηση - περάν του ότι εάν εκλεγεί αρχηγός ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε πως θα ορίσει αρχηγό στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος σε συνεργασία πάντα με τους βουλευτές, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τους υπόλοιπους που εξήγησαν πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι που εκλέγει τον αρχηγό της, βάσει του κανονισμού της βουλής. Οι υποψήφιοι δίστασαν να επιτεθούν ο ένας στον άλλον, το επίπεδο κρατήθηκε ψηλά και οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων βοήθησαν ώστε η συζήτηση να παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο. 

Διαβάστε ακόμη: Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Διαφωνίες, κόντρες για μετεκλογικές συνεργασίες και αιχμές στο debate

Σε ό,τι αφορά τους δυο εκ των τριών προπορευόμενων στις μετρήσεις, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ήταν σαφές πως ο μεν πρώτος προσπάθησε να διευρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο το εκλογικό σώμα που θα προσέλθει στα εκλογικά κέντρα την ερχόμενη Κυριακή, αφού φαίνεται πως στο κομματικό ακροατήριο είναι πιο ισχυροί οι κκ. Παπανδρέου και Ανδρουλάκης, ενώ ο ίδιος στοχεύει σε ευρύτερα ακροατήρια, ο δε Νίκος Ανδρουλάκης φάνηκε να θέλει να αποφύγει το οποιοδήποτε λάθος και δεν απάντησε σε προκλήσεις που ο ίδιος δέχθηκε. Ο κ.Λοβέρδος είχε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση στα ζητήματα Νόμου και Τάξης, ζητώντας αυστηροποίηση των θέσεων του κόμματος, ενώ επιτέθηκε με σφοδρότητα - όταν του δόθηκε η ευκαιρία- απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας αναφορά τόσο στον κ. Κοντονή και στα περί «δολοφονίας χαρακτήρων» όσο και στις καταγγελίες Καμμένου για εξαγορά βουλευτών. Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί πως ως αρχηγός θα επαναφέρει τον κ. Βενιζέλο στη βουλή (πιθανότατα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας), ενώ δεσμεύτηκε πως δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το κόμμα εάν χάσει στις εκλογές («εγώ έχω βιογραφικό ενότητας, πάντα έδωσα εκλογικές μάχες μέσα στο κόμμα»). Τέλος, επανέλαβε την αντίθεσή του στη συμφωνία των Πρεσπών, ζητώντας από τους άλλους συνυποψηφίους του να πράξουν το ίδιο, χωρίς πάντως ο κ. Ανδρουλάκης να σηκώνει το γάντι και να του απαντά. 

Σε ό,τι αφορά τον κ. Ανδρουλάκη, ήταν σαφώς πιο μετρημένος και λιγότερο επιθετικός απέναντι στον κ.Λοβέρδο, κάνοντας αρκετές φορές επίκκληση στην εμπειρία της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας (Πορτογαλία και Ισπανία). Αναφέρθηκε σε μεγάλες μεταρρυθμιστικές επιτυχίες του ΠΑΣΟΚ (ΑΣΕΠ, Διαύγεια) ζητώνας από τους ψηφοφόρους να τον εμπιστευτούν για την ανανέωση του κόμματος, αλλά και στην επιτυχία της εισόδου της Κύπρου στην ΕΕ το 2003. Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ απάντησε πως θεωρεί προτεραιότητά του να συζητά με την Αριστερά, όχι όμως με την ηγεσία της που όπως είπε προχώρησε στην απαράδεκτη κίνηση του δημοψηφίσματος παίζοντας τη χώρα στα ζάρια, συνεργαζόμενη επί πέντε χρόνια με τον Πάνο Καμμένο. 

Ο κ. Παύλος Χρηστίδης έκανε αρκετές αναφορές στο έργο της Φώφης Γεννηματά, ενώ στάθηκε στο ότι η σοσιαλδημοκρατία δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις διαρκώς συνεχόμενες ανισότητες, ζητώντας λύσεις για την νέα γενιά που βιώνει συνθήκες εργασιακής και κοινωνικής ανασφάλειας. Από την πλευρά του ο Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε εκτενώς στην πρότασή του για την διοικητική αποκέντρωση που θα μπορέσει να βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη. Τέλος, ο κ. Καστανίδης, σε ρόλο “Νέστωρα” της παράταξης, έκανε συχνή επίκκληση στο έργο του Ανδρέα Παπανδρέου, εξήγησε πως η ελληνική κοινωνία πρέπει να πειστεί πως η δημοκρατική παράταξη χρειάζεται ενίσχυση ώστε να διαμορφωθεί μια νέα κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, ενώ διαφορροποιήθηκε πλήρως από τον Ανδρέα Λοβέρδο στην άποψη περί αυστηροποίησης των ποινών στον Ποινικό κώδικα.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA