Μενού
  • Α-
  • Α+

Νέα παράσταση στην ψηφοφορία για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, σε όσα εκλογικά κέντρα υπάρχουν ακόμα ουρές. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΔΕΚΑΠ, «η ψηφοφορία θα παραταθεί μέχρι να ψηφίσει και ο τελευταίος πολίτης που περιμένει στην ουρά στις 20:00». Είναι χαρακτηριστικό όχι μέχρι τις 20:00 οπότε και θα έκλειναν οι κάλπες ύστερα από την αρχική παράσταση που είχε δοθεί, είχαν ψηφίσει 260.000 πολίτες.

Διαβάστε ακόμη: Εκλογές ΚΙΝΑΛ: To twitter πήρε «φωτιά» για το... ΠΑΣΟΚ που έλειψε πολύ

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Δεοντολογίας Εφαρμοφής Καταστατικού και Πιστοποίησης: «Μέχρι στιγμής έχουν ψηφίσει περισσότεροι από 260.000 πολίτες και σε πολλά Εκλογικά Τμήματα υπάρχουν μεγάλες ουρές αναμονής πολιτών που περιμένουν να ψηφίσουν. Είναι προφανές ότι η παράταση που δόθηκε ως τις 20:00 σε πολλές περιπτώσεις δεν αρκεί.Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα, χωρίς να δοθεί άλλη γενική παράταση η ΕΔΕΚΑΠ αποφάσισε ότι σε όποιο Εκλογικό Τμήμα υπάρχει κόσμος που περιμένει να ψηφίσει, η ψηφοφορία θα παραταθεί μέχρι να ψηφίσει και ο τελευταίος πολίτης που περιμένει στην ουρά στις 20:00».

Εσπασαν τα κοντέρ στα εκλογικά κέντρα

Ο ρυθμός προσέλευσης -με αυξομειώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας - είναι περίπου 380-400 πολίτες το λεπτό ανά τη χώρα, δηλαδή περίπου 24.000 άνθρωποι κάθε ώρα. Για το σκοπό αυτό η ΕΔΕΚΑΠ - με τη σύμφωνη γνώμη όλων των υποψηφίων - έδωσε τη νέα παράταση μέχρι τις 8 το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές, αυξημένη εμφανίζεται η συμμετοχή στην Κρήτη (περίπου 30.000 έχουν ψηφίσει ως τώρα σε σχέση με τις 17.000 το 2017) αλλά και σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, καθώς και στην Α' Αθήνας.

Οι τέσσερις λόγοι της μεγάλης επιστροφής των ψηφοφόρων

Εμπειροι πολιτικοί αναλυτές σχολίαζαν το βράδυ πως δεν αποκλείεται να σπάσει και το φράγμα των 300 χιλιάδων πολιτών και αυτό έχει πολλαπλή εξήγηση. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Alpha, ο κ. Ηλίας Τσαουσάκης, υπάρχουν τέσσερις πυλώνες που εξηγούν τη μεγάλη επιστροφή του κόσμου στα κοινά του ΚΙΝΑΛ: 

  1. Ο απρόσμενος θάνατος της Φώφης Γεννηματά που συγκίνησε το πανελλήνιο και δημιούργησε την ανάγκη της διαδοχής. 
  2. Η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου που ως υποψήφιος κινητοποίησε μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων του «παλιού» ΠΑΣΟΚ.
  3. Η προεκλογική εκστρατεία των 6 υποψηφίων που κέντρισε το ενδιαφέρον των πολιτών και βοήθησε στην αύξηση του ενδιαφέροντος για τον τελικό νικητή.
  4. Η γενικότερη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη γύρω από την σοσιαλδημοκρατία 

Πότε θα βγουν τα αποτελέσματα

Ετσι, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να έρθουν κοντά στα μεσάνυχτα και δεν αποκλείεται ο τελικός νικητής να γίνει γνωστός κοντά στις 03:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η πανελλαδική καταμέτρηση, ειδικά αν οι διαφορές των υποψηφίων είναι μικρές. Ολα τα επιτελεία των υποψηφίων συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι θα έχουμε συμμετοχή - ρεκόρ που θα πλησιάσει ή και θα ξεπεράσει τις 300.000.