Μενού
  • Α-
  • Α+

Το χθεσινό μήνυμα της κάλπης ήταν άκρως ενθαρρυντικό για το Κίνημα Αλλαγής που - αυτή τη φορά - δεν πρέπει να σπαταλήσει την ευκαιρία του. Οι 270.000 πολίτες που πήγαν χθες στις κάλπες για να εκλέξουν αρχηγό στο ΚΙΝΑΛ δεν είχαν απλά σύμμαχο το καλό καιρό. Πιθανότατα θα στέκονταν στην ουρά για να ψηφίσουν και με βροχή. Η προσέλευση είναι ενδεικτική της δίψας ενός κόσμου να εκφραστεί πολιτικά και να δείξει πως υπάρχει ανάγκη ανάδυσης μιας αυθεντικής Κεντροαριστερής πολιτικής προσέγγισης που θα γεμίσει με νέο αίμα την Παράταξη. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που προκύπτει από την κάλπη της 5ης Δεκεμβρίου, αυτό πιθανότατα θα είναι και το πολιτικό μήνυμα της επόμενης Κυριακής. Και βέβαια το ότι η δυναμική της υποψηφιότητας Ανδρουλάκη δύσκολα πλέον μπορεί να ανακοπεί. 

Διαβάστε ακόμη: Εκλογές ΚΙΝΑΛ - Νίκος Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει, είναι εδώ»

Η χθεσινή συμμετοχή εξηγείται από τρεις παράγοντες: πρώτον, το ΚΙΝΑΛ τράβηξε τα βλέμματα πολλών έπειτα από ξαφνική απόσυρση από την κούρσα και τον αδόκητο χαμό της Φώφης Γεννηματά. Δεύτερον, η κάθοδος Παπανδρέου στο παιχνίδι, με όσα θετικά κι αρνητικά κουβαλάει ο ίδιος, λειτούργησε ως πόλος έλξης κι ενδιαφέροντος. Και τρίτον, η κοινωνία έχει δυόμισι χρόνια να εκφραστεί εκλογικά. Και η συμμετοχή σε μια εκλογική διαδικασία λειτουργεί πάντα σαν μια βαλβίδα εκτόνωσης, σε μια κοινωνία που έχει πιεστεί ψυχολογικά από την περιπέτεια της πανδημίας.

Ο Ανδρουλάκης είναι ο καθαρός νικητής μιας διαδικασίας που υπό προϋποθέσεις μπορεί να μετακινήσει το ΚΙΝΑΛ από τη θέση του κομπάρσου στη θέση του πρωταγωνιστή στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Ο ίδιος που περάσει αρκετό χρόνο στο εξωτερικό την τελευταία οκταετία, είδε τη Σοσιαλδημοκρατία να επανακάμπτει σε αρκετές χώρες και θα έχει την πολυτέλεια - αν τελικά κερδίσει τις εκλογές - να προετοιμάσει ένα πρόγραμμα που θα ενσωματώνει το θετικό παράδειγμα της στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι.

Μέχρι την επόμενη Κυριακή θα πρέπει να αποδείξει ότι η απουσία του από την εσωτερική πολιτική σκηνή είναι πλεονέκτημα, ότι είναι νέος και άφθαρτος, απέναντι σε έναν αντίπαλο που κουβαλάει πίσω του ένα βαρύ κυβερνητικό παρελθόν. Και βέβαια σταδιακά οφείλει να συγκεκριμενοποιήσει την πολιτική του, να βάλει γωνίες στο λόγο του και να συστηθεί σε ευρύτερα ακροατήρια. Εάν όμως καταφέρει να κερδίσει αφήνοντας πίσω έναν πρώην πρωθυπουργό που φέρει το ιστορικότερο όνομα του χώρου, θα έχει κάνει ένα μεγάλο κι αποφασιστικό βήμα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA