Μενού
  • Α-
  • Α+

Το όνειρο των νεαρών μαχητικών στελεχών, που γράφονταν στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ τις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90 έχοντας μούσι, φορώντας ζιβάγκο και σαν έτοιμοι από καιρό να ανέβουν γρήγορα τα σκαλοπάτια της κομματικής ιεραρχίας της Χαριλάου Τρικούπη, περνώντας την πόρτα, γιατί όχι και του προεδρικού γραφείου στον 6ο όροφο, σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή, διέκριναν κάποιοι παλαιοί Πασόκοι στην υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη.

Διαβάστε ακόμηΕκλογές ΚΙΝΑΛ: Ετοιμος για πρόεδρος ο Ανδρουλάκης - «Οχι» Παπανδρέου στην πρόταση για αποχώρηση

Προφανώς, άλλα τα χρόνια εκείνα, άλλο το κομματικό πάθος και σίγουρα διαφορετικές πολιτικές εποχές. Το ΠΑΣΟΚ πάντως αναμοχλεύει με επιτυχία, όπως κατέδειξε η εντυπωσιακή συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές, το ένδοξο παρελθόν της «Αλλαγής» και επαναφέρει τον «ήλιο τον πράσινο» για να ξυπνήσει την παραταξιακή συλλογική μνήμη, φιλοδοξώντας να αφήσει πίσω του την «πέτρινη» μνημονιακή δεκαετία, που μεσολάβησε από το διάγγελμα του Γιώργου Παπανδρέου στο Καστελόριζο. 

Νίκος Ανδρουλάκης: Διεκδικεί την προεδρία του ΚΙΝΑΛ με κομματική διαδρομή 24 ετών

Ο νικητής του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ ήταν μόλις 2 ετών όταν ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου, κέρδιζε πανηγυρικά τις εκλογές του 1981. Σήμερα, στα 42 του, διεκδικεί την αρχηγία του Κινήματος, έχοντας κομματική διαδρομή 24 χρόνων, που ξεκίνησε από τα αμφιθέατρα με τη σημαία της φοιτητικής παράταξης της ΠΑΣΠ και συνεχίστηκε στα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ. Ισως αυτό ήταν και το στοιχείο, που μέτρησε περισσότερο στην επιλογή της κομματικής βάσης. Ενα νέο σε ηλικία πολιτικό πρόσωπο, που φέρνει την ανανέωση, όπως ήταν άλλωστε και το βασικό σύνθημα της υποψηφιότητάς του, αλλά και την επιβεβλημένη αλλαγή σελίδας στη φθαρμένη εικόνα της παράταξης, που παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει πολλά κομματικά ένσημα. Βέβαια, οι δηλητηριώδεις αναφορές άσπονδων φίλων περί «στελέχους του κομματικού σωλήνα» δεν είναι κάτι άγνωστο στον Νίκο Ανδρουλάκη κατά τη διάρκεια της ομολογουμένως θεαματικής πολιτικής του εξέλιξης στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ. 

Νίκος Ανδρουλάκης: Τι απαντούσε στη σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα

Η ταύτιση του Νίκου Ανδρουλάκη με την ανανέωση, τουλάχιστον στο κομματικό ακροατήριο, δεν είναι καινούρια υπόθεση. Η ίδια εικόνα τον συνόδευε 13 χρόνια πριν όταν στο 8ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είχε εκλεγεί στη δεύτερη θέση του Εθνικού Συμβουλίου πίσω από τη Φώφη Γεννηματά. Ηταν η χρονιά του 2008 όταν ο σχεδόν συνομήλικός του, Αλέξης Τσίπρας, είχε αναδειχθεί πρόεδρος του Συνασπισμού, βάζοντας τις βάσεις για τις μετέπειτα κοσμογονικές αλλαγές στην Κεντροαριστερά αλλά και ευρύτερα στο πολιτικό τοπίο της χώρας.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, που την ίδια εποχή είδαν στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη μία πολιτική εφεδρεία του Κινήματος για το μέλλον κόντρα στη δυναμική, που διέκριναν τα έμπειρα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, του 33χρονου τότε Αλέξη Τσίπρα. Σε κάθε περίπτωση, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ οποτεδήποτε κλήθηκε να τοποθετηθεί σε υποτιθέμενη σύγκρισή του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείτο πάντα την προσωπική εκλογή του στα όργανα του κόμματος από τη βάση, στοιχείο, που κατά τον ίδιο, του προσέδιδε διαφορετικό πολιτικό αποτύπωμα. 

Νίκος Ανδρουλάκης: Ο Βαγγέλης Βενιζέλος και οι ευρωεκλογές 

Το ισχυρό προβάδισμα των 9 ποσοστιαίων μονάδων τον φέρνει αντιμέτωπο στο δεύτερο γύρο με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν υπήρξε ποτέ στο ίδιο στρατόπεδο με τον πρώην πρωθυπουργό. Στις εσωκομματικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2007 είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο τελευταίος θα τον προτείνει 7 χρόνια αργότερα, έχοντας εκλεγεί στην ηγεσία του κόμματος, για τη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Πράγματι, στις 14 Μαρτίου 2013 εκλέγεται από το Πολιτικό Συμβούλιο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, λαμβάνοντας 109 ψήφους σε σύνολο 168 ψήφων. Σε ηλικία μόλις 34 ετών γίνεται το νούμερο δύο στο κόμμα με το επιβλητικό 66%. 

Στη συνέχεια ανοίγει η πόρτα του Ευρωκοινοβουλίου. Ως δεύτερος σε ψήφους ευρωβουλευτής του κόμματος δραστηριοποιείται από το 2014 σήμερα πολιτικά στις Βρυξέλλες με το βλέμμα στραμμένο πάντα στην εσωκομματική σκακιέρα της Κεντροαριστεράς. Είναι κοινό μυστικό ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει φιλοδοξίες, τις οποίες αρκετοί θεωρούν υπερβολικές, όμως ο ίδιος δεν τις κρύβει. Δηλώνει παρών στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου τον Νοέμβριο του 2017. Περνά στο δεύτερο γύρο όμως νικήτρια αναδεικνύεται η Φώφη Γεννηματά. Και σε εκείνη την εκλογική διαδικασία όπως και σήμερα εντυπώσεις αλλά και σύγχυση θα δημιουργήσει η δήλωσή του ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος θα παραμείνει στην Ευρωβουλή. 

Πώς ο Νίκος Ανδρουλάκης φρόντιζε να μην αποκοπεί από το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ

Παρά το γεγονός ότι δεν βρέθηκε ποτέ στην ίδια πλευρά με τον Γιώργο Παπανδρέου και ο πρώην πρόεδρος δεν σήκωσε καμία φορά το τηλέφωνο για να τον συγχαρεί για τις προσωπικές επιτυχίες του στο εσωκομματικό πεδίο, ο Νίκος Ανδρουλάκης φροντίζει να μην αποκοπεί από το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ. Τον Ιούνιο του 2018 με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητά να ονομαστεί «Ανδρέας Παπανδρέου» χώρος ή αίθουσα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τιμήν του Ελληνα πρωθυπουργού με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

«Με τον τρόπο αυτό θα τιμήσουμε τη μνήμη ενός από τους σημαντικότερους ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος συνέβαλε στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και στο όραμα μίας ενωμένης, προοδευτικής Ευρώπης», θα αναφέρει. Την ίδια πρόταση επανάφερε και το περασμένο καλοκαίρι. «Συμπληρώνονται 25 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου, έναν μεγάλο ηγέτη που συνέβαλε αποφασιστικά στην εδραίωση της Δημοκρατίας, αποκατέστησε αδικίες δεκαετιών, τερματίζοντας οριστικά τις εμφυλιοπολεμικές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των Ελλήνων και θεμελίωσε το κοινωνικό κράτος στη χώρα μας».

Μεγαλωμένος στο Ηράκλειο και προερχόμενος από ένα οικογενειακό περιβάλλον που ανήκε στο «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε το πολιτικό βάπτισμα του πυρός από νωρίς. Είναι η χρονιά του 1997, η εποχή της δεύτερης κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη. Ο νεαρός Ηρακλειώτης είναι πλέον φοιτητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Σπουδάζει στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών στην Ξάνθη με στόχο να επιστρέψει στην Κρήτη και να ακολουθήσει την επαγγελματική πορεία του πατέρα του. Συμμετέχει ενεργά στην φοιτητική παράταξη της ΠΑΣΠ. Το 1999 εκλέγεται γραμματέας της ΠΑΣΠ Ξάνθης και 2 χρόνια αργότερα εισέρχεται στο κεντρικό συμβούλιο της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ. Η μόνιμη εγκατάστασή του στην Αθήνα έπειτα από μία πενταετία ήρθε να επιβεβαιώσει την προσωπική επιλογή του να ακολουθήσει το δρόμο της πολιτικής. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA