Μενού
  • Α-
  • Α+

Λίγες ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, η ένταση ανάμεσα στους δύο τελικούς υποψηφίους κλιμακώνεται, καθώς από τη μία στο κόμμα επιζητούν την «ανανέωση» που εκφράζει ο Νίκος Ανδρουλάκης, και από την άλλη, ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά την ολομέτωπη επίθεσή του κατά του πολιτικού αντιπάλου του, επιμένει να ζητάει debate, κάτι που όμως είναι φανερό ότι δεν πρόκειται να συμβεί. Ο επίλογος των... ζυμώσεων φαίνεται πως ήρθε από τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο  οποίος γνωστοποίησε τη στήριξή του στον Νίκο Ανδρουλάκη και με δεδομένες τις τοποθετήσεις και των υπολοίπων υποψηφίων που τέθηκαν «νοκ άουτ» από τον πρώτο γύρο, το σκηνικό ξεκαθάρισε ως προς τις παρασκηνιακές διεργασίες για τις συμμαχίες στο ΚΙΝΑΛ

Διαβάστε ακόμη: Νίκος Ανδρουλάκης: Ο ΠΑΣΠίτης με τα 24 χρόνια πορείας και η σχέση του με το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ

Ο Παύλος Γερουλάνος δηλώνει πως οι ψηφοφόροι του δεν περιμένουν από τον ίδιο να δώσει γραμμή: «Δεν μπορώ να σας πω ότι είναι άνθρωποι οι οποίοι περιμένουν τον άνθρωπο που τους ψήφισε να τους πει πού θα πάνε. Έχουν άποψη και θα ασκήσουν τη δική τους την κρίση», δήλωσε στην ΕΡΤ. Ο Παύλος Χρηστίδης χωρίς να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του, έδωσε το στίγμα, μιλώντας για αλλαγή σελίδας και ανανέωση στο κόμμα. Αντίθετα ο Χάρης Καστανίδης, δεν θέλησε να πάρει θέση υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, όμως σε κάθε περίπτωση οι ψηφοφόροι του, κυρίως μεγάλης ηλικίας, αναμένεται να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου. Παράλληλα, τα τελικά αποτελέσματα που ήρθαν στη δημοσιότητα από την ΕΔΕΚΑΠ, έδειξε επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη σχεδόν 9 μονάδων και 24.000 ψήφων από τον δεύτερο Γιώργο Παπανδρέου.

Η σύμπλευση Λοβέρδου - Ανδρουλάκη και τα... καρφιά Παπανδρέου

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από την του επικοινωνία που είχαν ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον Ανδρέα Λοβέρδο, αμέσως μετά την ανακοίνωση του κ. Λοβέρδου, ο κ. Ανδρουλάκης συζήτησε σε καλό κλίμα με τον κ. Λοβέρδο και τον συνεχάρη για τον αγώνα του. Αναγνώρισαν ως κοινή προτεραιότητα την ενότητα και το μεγάλωμα της παράταξης. Ο κ. Ανδρουλάκης μάλιστα καλείς όλους τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες του Β' γύρου για να ενισχυθεί περαιτέρω η δυναμική που ήδη δημιουργείται υπέρ της παράταξης. Από την άλλη, οι διαρροές από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου για την επιλογή του Ανδρέα Λοβέρδου να στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη, σχολιάστηκε με καρφιά ως προς τη συμμαχία που αναπτύχθηκε: «Η επιλογή του κ. Λοβέρδου ήταν πολιτικά αναμενόμενη, γι’ αυτό και δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Όμως, οι προοδευτικοί πολίτες που στήριξαν τον Ανδρέα Λοβέρδο, έχουν τώρα επιλογή, την προοδευτική πρόταση του Γιώργου Α. Παπανδρέου».

Λοβέρδος: «Ο Παπανδρέου έχει δοκιμαστεί και οι ελπίδες που γεννά είναι περιορισμένες»

Τις εξελίξεις φαίνεται πως καθόρισε σε μεγάλο βαθμό ο Ανδρέας Λοβέρδος που την Τρίτη (7/12) άνοιξε τα «χαρτιά» του. Είχε προηγηθεί ένα μίνι θρίλερ, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου επικοινώνησε μαζί του το ίδιο βράδυ που ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος, ζητώντας του να τον βοηθήσει με την υποστήριξή του. Ο κ. Λοβέρδος δεν θέλησε να δώσει την απάντησή του και επιφυλάχθηκε να γνωστοποιήσει τις προθέσεις του μέσα στις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα με τη σημερινή ξεκάθαρη στήριξη στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο κ. Λοβέρδος άφησε αιχμές κατά του Γιώργου Παπανδρέου, λέγοντας πως «...έχει δοκιμαστεί και οι ελπίδες που γεννά το εγχείρημά του είναι συνεπώς περιορισμένες», ενώ πρόσθεσε και ότι: «...προσπάθησα τόσο ιδιωτικώς, όσο και δημοσίως να αποτραπεί ο δεύτερος γύρος εκλογών, αλλά δεν έπεισα», θέλοντας να τονίσει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα έπρεπε να είχε αποσύρει την υποψηφιότητά του. 

Επιμένει σε debate o Γιώργος Παπανδρέου και ελπίζει στο... κόλπο grosso 

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο Γιώργος Παπανδρέου έμεινε μόνος του και θα προσπαθήσει να πετύχει το... κόλπο γκρόσο στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ την προσεχή Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, όταν και θα αναμετρηθεί ξανά στις κάλπες με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Δεν είναι τυχαίο, ότι λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης του Ανδρέα Λοβέρδου, υπήρξε ενημέρωση από το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου με θέμα τη διεξαγωγή debate ενόψει του β'  γύρου των εσωκομματικών εκλογών με την πραγματοποίηση δημόσιων τηλεοπτικών συζητήσεων.  

«Σας ενημερώνουμε ότι, εκ μέρους του Γιώργου Α. Παπανδρέου, έχει αποσταλεί ήδη, άμεση και θετική απάντηση στο αίτημα τόσο της δημόσιας τηλεόρασης, της ΕΡΤ, για την πραγματοποίηση δημόσιου διαλόγου με τον Νίκο Ανδρουλάκη, όσο και στο σχετικό αίτημα του MEGA. Επίσης, θετική απάντηση έχει ήδη δοθεί και στο αίτημα για κοινή συμμετοχή των δύο υποψηφίων, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, στον ΑΝΤ1, την Πέμπτη το βράδυ. Σημειώνεται μάλιστα ότι, στις απαντήσεις τονίζεται πως, από την πρώτη στιγμή ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, έχει ξεκαθαρίσει ότι ο διάλογος που είναι αναγκαίος, πρέπει να είναι και ουσιαστικός, με επάρκεια χρόνου και δυνατότητα διατύπωσης ολοκληρωμένων απόψεων και προτάσεων και όχι με απαντήσεις εντυπωσιασμού». 

Κανένα περιθώριο για debate από τον Νίκο Ανδρουλάκη

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά από το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη, η επιμονή του Γιώργου Παπανδρέου για την πραγματοποίηση ενός debate πέφτει στο κενό, αφού εξ αρχής ο Ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί την επανάληψη της διαδικασίας που έγινε πριν από τον πρώτο γύρο. Μάλιστα, ο κ. Ανδρουλάκης έχει γεμίσει το πρόγραμμά του με ομιλίες μέσα στις επόμενες ημέρες: 

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου

Ομιλία στον Πειραιά

Πειραϊκός Σύνδεσμος, Πειραιάς στις 19:00

 

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου

Ομιλία στη Ρόδο

Δημοτικό Θέατρο, Ρόδος στις 19:00

 

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 

Ομιλία στην Κοζάνη

Αίθουσα Τέχνης Δήμου Κοζάνης, Πάρκο Αγ. Δημητρίου στις 19:30

Ανδρουλάκης: Επικοινώνησε με Χρηστίδη, Γερουλάνο και Καστανίδη

Πέντε μέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ - και ενώ επικράτησε με περίπου 9 μονάδες από τον Γιώργο Παπανδρέου - ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε επικοινωνία με τους Παύλο Χρηστίδη, Χάρη Καστανίδη και Παύλο Γερουλάνο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης τους κάλεσε να συμβάλλουν με τις δυνάμεις τους στη μαζικότητα της συμμετοχής των πολιτών και στον δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας, κάτι το οποίο θα ενισχύσει περαιτέρω τη μεγάλη δυναμική που ήδη αναπτύσσει το ΚΙΝΑΛ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης τους ευχαρίστησε για την προεκλογική εκστρατεία που διεξήχθη στο πλαίσιο αξιοπρέπειας και πολιτικού πολιτισμού και ανέφερε ότι την επόμενη μέρα θα είμαστε μαζί να αγωνιστούμε για να γίνει ξανά η Δημοκρατική Παράταξη και το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστής στην πολιτική ζωή του τόπου. Αντίστοιχη επικοινωνία θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ώρες και με τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Στόχος μου η ειρηνική νίκη - Fake news από τον Γιώργο Παπανδρέου

Παράλληλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», σχολίασε τις αναφορές που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου στον ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη, κάνοντας λόγο για «fake news»! Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ανεβάσει τους τόνους απέναντι στον νικητή του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, το 2021, είχε συμμετάσχει σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για διορισμούς με πελατειακά κριτήρια. Ωστόσο, αυτό είναι λάθος, αφού η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έγινε το 2012 και ο Νίκος Ανδρουλάκης εξελέγη γραμματέας το 2013. Αυτό θύμισε και ο κ. Ανδρουλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Στο σύστημα 4-2-1 (σ.σ με το οποίο τα στελέχη των κομμάτων του παλιού πολιτικού συστήματος διορίζονταν στο Δημόσιο), ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι ήμουν γραμματέας. Δεν ευσταθεί. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έγινε το καλοκαίρι του 2012, ενώ εγώ εξελέγην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ την άνοιξη του 2013. Στο συνέδριο που εξελέγην γραμματέας, εξελέγην με έναν όρο. Ότι όσοι μπήκαν στο σύστημα 4-2-1 από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποκλείονται από κάθε κομματική θέση. Αυτό έγινε με δική μου πρωτοβουλία, επειδή διαφωνούσα με αυτό το σύστημα. Είναι αδιανόητο να κάνουμε τέτοια fake news», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

«Δεν θέλω άγονες αντιπαραθέσεις, δεν με ενδιαφέρει η διχόνοια. Με ενδιαφέρει να τιμήσουμε τους 270.000 ανθρώπους που ψήφισαν… Δεν θέλω να πω στον κόσμο γιατί να μην ψηφίσει τον Γιώργο Παπανδρέου, θέλω να πω στον κόσμο γιατί να ψηφίσει εμένα» είπε ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ, αρνούμενος να μπει σε αντιπαράθεση με τον πρώην πρωθυπουργό.

Fake news και το θέμα του βέτο

Σχετικά με το ζήτημα του βέτο για τα ενταξιακά στην Ε.Ε, για το οποίο ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στον συνυποψήφιό του, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε «να σταματήσουμε και αυτά τα fake news». Όπως εξήγησε, όταν εντάσσονται χώρες στην Ε.Ε, χρειάζεται ομοφωνία. «Αυτό δεν έχει σχέση με αυτό που λέω εγώ. Το βέτο για τα ενταξιακά δεν αλλάζει, είναι δομικό στοιχείο της Ένωσης. Αυτό που αλλάζει είναι θέματα κυρώσεων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι η λεγόμενη ειδική πλειοψηφία. Εδώ όμως υπάρχει κάτι σοβαρότερο. Αυτά που λέω εγώ τα έλεγε και ο πρώην πρωθυπουργός. Υπήρχε η διαπραγματευτική ομάδα όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και προσπαθούσαμε να αλλάξουμε τότε το Ευρωσύνταγμα, όπου και με άρθρα εκείνης της εποχής στον ξένο τύπο τάσσεται υπέρ της ειδικής πλειοψηφίας. Συμφωνούσαμε τότε. Τώρα υπάρχει άλλη άποψη από την πλευρά του κ. Παπανδρέου», επισήμανε. Έδειξε, μάλιστα, και άρθρο του Politico.eu, από τον Μάιο του 2003, στο οποίο ο κ. Παπανδρέου έλεγε άλλα από αυτά που υποστηρίζει σήμερα για το δικαίωμα βέτο στην ΕΕ, για τα ενταξιακά θέματα.

Τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου 

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Τρίτης (7/12) η ΕΔΕΚΑΠ έδωσε στη δημοσιότητα τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ για την ανάδειξη ηγεσίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα με ενσωματωμένο το 100% των ψήφων ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει διαφορά 8,91% και 23.987 ψήφους από τον δεύτερο Γ. Παπανδρέου με τον οποίο θα αναμετρηθεί την ερχόμενη Κυριακή 12/12. Συνολικά ψήφισαν 270.706, ενώ έγκυρα ήταν 268.798 ψηφοδέλτια.

  • Ο Ν. Ανδρουλάκης κατέγραψε ποσοστό 36,88% (99.120 ψήφους).
  • Ο Γιώργος Παπανδρέου συγκέντρωσε 29,97% (75.183 ψήφους).
  • Ο Ανδρέας Λοβέρδος ποσοστό 25,98% (69.827).
  • Ο Παύλος Χρηστίδης 3,25% (8.733)
  • Ο Παύλος Γερουλάνος 2,99% (8.027)
  • Ο Χάρης Καστανίδης 2.94% (7.908)
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA