Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα ελληνοτουρκικά θέματα ήταν μεταξύ άλλων μέσα στην ατζέντα συζήτησης ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ελληνας πρωθυπουργός συνάντησε τον Ρώσο πρόεδρο στο Σότσι και μίλησαν για τις καλές σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και τη γείτονα Τουρκία, η οποία, όπως τόνισε για πολλοστή φορά ο Ελληνας πρωθυπουργός, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και διαστρεβλώνει την Ιστορία. Ωστόσο, έστειλε το μήνυμα – μέσω της συνάντησης με τον Πούτιν- στον Ερντογάν ότι η χώρα μας είναι ανοιχτή σε διάλογο. 

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης σε Πούτιν: Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδος - Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας αναφέρθηκε στις παραδοσιακά καλές σχέσεις, στο πλαίσιο της καλής γειτονίας με την Ελλάδα που καλύπτουν ευρύ φάσμα. Αυτό ήταν το πνεύμα των συνομιλιών. «Θα ήθελα να επισημάνω με ικανοποίηση ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν χάνουν τον ρυθμό τους» τόνισε ο κ. Πούτιν, μιλώντας για την αύξηση στο διμερές εμπόριο παρά την πανδημία. Οι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα αγγίζουν τα 650 εκατ. δολάρια και οι εταιρείες δηλώνουν έτοιμες να συνεχίσουν στον τομέα των υποδομών και σε άλλους τομείς. 

Επίσης, προσκάλεσε Έλληνες επιχειρηματίες σε φόρουμ επιχειρηματικά σε Αγία Πετρούπολη και Βλαδιβοστόκ. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην ενέργεια, καθώς η Ρωσία εξασφαλίζει το 40% των αναγκών της Ελλάδας. «Το τρέχον έτος αυξήσαμε τις εξαγωγές μας κατά 12%. Στο μέλλον θα συνεχίσουμε τις εγγυημένες, αδιάκοπες προμήθειες», διαβεβαίωσε ο κ. Πούτιν. 

Οι φωτιές στην Ελλάδα

Η Ελλάδα το καλοκαίρι ήταν αντιμέτωπη με τις δασικές πυρκαγιές. Η Ρωσία δεν μπορούσε να μείνει αδρανής, αν και ασχολούταν με την εξάλειψη των εγχώριων πυρκαγιών και έστειλε εξειδικευμένα εναέρια μέσα. Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αναγνώριση του πιστοποιητικού εμβολιασμού του Sputnik-V στην Ελλάδα. Ο κ. Πούτιν ενημέρωσε για την απόφαση να παραδώσει στην Ελλάδα τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων που μεταφέρθηκαν στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και από το 1945 βρίσκονται στη Μόσχα. Με την αμοιβαία συνεννόηση, παρατείνεται μέχρι τα μέσα του 2022 το αφιερωματικό έτος ιστορίας.

Για το Κυπριακό, η Ρωσία επιβεβαίωσε τη θέση αναζήτησης δίκαιης λύσης στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου με στόχο διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μία εθνική προσωπικότητα, ιθαγένεια και κυριαρχία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε για τη φιλοξενία, κάνοντας λόγο για «γέφυρα ενδυνάμωσης» μεταξύ των λαών. Η επίσκεψη πραγματοποιείται σήμερα και συμπίπτει με την επέτειο των 200 χρόνων της εθνικής ανεξαρτησίας, σε έναν αγώνα όπου η ομόθρησκη Ρωσία είχε καθοριστικό ρόλο. 

Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν τα κοινά που ενώνουν τις δύο χώρες. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, υπήρξε συζήτηση και για το κοινό πρόγραμμα δράσεων 2022-2024, ένα σημαντικό κείμενο με πολλά πεδία κοινού ενδιαφέροντος. Επίσης, διαπιστώθηκαν τομείς που μπορούν οι δύο χώρες να συγκλίνουν, όπως οι πυρκαγιές, που ξέσπασαν το καλοκαίρι, που έφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Πούτιν που ανταποκρίθηκε το καλοκαίρι στο αίτημα βοήθειας, παρά τις ταυτόχρονες πυρκαγιές στη Σιβηρία, μια συνεργασία μπορεί να επεκταθεί. 

Στο μέτωπο του κορονοϊού, η Ελλάδα αναγνώρισε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού από τη Ρωσία. Για το φυσικό αέριο, η Ρωσία είναι αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου, ενώ η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος. «Συζητήσαμε περισσότερες προοπτικές επενδύσεων, θέματα που αφορούν τον τουρισμό», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, τι συμβαίνει στην ανατολική μεσόγειο. Δυστυχώς, η Τουρκία όχι μόνο προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική, αλλά και σε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, πρόσθεσε. 

Για το Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμησή του στη συνεπή και εποικοδομητική στάση της Τουρκίας, με στόχο μία βιώσιμη λύση. «Οποιαδήποτε λύση στη βάση των δύο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται» τόνισε, προσθέτοντας ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες, θα κλείσει τα περιθώρια προόδου. 

Παράλληλα, συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας. «Αναγνωρίζω τις μεγάλες προκλήσεις, προκρίνω την ανάγκη να μένουν πάντα ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας» επισήμανε, με στόχο μια λειτουργική σχέση που συμφέρει όλες τις πλευρές. «Η Ελλάδα προσεγγίζει με πολύ προσοχή αυτές τις σχέσεις, γι' αυτό και δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αναζωπύρωση μιας κρίσης στην Ουκρανία», που δεν θα έχει νικητή, θα έχει μόνο χαμένους, είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η εγκαρδιότητα της υποδοχής αντανακλά την ευθύτητα του διαλόγου αλλά και τη βούληση για διατήρηση των διμερών σχέσεων που διαρκούν αιώνες, μια παράδοση που δεν μπορούν να διαταρράξουν οι όποιες στιγμές απομάκρυνσης. «Η Ελλάδα παραμένει παρούσα στη Ρωσία, όχι μόνο με τους δεκάδες χιλιάδες Ρώσους πολίτες ελληνικής καταγωγής, που διακρίνονται, αλλά υπάρχει και μέσα από τους δεκάδες νέους που σπουδάζουν την ελληνική γλώσσα. Η σχέση Ελλήνων και Ρώσων είναι μια διαδρομή συνεχής και διαρκής, γι' αυτό δεν έχει μόνο παρελθόν και παρόν αλλά και μέλλον». 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις τουρκικές ενέργειες, προέκρινε τον διάλογο, για τον οποίο δεν βλέπει κανένα εμπόδιο. «Έχω εκφράσει τη θέση μας για το Κυπριακό, την έχω εκφράσει, σε ό,τι αφορά άλλα θέματα πρέπει να συζητούνται. Όσον αφορά την Ανατολική μεσόγειο και τη Λιβύη συζητήσαμε αναλυτικά», ανέφερε, κάνοντας αναφορά στις επικείμενες εκλογές στη Λιβύη. 

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Πούτιν για τις ελληνοτουρκικές διαφορές, που όμως θα λυθούν μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Η διαφορά μας, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, μπορεί να λυθεί. Η πρόσκλησή μας στην Τουρκία παραμένει ενεργεί, αλλά η Ελλάδα θα υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ είναι εγγυητής της σταθερότητας αλλά και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, που είναι σαφείς και δεν επιδέχονται παρερμηνεία. 

«Δεν είχαμε τίποτα εναντίον της συμμετοχής των γειτόνων μας σε συσχετισμούς», όπως το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, είπε ο κ. Πούτιν, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να είναι θετικό, καθώς η Ελλάδα ήταν υπέρ μιας ισορροπημένης στάσης μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ. Όσον αφορά στο ΝΑΤΟ, είναι ένα μπλοκ που ακολουθεί συγκρουσιακή γραμμή όσον αφορά στη Ρωσία. «Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση, πιστεύουμε ότι σε αυτό το πλέγμα η Ελλάδα θα έχει μια θέση εγκράτειας. Ποτέ η συμμετοχή της Ελλάδας στο ένα ή στο άλλο μπλοκ δεν εμπόδιζε τη σχέση μας», σημείωσε. Όσον αφορά την επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν, ο κ. Πούτιν ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για θέματα όπως η σύγκρουση στη νοτιοανατολική Ουκρανία κι ένα ευαίσθητο θέμα, που είναι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, περιλαμβάνοντας την Ουκρανία. «Αυτό για εμάς είναι σημαντικό. Για εμάς αυτό είναι απαράδεκτο» τόνισε, σημειώνοντας ότι κάθε χώρα δικαιούται να επιλέξει το πλαίσιο της ασφάλειάς της, χωρίς να υπονομεύει την ασφάλεια των άλλων. «Η ασφάλεια πρέπει να είναι αδιαίρετη, συνολική και να καλύπτει όλους» ανέφερε. 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA