Μενού
  • Α-
  • Α+

Lockdown στους εσωτερικούς χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας και άθλησης μπαίνει από τη Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου, για χιλιάδες εμβολιασμένους άνω των 60 ετών, που έχασαν την προθεσμία για εμβολιασμό με την τρίτη δόση στους 7 μήνες. Από τη Δευτέρα τα άτομα από 60 ετών και άνω που έχουν κάνει την δεύτερη δόση πάνω από 7 μήνες και δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου κατά της Covid μπαίνουν σε lockdown, καθώς θεωρούνται ανεμβολίαστοι. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους λήγει αυτόματα και δεν θα μπορεί να σκαναριστεί από την εφαρμογή Covid Free App.

Τι σημαίνει το lockdown για τους 60 και άνω 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τη Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου, για να πάνε στην δουλειά τους οι εργαζόμενοι από 60 ετών και άνω: 

  • θα πρέπει να κάνουν δύο rapid test την εβδομάδα. Δηλαδή θα πληρώνουν περίπου 20 ευρώ την εβδομάδα για να τα αγοράσουν 
  • Θα αποκλείονται από τους εσωτερικούς χώρους εστίασης, διασκέδασης και άθλησης
  • Θα χρειάζονται rapid test για να κάνουν τα ψώνια τους αλλά και για να ταξιδέψουν με αεροπλάνα, πλοία και τρένα. 

Το lockdown θα ισχύσει για περίπου 150.000 πολίτες που έχουν κάνει τις δύο δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού αλλά έχει περάσει το διάστημα των 7 μηνών από τη δεύτερη δόση.  Ένα μεταβατικό στάδιο προκειμένου να εμβολιαστούν οι πολίτες των οποίων τα πιστοποιητικά νόσησης είναι άνω των 3ων μηνών και θα λήξουν το επόμενο διάστημα, θα προβλέπει η σχετική ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί αύριο ή το αργότερο έως το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι».

Πλεύρης: Από τη Δευτέρα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι

Πάντως, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επανέλαβε ότι οι άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση και έχει περάσει το επτάμηνο από τη Δευτέρα θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι. Υπενθύμισε ότι οι άνω των 60 που δεν έχουν κάνει καμία δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό έως τις 16 Ιανουαρίου, θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ. Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι το μέτρο απέδωσε από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του, καθώς μέσα σε μία εβδομάδα κλείστηκαν 85.000 ραντεβού πρώτης δόσης εμβολιασμού στους άνω των 60.

«Φρένο» Πλεύρη για υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 50 ετών

«Φρένο» στα σενάρια για υποχρεωτικότητα εμβολιασμού από την ηλικία των 50 έβαλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Εξήγησε ότι η απόφαση της υποχρεωτικότητας στους άνω των 60 πάρθηκε λόγω της επικινδυνότητας και αν υπάρξουν αντίστοιχα στοιχεία για μικρότερες ηλικίες τότε θα ήταν κάτι που θα μπορούσε να εξεταστεί. Ο κ. Πλεύρης εκτίμησε ότι με τον ρυθμό που κινούνται οι εμβολιασμοί, δεν θα χρειαστούν παραπάνω μέτρα, ωστόσο με βάση τη δυναμική πανδημίας και της μετάλλαξης Όμικρον «επιφυλασσόμαστε αν θα χρειαστεί να παρθούν επιπλέον μέτρα».

Δεν έχει τεθεί θέμα λήξης του πιστοποιητικού μετά την τρίτη δόση

Για τη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρώπη σχετικά με τη λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η μια τάση ζητεί να λήγει στους 12 μήνες και η άλλη στους 9. Η ελληνική θέση είναι ότι και το 9μηνο είναι πολύς χρόνος αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει το πιστοποιητικό εμβολιασμού να ισχύει περισσότερο από 9 μήνες.

Για την ισχύ των πιστοποιητικών νόσησης όσων έχουν κάνει και την επαναληπτική τρίτη δόση, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι δεν έχει γίνει συζήτηση για τη λήξη του στην παρούσα φάση.