Μενού
  • Α-
  • Α+

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού για σήμερα είχε μια ενδιαφέρουσα προσθήκη της τελευταίας στιγμής χθες το απόγευμα: λίγο μετά τον πρωινό καφέ του Μεγάρου Μαξίμου, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα βρεθεί στο γραφείο του πρωθυπουργού, προκειμένου να συζητήσουν. 

Διαβάστε ακόμη: Μήνυμα Μητσοτάκη για εμβολιασμό και rapid test στις εκκλησίες η παρουσία του στην συνεδρίαση

Θα είναι, όπως λένε οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο, για μια προπαρασκευαστική συνάντηση ενόψει της επίσκεψης του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου τη Δευτέρα. Δεν συνηθίζεται, άλλωστε, ο πρωθυπουργός να παρευρίσκεται στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου, εξ ου και το σκηνικό της Δευτέρας θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ιδίως, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες του Reader που θέλουν τον πρωθυπουργό να μην πηγαίνει μόνο για…καφέ και ευχές στους ανώτατους ιεράρχες, αλλά κομίζοντας ένα αυστηρό μήνυμα. Εξ ου και ο κ. Ιερώνυμος θα βρεθεί σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, επί της ουσίας, για να προλειάνει το έδαφος, στη βάση της άριστης σχέσης που διατηρεί με τον κ. Μητσοτάκη

Και μπορεί στην κυβέρνηση μπορεί να προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους έναντι της ιεραρχίας, αποφεύγοντας να φέρουν σε δύσκολη θέση τον κ. Ιερώνυμο που είναι σε σύγκρουση με αρκετά μέλη της Ιεράς Συνόδου, δεν είναι λίγες, όμως, οι περιπτώσεις μητροπολιτών που, όχι απλώς εκφράζουν αντιεπιστημονικές απόψεις για την πανδημία, αλλά καταστρατηγούν και τα μέτρα για τον κορονοϊό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Κοσμάς, μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας που νοσηλεύεται διασωληνωμένος και σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση στον Ευαγγελισμό, ο οποίος το Πάσχα δεν είχε τηρήσει τα μέτρα για τις ακολουθίες των ημερών, μαζί με τον μητροπολίτη Κυθήρων, εξ ου και αμφότεροι παραπέμφθηκαν στο πειθαρχικό της Ιεράς Συνόδου. 

Αυτά τα Χριστούγεννα, όμως, τα πράγματα θα είναι αλλιώς, καθώς η κυβέρνηση δε θα επιβάλλει κανένα επιπρόσθετο μέτρο στις εκκλησίες της χώρας. Συνεπώς, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να διαμηνύσει και προς τη μεριά των μητροπολιτών ότι θα πρέπει να υπάρξει και τήρηση των μέτρων, αλλά και επιτήρηση αυτών. Υπάρχει ανησυχία ότι τις μέρες των γιορτών θα παρατηρηθεί συνωστισμός στους ναούς της χώρας, με την κυβέρνηση να καλεί τους ιεράρχες να ελέγξουν τους πιστούς που καλούνται να φέρουν πιστοποιητικά εμβολιασμού ή αρνητικού rapid test για την προσέλευσή τους. 

Υπάρχουν, βεβαίως, και ζητήματα που η ίδια η Εκκλησία θέλει να συζητήσει με την κυβέρνηση, εξ ου και όπως έγραψε από χθες το Reader μαζί με τον πρωθυπουργό θα είναι η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως. Η ιεραρχία θέτει ζήτημα για νέες προσλήψεις κληρικών, περί τις 4.000, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των εν ενεργεία 10.000, κάτι που, πάντως, δεν «καίει» την κυβέρνηση σε αυτή τη συγκυρία, καθώς έχει ήδη εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο ο προγραμματισμός των προσλήψεων για το 2022.