Μενού
  • Α-
  • Α+

Για ακόμη μία φορά το ενδιαφέρον και η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ έσπασαν όλα τα ρεκόρ, με πάνω από 200.000 πολίτες να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Είναι άξιο αναφοράς πως, όπως και την προηγούμενη Κυριακή, δόθηκε παράταση για να ψηφίσουν όλοι όσοι το επιθυμούσαν, ενώ τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα αναμένονται μετά τις 20:00.

Η ψηφοφορία διεξάχθηκε δίχως ιδιαίτερα προβλήματα, εκτός από ένα περιστατικό έντασης σε εκλογικό τμήμα στον Ορχομενό, όπου εκπρόσωποι των δύο υποψηφίων πιάστηκαν στα χέρια. Σύμφωνα όμως με τη συνολική εικόνα, δεν υπήρξαν ουρές και καθυστερήσεις όπως είχαν παρατηρηθεί μία εβδομάδα νωρίτερα. Οι υποψήφιοι για τον δεύτερο γύρο ως γνωστόν είναι με αλφαβητική σειρά οι ακόλουθοι:

Σύμφωνα με την ΕΔΕΚΑΠ, 840 κάλπες στήθηκαν σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόκειται για 818 εκλογικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, σε καποδιστριακούς δήμους και τους υπόλοιπους δήμους της χώρας. Ακόμη 22 εκλογικά τμήματα λειτούργησαν για τους Αποδήμους σε 11 χώρες σε όλο το κόσμο με τα περισσότερα στη Γερμανία.

Φαβορί της εκλογικής αναμέτρησης είναι ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης καθώς έκοψε πρώτος το νήμα στον πρώτο γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ, συγκεντρώνοντας 98.431 ψήφους και ποσοστό 36,88%, αφήνοντας πίσω του τον συνυποψήφιό του σήμερα, Γιώργο Παπανδρέου με σχεδόν 10 μονάδες διαφορά, τον οποίο ψήφισαν 74.093 πολίτες, ποσοστό 27,97%. Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός, ελπίζει πως θα κάνει την ανατροπή και θα καταφέρει να γίνει εκείνος ο νέος πρόεδρος του Κινήματος.

Δείτε εδώ τον χάρτη με τα εκλογικά τμήματα

Τα μηνύματα Ανδρουλάκη - Παπανδρέου

«Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για την πατρίδα, τη δημοκρατική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα όνειρα, ελπίδες και προσδοκίες πολλών γενεών ενώνονται. Ζητώ και σήμερα μεγάλη συμμετοχή», σχολίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης όταν άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα και συνέχισε σημειώνοντας: Ζητώ καθαρή εντολή για να ξανακάνουμε ισχυρή και περήφανη την παράταξη».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά από την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, τόνισε πως: «Την προηγούμενη Κυριακή στείλαμε το μήνυμα ελπίδας για μια μεγάλη παράταξη. Σήμερα όλοι οι δημοκράτες καλούμαστε να επιλέξουμε μια ισχυρή ηγεσία για ισχυρή φωνή μέσα στη Βουλή. Για μια κοινωνία δίκαιη και πράσινη. Από αύριο έχουμε πολλή δουλειά. Θα συνεχίσουμε τους αγώνες για την Ελλάδα της δικαιοσύνης»