Μενού
  • Α-
  • Α+

Το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε αρχηγό. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα οδηγήσει το κόμμα στην επόμενη μέρα. Δεν είπε πολλά στην εσωκομματική κούρσα. Αρκέστηκε στην ταύτισή του με το νέο και αυτό ήταν αρκετό. Αντίθετα, ο Γιώργος Παπανδρέου κουβαλούσε ένα μεγάλο παρελθόν. Και πολλά από αυτά, που τελικά είπε, θα ήταν καλύτερα για τον ίδιο να μην τα είχε πει. Η ευρεία συμμετοχή στις κάλπες και το θριαμβευτικό ποσοστό της νίκης είναι σίγουρα μια σημαντική προίκα για τον 42χρονο πρόεδρο.

Από εκεί και πέρα η ξεκάθαρη ανάγκη ανανέωσης στο κόμμα δε συνιστά από μόνη της αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του θα κριθούν από αυτά, που θα πουν και κυρίως από αυτά, που θα κάνουν, το προσεχές διάστημα. Μέσα και έξω από τη Βουλή. Με τον Νίκο Ανδρουλάκη στις Βρυξέλλες. Ομως η Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται ότι έχει χώρο να μεγαλώσει, τουλάχιστον προς τα αριστερά της.

Δουλεύει για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αν και κυβέρνησε επί τεσσεράμισι χρόνια εξακολουθεί να πολιτεύεται με όρους διαμαρτυρίας. Ισως αυτό γνωρίζει να κάνει καλύτερα. Η γνωστή συνταγή της Κουμουνδούρου όταν κινούνταν πέριξ του 3%. Κόντρα σε όλα. Ακόμα και στη λογική. Η επιλογή αυτή, κάτι σαν αντανακλαστικό, που έχει εγγραφεί στο πολιτικό dna των στελεχών της, έχει συνέπειες. 

Τα ποσοστά του κόμματος παραμένουν καθηλωμένα παρά την κυβερνητική φθορά με τους «πασοκογενείς» υποστηρικτές του να είναι οι πιο απογοητευμένοι. Και πώς να μην είναι όταν, μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο σημείο να μην ψηφίσει ακόμα και την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία την ώρα, που οι Τούρκοι είναι έτοιμοι να κάνουν ντου στα ελληνικά νησιά. Με την πανδημία να καλπάζει και τους ανεμβολίαστους να χάνουν κατά εκατοντάδες τη μάχη στις ΜΕΘ  η αξιωματική αντιπολίτευση σύρθηκε επί μήνες πίσω από τις ψεκασμένες θεωρίες του Παύλου Πολάκη για τα εμβόλια. 

Με αυτά και με πολλά άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να συγκροτήσει μια σοβαρή κυβερνητική πρόταση και ένα πειστικό αφήγημα εξουσίας και αυτό αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Από την άλλη πλευρά, στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, πόνταρε κάτι παραπάνω από εμφανώς στην υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου, θεωρώντας ότι πιθανή επάνοδος του πρώην πρωθυπουργού στην αρχηγία του κόμματος, δε θα άλλαζε τα δεδομένα στην κεντροαριστερά και δε θα απειλούσε τον δικομματισμό. Ομως οι κάλπες ανέδειξαν τον Νίκο Ανδρουλάκη με 67,8%.

Στις εθνικές εκλογές το καλοκαίρι του 2023 ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συμπληρώσει 15 χρόνια στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ. Μακράν ο πιο παλιός αρχηγός των σημερινών κοινοβουλευτικών κομμάτων. Απέναντι του θα έχει τη Νέα Δημοκρατία αλλά και το ΠΑΣΟΚ στη μάχη της κεντροαριστεράς. Μια μάχη, που ξεκινά με νέους όρους ύστερα από την εκλογή Ανδρουλάκη και θα κριθεί στο κέντρο. 

Οσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα απομακρύνεται από αυτό υποκύπτοντας στην «επαναστατική γυμναστική» του παρελθόντος του όταν η εκλογή δύναμή του ήταν στο 3% τόσο θα δίνει χώρο στο ΠΑΣΟΚ, που νομοτελειακά θα επανατοθετηθεί στο προοδευτικό κέντρο με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο. Βέβαια, μια πιθανή ενίσχυση της Χαριλάου Τρικούπη στις επόμενες εκλογές μέσω «επαναπατρισμού», άγνωστο σε ποιο βαθμό, απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκεί για να αποκτήσει ξανά ρυθμιστικό ρόλο το ΠΑΣΟΚ. Η ελεύθερη πτώση των ποσοστών του από το 43,92% στις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009 στο 4,68% στις κάλπες τον Ιανουαρίου του 2015 δείχνει μια βαθιά τιμωρητική ψήφο, που ακολουθεί το κόμμα. Ο πολιτικός μαραθώνιος, που απαιτείται να κάνει ο νέος πρόεδρος για να αποκαταστήσει σταδιακά τη χαμένη πολιτική αξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένη. Μένει να αποδειχτεί εάν έχει τις δυνατότητες να το καταφέρει.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA