Μενού
  • Α-
  • Α+

Τη βόρεια Εύβοια θα επισκεφτεί σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου σε ευρεία σύσκεψη φορέων στην οποία θα προεδρεύσει, θα συζητήσει μαζί τους εκτενώς την πορεία υλοποίησης των έργων αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές και θα αναλύσει το σχέδιο ανασυγκρότησης της ειδικής Επιτροπής με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο και τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης  των πυρόπληκτων, με στόχο την ανακούφισή τους και την πραγματική αναγέννηση της περιοχής σε όλα τα επίπεδα.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού, είχε προγραμματιστεί για το περασμένο Σάββατο, αλλά ακυρώθηκε λόγω της κακοκαιρίας. Σκοπός της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να πραγματοποιήσει αυτοψία στα σημεία που επλήγησαν από τις καταστροφικές φωτιές του περασμένου Αυγούστου, δίνοντας έμφαση στα έργα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος τόσο στην Ιστιαία όσο και στις άλλες τοποθεσίες.

Στις 10.30 το πρωί έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο ΕΠΑΛ Ιστιαίας και ενδεικτική της βαρύτητας που δίνει σε αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ότι θα συμμετάσχει ευρύ κυβερνητικό κλιμάκιο άνω των 10 Υπουργών, Υφυπουργών, Γενικών Γραμματέων των αρμόδιων υπουργείων, καθώς και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ και ο Διοικητής του ΟΑΕΔ, όπως και ο κ. Μπένος, δεδομένου ότι ευρύ είναι και το πλέγμα δράσεων για τις πυρόπληκτες περιοχές και όσους επλήγησαν.

Διαβάστε ακόμη: Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν εξετάζεται αυτήν την στιγμή η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού»

Η άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη με πολυπληθές κυβερνητικό κλιμάκιο, εκπέμπει σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με ταχύτητα τα έργα ανάπλασης της περιοχής και να σταθεί μέχρι τέλους στο πλευρό των κατοίκων της, που έζησαν δραματικές στιγμές και προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε είχε δεσμευτεί εξ αρχής πως δεν θα μείνει κανένας μόνος του και ότι το ολιστικό σχέδιο θα υλοποιηθεί χωρίς γραφειοκρατία, καθιστώντας την περιοχή μοντέλο πρότυπο για την ανάπτυξη άλλων, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Δεν αποκλείεται, δε, ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει και επιπλέον μέτρα στήριξης των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας, που θα συμπληρώνουν το υφιστάμενο πλαίσιο και τις ρυθμίσεις που ήδη υλοποιούνται σε χωροταξικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο.

Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο Υφυπουργός Κρατικής Αρωγής Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας και ο Υφυπουργός Γιώργος Αμυράς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Άπαντες μαζί με τον κ. Μητσοτάκη θα ακούσουν τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και των φορέων, με στόχο να επιλύσουν τυχόν ζητήματα που έχουν προκύψει και να απαντήσουν στους προβληματισμούς ή τις προτάσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο σε σύσκεψη με τον Σταύρο Μπένο στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός είχε παρουσιάσει το σχέδιο για την 3η φάση ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, το οποίο περιλαμβάνει 14 μελέτες σε όλα τα επίπεδα, από τον πολιτισμό και τον τουρισμό μέχρι τον αγροτοδιατροφικό, τον πολεοδομικό τομέα και εκείνον των υποδομών, αλλά και τη δημιουργία του «νέου δάσους» για τη φύτευση δέντρων που είναι λιγότερο εύφλεκτα γύρω από τους οικισμούς. Εκεί ο κ. Μπένος είχε παρουσιάσει και τα πρώτα έργα «φωτοδότες» που συγκροτούν το όραμά του για την πραγματική αναγέννηση της Βόρειας Εύβοιας, αλλά και της πατρίδας.

«Το σχέδιο συμπληρώνει όλες τις πρωτοβουλίες ανακούφισης, οι οποίες ήδη δρομολογούνται. Και πιστεύω ότι μόνο κακόπιστοι επικριτές μας δε θα αναγνώριζαν ότι το ελληνικό κράτος κινήθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα ως προς τις αποζημιώσεις μέσα από το πλαίσιο της κρατικής αρωγής. Πρόκειται  για ένα πολύ συγκεκριμένο και συγκροτημένο σχέδιο ολικής ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, το οποίο θα αποτελέσει το μοντέλο για έναν νέο τρόπο να αντιλαμβανόμαστε την ολιστική ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας τον θεσμό των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων έτσι, ώστε όλες οι πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνουμε να αποτελούν μέρος ενός συγκεκριμένου σχεδίου, το οποίο να μπορεί να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, και πρώτα και πάνω από όλα να δίνει ελπίδα στους ανθρώπους οι οποίοι δοκιμάστηκαν στη βόρεια Εύβοια ότι αξίζει να παραμένουν στον τόπο τους και ότι τα παιδιά τους θα έχουν ένα καλύτερο μέλλον από αυτούς», είχε σημειώσει στη σύσκεψη του Νοεμβρίου ο κ. Μητσοτάκης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA