Μενού
  • Α-
  • Α+

Να ξεκινήσω με μια οφειλόμενη διόρθωση: Ο κ. Δημήτρης Οικονόμου, ο χθεσινός φίλος από τα παλιά που παρατήρησα στην Εύβοια, ήταν υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όχι Υποδομών, αν και η εμπλοκή του ήταν, επί της ουσίας, στο κομμάτι του χωρικού σχεδιασμού. Πάμε στα σημερινά τώρα. 

Διαβάστε ακόμηΜητσοτάκης στη Handelsblatt: «Ελλάδα και Κύπρος δεν εκβιάζονται» - Μήνυμα στον Ερντογάν

Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον διάβασα χθες την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει υποχρεωτικό PCR 48 ωρών σε όποιον φτάνει στη χώρα μας από την ερχόμενη Κυριακή. Λογικό ενόψει εορτών, μιας και πολλοί Έλληνες του εξωτερικού θα έρθουν και θα πάνε σε τραπέζια. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι η ανακοίνωση του Υγείας δεν αναφέρει το εξής: Πότε θα λήγει το μέτρο. Ρώτησα αρμόδιες πηγές μου στο Μαξίμου και δεν με διαφώτισαν, αν και επέμειναν ότι το μέτρο είναι προληπτικό. Χωρίς να αντιλέγω, όμως, εγώ λέω πως καταλαβαίνω ότι το μέτρο δεν έχει ημερομηνία λήξης και άρα αίρεται μια βασική πτυχή του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού που ισχύει με πρωτοβουλία της χώρας μας. 

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί, μαθαίνω, ότι στην κυβέρνηση καταλαβαίνουν ότι η μετάλλαξη Ομικρον μας έρχεται με βήμα ταχύ. Και με τα επιδημιολογικά δεδομένα που μαθαίνουν στην κυβέρνηση, μπορεί τον Γενάρη να είναι κυρίαρχη και στη χώρα μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση του συστήματος Υγείας, το οποίο δεν έχει πάρει ανάσα και μόλις τώρα αρχίζει να βλέπει κάποιο φως στην άκρη του τούνελ. 

Ο άγνωστος καθηγητής Λύτρας

Όλοι χθες έμαθαν την περίφημη «Έρευνα Τσιόδρα - Λύτρα» για την αυξημένη θνητότητα εντός και εκτός των ΜΕΘ της χώρας. Στέκομαι, βεβαίως, στην αντίληψη της αντιπολίτευσης, η οποία αντί να εστιάσει την κριτική της στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι τόσοι άνθρωποι πεθαίνουν στις ΜΕΘ, όπερ κάτι σημαίνει για τις ΜΕΘ, στάθηκαν στους λίγους που πέθαναν εκτός ΜΕΘ (5% του δείγματος της έρευνας). Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, βλέπει το δάχτυλο και όχι το δάσος. 

Να μείνω, όμως, στον κ. Λύτρα, για τον οποίο έμαθα, καθώς αγνοούσα. Θεωρείται άμεσα συνδεδεμένος με τον κ. Τσιόδρα, protégée του θα έλεγα. Εργαζόταν στον ΕΟΔΥ, από τον οποίο αποχώρησε τον Μάρτιο του 2020, όταν δεν του χορηγήθηκε άδεια άνευ αποδοχών, προκειμένου να μεταβεί στην Κύπρο για να διδάξει. Μάλιστα, τις προηγούμενες μέρες πρέπει να έκανε και ραντεβού με τον νέο πρόεδρο, Θεοκλή Ζαούτη, μιας και είχε κάκιστη σχέση με τον προκάτοχό του, Παναγιώτη Αρκουμανέα, αλλά δεν έμαθα κάτι περισσότερο επ’ αυτού. Βεβαίως, δεν έχει φανεί και στο κτίριο του ΕΟΔΥ, σε αντίθεση με τον καθηγητή, Δημήτρη Παρασκευή, που αποτελεί τη «σκιά» του κ. Ζαούτη πλέον. 

Συναγερμός για τα rapid test

Μαθαίνω, επίσης, ότι υπάρχει πρόβλημα με το απόθεμα των rapid test που χρησιμοποιεί ο ΕΟΔΥ. Κι αυτό γιατί σιγά σιγά τελειώνουν. Πώς γίνεται αυτό σε μια τέτοια φάση της πανδημίας; Μια μεγάλη προμήθεια είναι μπλοκαρισμένη στο Ελεγκτικό Συνέδριο και δεν έχει ξεμπλοκάρει. Έχουν ενημερωθεί και το Μαξίμου και υπουργοί, αλλά δεν βλέπω φως και τις επόμενες μέρες θα έχουμε ζήτημα. 

Μια έκτακτη λύση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να προβεί σε μια μεγάλη προμήθεια το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, όπως έγινε με τα self test που διανεμήθηκαν ενόψει των γιορτών. Για να δούμε, κυρίως αν προλαβαίνει. 

Η επικοινωνιακή ομάδα του ΚΙΝΑΛ 

Παγώνει, προς ώρας, η επιχείρηση ανεύρεσης εκπροσώπου Τύπου στο ΚΙΝΑΛ, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δουλειές αυτές τις μέρες και την Παρασκευή τον περιμένει η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου. Έτσι, την ευθύνη του τομέα Επικοινωνίας θα αναλάβει ο μέχρι πρότινος γραμματέας Επικοινωνίας, Παναγιώτης Βλάχος, σύμμαχος του Ανδρουλάκη στην πορεία προς τη νίκη. Μαζί του θα έχει τον νεαρό Βασίλη Πανάγου ενώ ο Βαγγέλης Τσόγκας θα είναι σύμβουλος επικοινωνίας του κ. Ανδρουλάκη. Στο επιτελείο, ακόμα, θα είναι η Ειρήνη Κωστάκη, συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη στην Ευρωβουλή ενώ ρόλο θα έχει ο ιστορικός συνεργάτης της Φώφης Γεννήματα, Νίκος Βοσδογάνης. Και βλέπουμε ως το συνέδριο, γιατί η λύση της μιας τηλεοπτικής δημοσιογράφου που έπαιζε στο μυαλό των επιτελών της Τρικούπη δεν προχωρά…

Το πολίτευμα της συνύπαρξης

Ενδιαφέρουσα σύνθεση καλεσμένων από τον χώρο της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ευρύτερου κεντρώου χώρου πληροφορήθηκα στην παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Δουδωνή, διδάκτορα Συνταγματικού Δικαίου στην Οξφόρδη και σχολιαστή του Action 24, με τίτλο «Το Πολίτευμα της Συνύπαρξης» (Εκδόσεις Αρμός). Για το βιβλίο που εξαίρει την αξία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας μίλησαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Χρήστος Χωμενίδης, ο ζωγράφος Γιώργος Χαδούλης και η αντιπρύτανης του Πάντειου Πηνελόπη Φουντεδάκη. Στις θέσεις του θεάτρου «Αλίκη» είδα τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον νέο γραμματέα της ΝΔ, Παύλο Μαρινάκη, την ευρωβουλευτή της ΝΔ, Άννα Ασημακοπούλου, την υφυπουργό Μετανάστευσης, Σοφία Βούλτεψη, τον υφυπουργό Εργασίας, Πάνο Τσακλόγλου, τον πρώην υφυπουργό, Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, την ευρωβουλευτή της ΝΔ, Ελίζα Βόζενμπεργκ, τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γιάννη Σαρμά, και τον καθηγητή Φαρμακολογίας, Αχιλλέα Γραβάνη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA