Μενού
  • Α-
  • Α+

Με μια απόφαση που είναι σαφές ότι προκαλεί αναστάτωση στον ταξιδιωτικό προγραμματισμό αρκετών πολιτών, η κυβέρνηση αποφάσισε χθες να πάρει μέτρα στις πύλες εισόδου ενόψει της μαζικής επιστροφής Ελλήνων του εξωτερικού για τις γιορτές. Εξ ου και αποφασίστηκε η ανάγκη να φέρει ο κάθε ταξιδιώτης, Έλληνας ή υπήκοος εξωτερικού, εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος, αρνητικό μοριακό τεστ ως και 48 ωρών, προκειμένου να μπορεί να εισέλθει. 

Διαβάστε ακόμη: Είσοδος στη χώρα μόνο με PCR 48 ωρών - Η διασπορά κρίνει τα Χριστούγεννα

Στις συζητήσεις που έγιναν υπήρξαν και άλλες απόψεις ως προς τις επιλογές στα σύνορα, επελέγη όμως το μοριακό τεστ. Και η Κύπρος έχει επιβάλλει υποχρεωτικό μοριακό τεστ στα αεροδρόμια της χώρας άμα τη αφίξει, ενώ και η Ιταλία ανακοίνωσε χθες πενθήμερη καραντίνα σε ανεμβολίαστους ταξιδιώτες, αλλά και την υποχρεωτική προσκόμιση rapid ή μοριακού test για όλους τους ταξιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμένων. 

Είναι σαφές ότι η απόφαση της κυβέρνησης προκάλεσε αναστάτωση σε ανθρώπους που είχαν προγραμματίσει το ταξίδι τους, είτε γιατί το μοριακό test είναι εξαιρετικά ακριβό (Μεγάλη Βρετανία), είτε γιατί τα αποτελέσματα αργούν πολύ να βγουν (Βέλγιο κ.α.). Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, πάντως, λένε ότι πρόκειται για ένα αναγκαίο προληπτικό μέτρο. «Είναι προσωρινό μέτρο λόγω αυξημένων αφίξεων Ελλήνων από το εξωτερικό και του κινδύνου με συγγενεις, και μέχρι να έχουμε πιο καθαρή εικόνα για την μετάλλαξη Όμικρον», υπογραμμίζει ανώτερη κυβερνητική πηγή προς το Reader. Η προσωρινότητα του μέτρου, πάντως, ελέγχεται, καθώς η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αναφέρει την έναρξη ισχύος του μέτρου, αλλά δεν προσδιορίζει το τέλος του. «Θα ισχύει όσο είναι απαραίτητο», υπογραμμίζει αρμόδια πηγή. 

Είναι επίσης σαφές ότι η επαναφορά των υποχρεωτικών τεστ για εμβολιασμένους, μεταξύ άλλων, καταφέρνει ένα σημαντικό πλήγμα στην ίδια την ιδέα του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού που είχε εισηγηθεί η Ελλάδα. Και αυτό γιατί βασικός του πυλώνας ήταν η ελευθερία μετακίνησης μεταξύ των χωρών της ΕΕ, κάτι που αναστέλλεται, μέχρι οι χώρες και η επιστημονική κοινότητα να ξέρουν περισσότερα για τη νέα μετάλλαξη. 

Κατά πληροφορίες, πάντως, και στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι τις επόμενες 20 με 30 μέρες θα έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων της Όμικρον κατά πολύ, ενώ ήδη οι εκτιμήσεις είναι ότι εντός του Ιανουαρίου θα κυριαρχήσει στην ΕΕ έναντι της Δέλτα. Μένει να φανεί, εάν η πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα θα σημαίνει και μεγαλύτερη υπερφόρτωση των συστημάτων Υγείας, λόγω της προσβολής περισσότερων ποσοτικά πολιτών. Κάτι που για την Ελλάδα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμο, με δεδομένο ότι και τον Ιανουάριο ο αριθμός των διασωληνωμένων, καίτοι θα κινείται καθοδικά, θα είναι ακόμα υψηλός.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA