Μενού
  • Α-
  • Α+

Η μελέτη των καθηγητών Θεόδωρου Λύτρα και Σωτήρη Τσιόδρα ξεσήκωσε θύελλα πολιτικών αντιδράσεων, γεγονός που ενόχλησε όπως φαίνεται ιδιαίτερα τον δεύτερο αναγκάζοντας τον μάλιστα να προβεί σε γραπτή δήλωση στην οποία ουσιαστικά αδειάζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή ξεκαθαρίζει ότι η χρήση παλαιότερης μάλιστα (είχε δημοσιευτεί τον Μάιο του 2020) ανάλυσης ως μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης του προκαλεί θλίψη. Η εργαλειοποίησης της επιστήμης, όπως ουσιαστικά συμπεραίνει ο κ. Τσιόδρας δεν μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού για την οποία όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «απαιτεί πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας καθώς και συνεχή εγρήγορση».

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης: Αν χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα με περισσότερα τεστ τα Χριστούγεννα

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την συγκεκριμένη μελέτη και την κατάσταση στις ΜΕΘ , εκδίδοντας ανακοίνωση με την οποία βάλλει προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου, από τις Βρυξέλλες: «Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν συλλαμβάνονταν ο Πρωθυπουργός να ψεύδεται στη Βουλή για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, που αφορά τη ζωή δεκάδων, εκατοντάδων, χιλιάδων θα έλεγα συμπολιτών μας, είτε θα είχε βγει δημοσίως να ζητήσει συγγνώμη είτε θα είχε παραιτηθεί».

Ακολούθησε σειρά δηλώσεων από πολιτικούς εκπροσώπους τόσο της Κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε στην σημερινή (16/12) ενημέρωση: «Από την έναρξη της πανδημίας η κυβέρνηση επέλεξε να αξιοποιήσει την επιστημονική γνώση. Οι επιστημονικές έρευνες δεν πρέπει να ευτελίζονται για την εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων πράγμα που επιχειρεί ο κ. Τσίπρας. Εργαλειοποιώντας την επιστήμη δείχνει ότι ούτε την κατανοεί ούτε την σέβεται. Εκμεταλλεύεται με τρόπο χυδαίο και ευτελή τον φόβο και την αγωνία για την πανδημία.

Η επιστημονική μελέτη Τσιόδρα -Λύτρα δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, δεν είχε παραδοθεί ούτε στον πρωθυπουργό ούτε σε κανέναν συνεργάτη στο Μέγαρο Μαξίμου πριν την δημοσίευσή της. Η διασωλήνωση ασθενών εκτός ΜΕΘ γίνεται από ανάγκη. Σκόπιμα ο κ. Τσίπρας από τη μελέτη επικεντρώνει στις ΜΕΘ. Η ελληνική κοινωνία γνωρίζει τι παρέδωσε ο κ. Τσίπρας και τι έχει πετύχει ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση. Σημαντικότερο το πως δεν θα επιβαρύνουμε το σύστημα υγείας και τις ΜΕΘ. Το ζητούμενο είναι να έχουμε λιγότερες διασωληνώσεις. Λιγότερες διασωληνώσεις έχουμε όταν έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς.

Ο κ. Τσίπρας στέρησε από τη χώρα το ενιαίο μέτωπο που χρειαζόμασταν για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Οι θάνατοι είναι ως ένα βαθμό αντανάκλαση της ασύνετης συμπεριφοράς του κ. Τσίπρα. Αρνείται την αξία της επιστήμης συντασσόμενος με τον Πολάκη. Θέλει πολύ θράσος να μιλά για παραίτηση εκείνος που είναι παραιτημένος από την πραγματικότητα και την ευθύνη».

Κόντρα Γεωργιάδη - Σκουρλέτη για τη μελέτη

Εν τω μεταξύ «μπουρλότο» έβαλε στην Ολομέλεια της Βουλής η μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα - Λύτρα για τη θνητότητα στις ΜΕΘ σε σχέση με την πίεση του συστήματος. Ο πολιτικός υδράργυρος χτύπησε κόκκινο όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, εγκάλεσε τον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντας επαίσχυντη πρόσφατη δήλωσή του, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Άδωνι Γεωργιάδη

«Μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης Τσιόδρα, ο πρωθυπουργός -που είχε κάνει αυτή την επαίσχυντη δήλωση ότι δεν έχει καμία σημασία αν κάποιος νοσηλεύεται εντός ή εκτός ΜΕΘ- αισθάνεται την ανάγκη να έρθει, να ανασκευάσει, να απαντήσει; Θα έρθει σήμερα θα έρθει αύριο ή θα περιμένει την ώρα του Πρωθυπουργού; Ακούμε σήμερα από έγκριτους επιστήμονες ότι η μετάλλαξη Όμικρον δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεβολίαστους κι ότι χρειάζονται κατεπειγόντως μέτρα.  Αν είχαν κλείσει τα σχολεία σήμερα και όχι την Τετάρτη θα γλιτώναμε 1.500-2.000 κρούσματα/ημέρα. Σας απασχολούν αυτά; Υπάρχει κάποιο έκτακτο σχέδιο;», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης. 

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως είναι το μοναδικό κόμμα στην Ευρώπη που κάνει αντιπολίτευση με την πανδημία, σχολιάζοντας μάλιστα πως εύχονται να πάει άσχημα η πανδημία για να κερδίσουν ψήφους. «Εύχεστε η πανδημία να πάει άσχημα για να κερδίσετε σε ψήφους. Ακόμα και η μετάλλαξη Όμικρον κάπως να σας έχει χαροποιήσει ως νέα ελπίδα για να ρίξετε τον Μητσοτάκη», σχολίασε αιχμηρά ο Άδωνις Γεωργιάδης, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από τα βουλευτικά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA