Μενού
  • Α-
  • Α+

«Οι άρρωστοι εκτός ΜΕΘ μετακινούνται όσο το δυνατόν γρηγορότερα στις μονάδες. Όμως, ο κάθε άρρωστος έχει διαφορετική βαρύτητα και διαφορετική ηλικία», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα που αφορά τη θνητότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Διαβάστε ακόμη: Πώς ο Τσιόδρας «άδειασε» τον ΣΥΡΙΖΑ - «Φουλ» επίθεση από Γεωργιάδη και Οικονόμου

«Οι αριθμοί για τους θανάτους δεν επιδέχονται σύγκρισης γιατί κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό», υπογράμμισε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα στη Βουλή, απαντώντας στις ερμηνείες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επί της μελέτης των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα και επισημαίνοντας τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στις ΜΕΘ και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς.

«Είμαι 30 χρόνια στο ΕΣΥ. Κάθε χειμώνα είχαμε στις κλινικές διασωληνωμένους εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Δεν μας πέθαιναν. Η στενότητα τότε ήταν μεγαλύτερη. Τώρα έχουμε περισσότερες κλίνες. Αυτή την περίοδο που υπάρχει μεγάλη πίεση μπορεί για κάποιες ημέρες κάποιοι ασθενείς να είναι εκτός μονάδας. Οι άρρωστοι εκτός ΜΕΘ μετακινούνται όσο το δυνατόν γρηγορότερα στις μονάδες. Για να κάνεις σύγκριση της θνητότητας, δεν μπορείς να βάλεις απλά νούμερα γιατί οι άρρωστοι έχουν ο καθένας διαφορετική βαρύτητα του περιστατικού, διαφορετική ηλικία, άρα λιγότερες εφεδρείες σε έναν 90χρονο από ό,τι σε έναν 40χρονο και άλλες νοσηρότητες. Άρα δεν υπάρχει τρόπος σύγκρισης. Οι άνθρωποι που μένουν εκτός μονάδος και δεν μπορούν να διακομιστούν γιατί είναι σε ένα νοσοκομείο που δεν έχει μονάδα, είναι αυτοί που θα μετακινηθούν σε άλλες περιοχές, είτε γιατί είναι πολύ βαριά, γιατί χρειάζονται αγγειοσυσπαστικά, γιατί δεν μπορούν να μπουν σε ένα ασθενοφόρο. Άρα δεν υπάρχει τρόπος να συγκρίνουμε τη θνητότητα», ανέφερε η ίδια.

Η κυρία Γκάγκα τόνισε επίσης πως σε άλλες χώρες υπήρξαν διασωληνώσεις σε γήπεδα ενώ η Γερμανία αναγκάστηκε να μεταφέρει ασθενείς σε ΜΕΘ της Ιταλίας. Έθεσε, δε, ως το βασικότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή την εξάντληση του ανθρώπινου δυναμικού. «Στη Γερμανία, ο νόμος για τις ΜΕΘ ορίζει ότι σε κάθε βάρδια πρέπει να είναι ένας ειδικευμένος εντατικολόγος και επικουρείται από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Σε εμάς δεν είναι έτσι. Έχουμε εντατικολόγους μέσα στις ΜΕΘ και γιατρούς να επικουρούν. Άρα τα προβλήματα αυτή τη στιγμή, είναι προβλήματα κούρασης, είναι προβλήματα αντοχών των ανθρώπων που είναι σε burnout. Από πλευράς κυβέρνησης κάνουμε ότι μπορούμε για να ανταποκριθούμε σε ανάγκες που αλλάζουν καθημερινά», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Η Μίνα Γκάγκα έδωσε έμφαση στην απαιτούμενη πολιτική ομοφωνία ως προς την ανάγκη ενίσχυσης των εμβολιασμών, καθώς όπως είπε η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι και πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να εκπέμψουν ένα κοινό ηχηρό μήνυμα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA