Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Αλέξης Τσίπρας διέγραψε τον Παναγιώτη Κουρουμπλή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετά τον χαρακτηρισμό «δολοφόνοι» που έκανε για τους βουλευτές της ΝΔ. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τηλεφώνησε στην γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Όλγα Γεροβασίλη, από τις Βρυξέλλες και της είπε πως ο κ. Κουρουμπλής είχε δύο επιλογές: Ή να ανακαλέσει ή να διαγραφεί

Διαβάστε ακόμη: Παναγιώτης Κουρουμπλής: Ο Τσίπρας αναγκάστηκε να τον διαγράψει, λέει ο Γιάννης Οικονόμου

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει: «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε. Με την παρούσα επιστολή σαν γνωστοποιώ ότι ο βουλευτής κ. Κουρουμπλής Παναγιώτης τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». 

Σχολιάζοντας τη διαγραφή του Παναγιώτη Κουρουμπλή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε πως «ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε, εκών άκων, να συρθεί στην απόφαση διαγραφής του κ. Κουρουμπλή. Όσα είπε ο κ. Κουρουμπλής δεν συνιστούν μεμονωμένη συμπεριφορά. Είναι η κορυφή του παγόβουνου της ευτελούς και εξαχρειωμένης αντιπολίτευσης που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με εμπνευστή και πρωτεργάτη τον ίδιο τον κ. Τσίπρα».  

Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Τώρα είναι ώρα να πράξει το αυτονόητο και ο κ. Μητσοτάκης αντί να κρύβεται πίσω από τις χυδαιότητες του κ. Οικονόμου: να απαντήσει γιατί ενώ είχε ενημερωθεί και αυτός και οι συνεργάτες του ήδη από τον Μάιο για τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα έλεγε απροκάλυπτα ψέματα στη Βουλή για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ και δεν έκανε τίποτα για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Περιμένουμε να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης στο πόσες είναι οι απώλειες εκτός ΜΕΘ και να απολογηθεί στις χιλιάδες οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους λόγω της μη ενίσχυσης του ΕΣΥ».

«Η δοκιμασία της κοινωνίας από την πανδημία δεν θα τελειώσει όσο κυριαρχεί η πόλωση και η ακραία δημαγωγία. Στη Βουλή δεν χωρούν ακραίες συμπεριφορές, όπως αυτή του κ. Κουρουμπλή, που σωστά διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Φοβόμαστε όμως, ότι ο Κουρουμπλής μπορεί να έφυγε, αλλά όσα εξέθρεψε ο κ. Τσίπρας τα προηγούμενα χρόνια, θα τα βρίσκει διαρκώς μπροστά του», αναφέρει το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ). 

Χαμός στην Ολομέλεια 

Νωρίτερα, η Ολομέλεια της Βουλής παραλίγο να μετατραπεί σε ρινγκ από τον χαρακτηρισμό του κ. Κουρουμπλή που έγινε με αφορμή τη μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα. Ακούγοντας τον χαρακτηρισμό «δολοφόνοι» οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εξοργίστηκαν και ξεσηκώθηκαν διαμαρτυρόμενοι, φωνάζοντας «ντροπή» και απαιτώντας να ανακαλέσει. Ταυτόχρονα, στον κ. Κουρουμπλή επιβλήθηκε περικοπή της βουλευτικής του αποζημίωσης της τάξεως του 25% για τον μήνα Δεκέμβριο. 

Ο διάλογος που καταγράφηκε είναι ενδεικτικός της έντασης που προκλήθηκε:

Κουρουμπλής (ΣΥΡΙΖΑ): Επιλεκτική επιλογή προσβλητική για τον ελληνικό λαό. Περιμένουμε λοιπόν να έρθει ο κ. Πρωθυπουργός, ο οποίος θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί πραγματικά μετά από αυτή την αποκάκυψη. Γιατί θα απολογηθείτε. Δεν θα το περάσετε έτσι. Γιατί μέσα σε αυτό το περιβάλλον δολοφονήθηκαν άνθρωποι. Το συνειδητοποιείτε;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μαρκόπουλος (ΝΔ) και άλλοι βουλευτές ΝΔ: Ντροπή! Ντροπή!

Κουρουμπλής: Αυτό είναι ντροπή σε εσάς. Έχετε θράσος να μιλάτε. Τουλάχιστον σιωπάτε. Αίσχος! Δολοφονήσατε τους ανθρώπους αυτό κάνατε. Δολοφονήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Αβδελάς: Παρακαλώ ανακαλέστε

Κουρουμπλής: Δεν ανακαλώ τίποτα …

Μαρκόπουλος (ΝΔ): Είσαι προβοκάτορας. Είναι δυνατόν να μας λέει δολοφόνους;

Κουρουμπλής: Είστε υπόλογοι γι’ αυτό που συντελείται και τουλάχιστον αναγνωρίστε το λάθος. Πέθαναν άνθρωποι το κατανοείτε αυτό το πράγμα; Πέθαναν άνθρωποι άδικα.

Αντιδράσεις 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είχε καλέσει τον κ. Τσίπρα να «καταδικάσει άμεσα τον βουλευτή. Και ο βουλευτής να έρθει εδώ και να ανακαλέσει με λόγια, διαφορετικά η ευθύνη επιβάλλει να τον διαγράψει από την κοινοβουλευτική σας ομάδα, διαφορετικά θα δείξει ότι ανέχεται. Υπάρχει μείζον πολιτικό θέμα για τον κ. Τσίπρα. Ή ο κ. Κουρουμπλής ανακαλεί ή ο κ. Τσίπρας τον διαγράφει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Οπως ανέφερε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Τσίπρας οφείλει να καταδικάσει άμεσα τον βουλευτή του που αποκάλεσε «δολοφόνους» τους βουλευτές της ΝΔ, τους εκπροσώπους του 39% του ελληνικού λαού. Κι ο βουλευτής να έρθει εδώ και να ανακαλέσει με λόγια, διαφορετικά η ευθύνη επιβάλλει να τον διαγράψει από την κοινοβουλευτική σας ομάδα, διαφορετικά θα δείξει ότι ανέχεται. Υπάρχει μείζον πολιτικό θέμα για τον κ. Τσίπρα. Ή ο κ. Κουρουμπλής ανακαλεί ή ο κ. Τσίπρας τον διαγράφει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας, παίρνοντας τον λόγο, ανέφερε ότι κάνει χρήση μιας διάταξης που υπάρχει στον κανονισμό της Βουλής και απευθύνει μομφή στον κ. Κουρουμπλή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά. «Στη βουλή υπάρχει ελευθερία του λόγου και της κριτικής, η απάντηση και ανταπάντηση. Υπάρχει η έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Αυτό που δεν υπάρχει και δεν θα επιτρέψουμε, είναι να ξεφύγει αυτή η αντιπαράθεση και να φτάσει τα όρια της ανθρωποφαγίας», σημείωσε αρχικά ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, επισημαίνοντας ότι οι φράσεις περί «δολοφόνων βουλευτών» φτάνουν «στα όρια της προτροπής προς κάποιους έξω».

«Γιατί εδώ ακούγονται φράσεις που φτάνουν όχι στα όρια της δολοφονίας χαρακτήρα, αλλά στα όρια προτροπής κάποιων έξω από εδώ να προβούν σε ανάρμοστες εγκληματικές πράξεις», συνέχισε ο πρόεδρος της Βουλής. «Λίγη ώρα πριν ο κ. Κουρουμπλής σε έντονο ύφος απευθύνθηκε σε συνάδελφο της κυβερνητικής πλειοψηφίας και είπε και προκύπτει από τα πρακτικά ότι “δολοφονήσατε ανθρώπους, αυτό που κάνατε είναι ντροπή σας. Και όταν υπήρξε παρότρυνση από συναδέλφους και τον προεδρεύοντα να σταματήσει και να ανακαλέσει, το απέφυγε, συνέχιζε να μιλά για δολοφονίες χιλιάδων ανθρώπων. Προκλήθηκε ένταση κι αφού δεν ανακάλεσε την αποτρόπαια έκφραση, έτυχε απαντήσεως. Δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές. Μπορεί κανείς να κάνει κριτική για βαριές παραλείψεις, αλλά το να υπάρχει συνάδελφος, ο οποίος να λέει ότι δολοφονήσατε χιλιάδες ανθρώπους και να μην ανακαλεί είναι ό,τι χυδαιότερο και αποκρουστικότερο, ό,τι πιο υπονομευτικό του κύρους του κοινοβουλίου μπορεί να λεχθεί εδώ μέσα» ανέφερε ο κ. Τασούλας.

«Δεν πρέπει να διαγραφεί από τα πρακτικά, πρέπει να μείνει ως κάκιστο παράδειγμα μιας συμπεριφοράς που όλοι ομόφωνα καταδικάζουμε. Και άκουσα από το κόμμα του ότι υπήρξε μια άστοχη συμπεριφορά. Κάνω χρήση μιας διάταξης που υπάρχει στον κανονισμό. Απευθύνω μομφή στον κ. Κουρουμπλή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά. Και παρακαλώ το Σώμα δια της ανατάσεως να εγκρίνει αυτή τη μομφή», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Το «άδειασμα» Σκουρλέτη και οι αποστάσεις Φίλη

Την αρχή έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑΠάνος Σκουρλέτης, ο οποίος κράτησε αποστάσεις από την περιβόητη δήλωση του Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος από το βήμα της Βουλής έκανε λόγο για «δολοφονίες χιλιάδων ανθρώπων από τους βουλευτές της ΝΔ και την κυβέρνηση» και λίγο αργότερα, ήρθε η σειρά του, Νίκου Φίλη, ο οποίος επιβεβαίωσε πως «...η δήλωση Κουρουμπλή δεν εκπροσωπεί την αξιωματική αντιπολίτευση».

«Δεν πρέπει να υπνοβατούμε, η κατάσταση είναι δύσκολη και με ανταλλαγή κοσμητικών επιθέτων και ύβρεων δεν μπορεί κανείς να βρει λύση», είπε ο Νίκος Φίλης και μάλιστα λίγο αργότερα ξεκαθάρισε ότι «...δεν μας καλύπτουν τα όσα είπε λίγο νωρίτερα στη Βουλή ο Παναγιώτης Κουρουμπλής».

Πάντως, ο πρώην υπουργός Παιδείας, δικαιολόγησε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι έχει χάσει φίλους του από τον κορονοϊό: «Είμαι σαφής ότι εμείς κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση, η οποία αναδεικνύει πολιτικές ευθύνες για το θάνατο 20.000 συμπολιτών μας», κατέληξε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA