Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε ρινγκ παραλίγο να μετατραπεί η Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή την απίστευτη κατηγορία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ότι με την πολιτική της κυβέρνησης δολοφονήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Η συγκεκριμένη αναφορά του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε υψηλότατους τόνους, που έγινε με αφορμή τη μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα, προκάλεσε τρομερή ένταση, καθώς οι παριστάμενοι βουλευτές της ΝΔ εξοργίστηκαν με την βαρύτατη κατηγορία και ξεσηκώθηκαν διαμαρτυρόμενοι, φωνάζοντας «ντροπή» και απαιτώντας να ανακαλέσει.

Διαβάστε ακόμη: «Καμπάνα» στον Κουρουμπλή το 25% της βουλευτικής αποζημίωσης του μήνα 

Ενώ μάταια ο προεδρεύων, Απόστολος Αβδελάς, επιχειρούσε να επιβάλλει την τάξη. Σφοδρή αντίδραση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, αλλά και σκληρή τοποθέτηση από τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα

Ο διάλογος που καταγράφηκε είναι ενδεικτικός της έντασης που προκλήθηκε:

Κουρουμπλής (ΣΥΡΙΖΑ): Επιλεκτική επιλογή προσβλητική για τον ελληνικό λαό. Περιμένουμε λοιπόν να έρθει ο κ. Πρωθυπουργός, ο οποίος θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί πραγματικά μετά από αυτή την αποκάκυψη. Γιατί θα απολογηθείτε. Δεν θα το περάσετε έτσι. Γιατί μέσα σε αυτό το περιβάλλον δολοφονήθηκαν άνθρωποι. Το συνειδητοποιείτε;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μαρκόπουλος (ΝΔ) και άλλοι βουλευτές ΝΔ: Ντροπή! Ντροπή!

Κουρουμπλής: Αυτό είναι ντροπή σε εσάς. Έχετε θράσος να μιλάτε. Τουλάχιστον σιωπάτε. Αίσχος! Δολοφονήσατε τους ανθρώπους αυτό κάνατε. Δολοφονήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Αβδελάς: Παρακαλώ ανακαλέστε

Κουρουμπλής: Δεν ανακαλώ τίποτα …

Μαρκόπουλος (ΝΔ): Είσαι προβοκάτορας. Είναι δυνατόν να μας λέει δολοφόνους;

Κουρουμπλής: Είστε υπόλογοι γι’ αυτό που συντελείται και τουλάχιστον αναγνωρίστε το λάθος. Πέθαναν άνθρωποι το κατανοείτε αυτό το πράγμα; Πέθαναν άνθρωποι άδικα.

Οικονόμου: «Ή ανακαλεί ή ο Τσίπρας τον διαγράφει»

Την απάντησή του στον σάλο που προκάλεσε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στη Βουλή, έδωσε λίγη ώρα αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Τσίπρας οφείλει να καταδικάσει άμεσα τον βουλευτή του που αποκάλεσε «δολοφόνους» τους βουλευτές της ΝΔ, τους εκπροσώπους του 39% του ελληνικού λαού.

Κι ο βουλευτής να έρθει εδώ και να ανακαλέσει με λόγια, διαφορετικά η ευθύνη επιβάλλει να τον διαγράψει από την κοινοβουλευτική σας ομάδα, διαφορετικά θα δείξει ότι ανέχεται. Υπάρχει μείζον πολιτικό θέμα για τον κ. Τσίπρα. Ή ο κ. Κουρουμπλής ανακαλεί ή ο κ. Τσίπρας τον διαγράφει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Τασούλας: «Ακούγονται φράσεις στα όρια προτροπής για εγκληματικές πράξεις»

Παράλληλα, μομφή με βάση το άρθρο 80 του κανονισμού της Βουλής είναι η ποινή που επιβλήθηκε στον Παναγιώτη Κουρουμπλή για όσα είπε. Ο Κωνσταντίνος Τασούλας, παίρνοντας τον λόγο, ανέφερε ότι κάνει χρήση μιας διάταξης που υπάρχει στον κανονισμό της Βουλής και απευθύνει μομφή στον κ. Κουρουμπλή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά. «Στη βουλή υπάρχει ελευθερία του λόγου και της κριτικής, η απάντηση και ανταπάντηση.

Υπάρχει η έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Αυτό που δεν υπάρχει και δεν θα επιτρέψουμε, είναι να ξεφύγει αυτή η αντιπαράθεση και να φτάσει τα όρια της ανθρωποφαγίας», σημείωσε αρχικά ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, επισημαίνοντας ότι οι φράσεις περί «δολοφόνων βουλευτών» φτάνουν «στα όρια της προτροπής προς κάποιους έξω».

«Γιατί εδώ ακούγονται φράσεις που φτάνουν όχι στα όρια της δολοφονίας χαρακτήρα, αλλά στα όρια προτροπής κάποιων έξω από εδώ να προβούν σε ανάρμοστες εγκληματικές πράξεις», συνέχισε ο πρόεδρος της Βουλής. «Λίγη ώρα πριν ο κ. Κουρουμπλής σε έντονο ύφος απευθύνθηκε σε συνάδελφο της κυβερνητικής πλειοψηφίας και είπε και προκύπτει από τα πρακτικά ότι “δολοφονήσατε ανθρώπους, αυτό που κάνατε είναι ντροπή σας. Και όταν υπήρξε παρότρυνση από συναδέλφους και τον προεδρεύοντα να σταματήσει και να ανακαλέσει, το απέφυγε, συνέχιζε να μιλά για δολοφονίες χιλιάδων ανθρώπων.

Προκλήθηκε ένταση κι αφού δεν ανακάλεσε την αποτρόπαια έκφραση, έτυχε απαντήσεως. Δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές. Μπορεί κανείς να κάνει κριτική για βαριές παραλείψεις, αλλά το να υπάρχει συνάδελφος, ο οποίος να λέει ότι δολοφονήσατε χιλιάδες ανθρώπους και να μην ανακαλεί είναι ό,τι χυδαιότερο και αποκρουστικότερο, ό,τι πιο υπονομευτικό του κύρους του κοινοβουλίου μπορεί να λεχθεί εδώ μέσα» ανέφερε ο κ. Τασούλας.

«Δεν πρέπει να διαγραφεί από τα πρακτικά, πρέπει να μείνει ως κάκιστο παράδειγμα μιας συμπεριφοράς που όλοι ομόφωνα καταδικάζουμε. Και άκουσα από το κόμμα του ότι υπήρξε μια άστοχη συμπεριφορά. Κάνω χρήση μιας διάταξης που υπάρχει στον κανονισμό. Απευθύνω μομφή στον κ. Κουρουμπλή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά. Και παρακαλώ το Σώμα δια της ανατάσεως να εγκρίνει αυτή τη μομφή», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

Κουμουτσάκος (ΝΔ): Αθλιότητες και ακραίος λαϊκισμός

Η πρωτοφανής κατηγορία του κ. Κουρουμπλή προκάλεσε τη σφοδρή επίθεση του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου, που ανέβηκε αμέσως μετά στο βήμα, καταγγέλλοντας αθλιότητες και ακραίο λαϊκισμό και καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει διαχωρίσει τη θέση του. «Γίναμε μάρτυρες αθλιότητας και ακραίου λαϊκισμού. Ενός ακραίου λαϊκιστή, ενός βουλευτή που είχε το θράσος να χαρακτηρίσει μια ολόκληρη παράταξη ως δολοφόνους.  Προσποιείται ότι δεν κατάλαβε το ατόπημα το θράσος και την ντροπή που προκάλεσε. Τώρα να διαχωρίσει τη θέση του ο ΣΥΡΙΖΑ από τις αθλιότητες του βουλευτή του», είπε φανερά εκνευρισμένος ο κ. Κουμουτσάκος.

Άδειασμα από Σκουρλέτη

Τον Παναγιώτη Κουρουμπλή άδειασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, κάνοντας λόγο για άστοχες και παρεξηγήσιμες εκφράσεις. «Όσοι συναισθανόμαστε την κρισιμότητα των στιγμών και συγκλονιζόμαστε  αυτό που συμβαίνει στη χώρα ασκήσαμε συγκεκριμένη έντονη κριτική. Θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα χωρίς να πάρουμε απαντήσεις. Όσο δεν δίνονται απαντήσεις για πολιτικές ευθύνες ανοίγει ο δρόμος για φράσεις άστοχες και παρεξηγήσιμες. Ο χώρος μας αυτό που είχε πει Υπουργός της κυβέρνησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι, δεν υιοθετεί αυτή τη λογική. Εμείς τυμβωρυχία δεν θα κάνουμε. Αν θέλετε να διολισθήσετε σε αυτό τον δρόμο κάντε το . Αν θέλετε να εκμεταλλευτείτε μια άστοχη  φράση κάντε το», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Γιαννακοπούλου (ΚΙΝΑΛ): Όχι στην παραφροσύνη

Ευθέως καταδίκασε τη ρητορική του κ. Κουρουμπλή, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, μιλώντας για «παραφροσύνη». «Όσοι νομίζουν ότι η μάχη κατά του κορονοϊού τελείωσε πλανούνται πλάνη οικτρά. Είναι καθοριστική η υπεύθυνη στάση όλων. Όχι στον λαϊκισμό και τη παραφροσύνη. Δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση με τους θανάτους», είπε η κ. Γιαννακοπούλου, ενώ και η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε εκ μέρους του ΚΚΕ ότι δεν καταφεύγουν σε ύβρεις όσο οργισμένοι κι αν νιώθουν με την κυβερνητική πολιτική.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA