Μενού
  • Α-
  • Α+

Ως βαθιά αντιλαϊκό και ταξικό, που ανταποκρίνεται μόνο στις απαιτήσεις λίγων και ισχυρών, απέρριψε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστηρίζοντας ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κλείνει απλώς το μάτι στους λίγους του κεφαλαίου.

Προϋπολογισμός φτιαγμένος από τα ίδια αντιλαϊκά υλικά

«Και αυτός ο προϋπολογισμός είναι φτιαγμένος από τα ίδια ή παρεμφερή αντιλαϊκά υλικά, που καταρτίστηκαν και οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί όλων των κυβερνήσεων. Είναι ένας προϋπολογισμός βαθιά αντιλαϊκός, ταξικός. Είναι αντιλαϊκός, γιατί ενώ προβλέπεται ότι τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν κατά 3,5 δις ευρώ, η μερίδα του λέοντος θα προέλθει από τους έμμεσους φόρους, που αυξάνονται κατά 2 δισεκατομμύρια. Άρα θα βγει κυρίως από τις τσέπες των εργαζομένων, των ανθρώπων του μόχθου. Ταξικός γιατί το σύνολο των φορολογικών βαρών φορτώνεται στις πλάτες του λαού ενώ για τις μεγάλες επιχειρηματικές ομάδες προβλέπεται συμβολική συμμετοχή 5%», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.

Διαφώνησε, δε, με την κατηγορία του ΣΥΡΙΖΑ για προϋπολογισμό «εκτός τόπου και χρόνου», υποστηρίζοντας πως «πιο εντός δεν γίνεται, των απαιτήσεων που έχουν οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή για να κατοχυρώσουν τα τεράστια κέρδη τους την ώρα που ο λαός υποφέρει», ενώ σχολιάζοντας την υψηλή ανάκαμψη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κλείνει το μάτι στους λίγους του κεφαλαίου και δημιουργεί ψεύτικες προσδοκίες ότι θα μοιραστεί σε όλους. «Το επόμενο διάστημα το “ΟΧΙ” του ΚΚΕ σε αυτό τον προϋπολογισμό μπορεί και πρέπει να γίνει πολύ πιο δυνατό από τον ίδιο το λαό», σημείωσε ο ίδιος. Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δίνει ψίχουλα και τα βαφτίζει καρβέλια, ενώ κατηγόρησε αμφότερους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για κάλπικη αντιπαράθεση με λαϊκιστικές κορώνες.

Η πανδημία είναι πιο φονική και συζητάμε τα αυτονόητα

Αναφερόμενος στην πανδημία, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ζήτησε περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ και μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, σημειώνοντας πως «το εμβόλιο ήρθε, η πανδημία όμως δεν έφυγε. Είναι εδώ πιο φονική και συζητούμε τα αυτονόητα».

Στηλιτεύοντας παράλληλα το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν θα προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, πρόσθεσε: «μετά κουνάτε το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης. Την κοστολογήσατε μάλιστα στα 100 ευρώ. Αλήθεια τη δικιά σας ατομική και συλλογική πόσο την κοστολογείτε;» και επεκτείνοντας την επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση σημείωσε: «Μην χασκογελάτε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, αφορά και εσάς αυτό. Έρχεται η ώρα σας μην ανησυχείτε».

Κατώτατος μισθός

Δριμεία κριτική εναντίον αμφότερων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε ο κ. Κουτσούμπας για την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Είναι βολική για εσάς η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ασφαλώς και είναι επιτακτική ανάγκη η γενναία αύξησή του. Αλλά δεν πρέπει να συζητήσουμε και τι θα γίνει με το μέσο μισθό σε κάθε κλάδο; Με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει ως αντιστάθμισμα στον ΣΕΒ; Δηλαδή από τη μία τσέπη θα μπαίνουν από την άλλη θα βγαίνουν. Θα καταργηθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης; οι ελαστικές σχέσεις εργασίας;  Τώρα σας έπιασε όλους ο πόνος για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Αλλά κουβέντα δεν λέτε για να καταργηθεί ο άθλιος νόμος σας Βρούτση – Αχτσιόγλου», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Δεν είστε προοδευτικοί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επιχείρησε επίσης να αποδομήσει το προοδευτικό προφίλ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας δηκτικά: «Πρόσφατα για να στήσετε νέες παγίδες στο λαό φορέσατε όλοι τη μάσκα της προόδου. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ με τη γνωστή καραμέλα περί προοδευτικής διακυβέρνησης, η δε ΝΔ διεκδικεί κι αυτή τον τίτλο του προοδευτικού κόμματος, όπως είπε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης. Έλεος θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέραμε. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μαλώνουν κακοποιώντας την έννοια της πραγματικής προόδου».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA