Μενού
  • Α-
  • Α+

Το κλίμα χθες το απόγευμα, στο περιθώριο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό, ήταν γιορτινό. Βουλευτές και δημοσιογράφοι αντήλασσαν ευχές, αν και η Βουλή θα κλείσει την Τετάρτη, ενώ Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης πέρασαν από την αίθουσα των δημοσιογράφων για ευχές. Μάλιστα, ο κ. Ανδρουλάκης κατά την έξοδο του πέτυχε τον πρωθυπουργό, ο οποίος του ευχήθηκε για τις γιορτές και του έδωσε ραντεβού με την καινούργια χρονιά, προκειμένου να τα πουν, όπως είχαν πει και τηλεφωνικά το βράδυ της εκλογής του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ. 

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο, όμως, δεν ήταν άλλος από τη Μετάλλαξη Όμικρον που επελαύνει και ωθεί χώρες, όπως η Ολλανδία, να επαναφέρουν το καθολικό lockdown και άλλες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, να το επεξεργάζονται, σε μια προσπάθεια να φρενάρουν τον ρυθμό της μετάδοσης. Είναι επίσης προφανές ότι σύντομα η μετάλλαξη θα εμφανιστεί πιο έντονα και στην Ελλάδα και δεν θα μετράμε μερικές δεκάδες κρούσματα, αλλά εντός Ιανουαρίου η Όμικρον λογικά θα επικρατήσει στον ημερήσιο αριθμό των νέων διαγνώσεων έναντι των άλλων παραλλαγών. 

Εξ ου και ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια εκτενή αναφορά στην ομιλία του, μιλώντας για μια μάχη, προκειμένου να κερδίσουμε χρόνο. «Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι όλα τα στοιχεία τα οποία έχουμε αυτή τη στιγμή από τη μετάλλαξη Όμικρον μας λένε ότι μεταδίδεται με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα. Με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από όλες τις προηγούμενες μεταλλάξεις. Ευχόμαστε κι ελπίζουμε, αλλά δεν το γνωρίζουμε ακόμα, η μετάλλαξη αυτή να προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα από ότι η μετάλλαξη «Δέλτα». Απέναντι λοιπόν σε αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα έχουμε ήδη οικοδομήσει τη δικιά μας άμυνα και η πρώτη και μόνη άμυνα την οποία έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας, η πιο σημαντική άμυνα, είναι η τρίτη δόση του εμβολίου σε όλους τους πολίτες», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Δύο λόγοι για να κερδίσουμε χρόνο

Η ανάγκη να κερδίσουμε χρόνο με μέτρα, όπως αυτά που τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα το πρωί στις πύλες εισόδου όλης της χώρας με την υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών να φέρουν αρνητικό μοριακό ή rapid test, προκύπτει για δύο βασικούς λόγους. Έναν που ανέφερε ο πρωθυπουργός και έναν που δεν ανέφερε. Ο πρώτος είναι ότι…ο χρόνος είναι χρήμα, εν προκειμένω πολλοί εμβολιασμοί με τρίτες δόσεις. « «Κάθε εβδομάδα που κερδίζουμε πριν η «Όμικρον» γίνει κυρίαρχη, όπως έχει συμβεί στη Μεγάλη Βρετανία και θα συμβεί νομοτελειακά και στην πατρίδα μας, κάθε εβδομάδα που κερδίζουμε είναι σχεδόν 500.000 πρόσθετοι εμβολιασμοί τρίτης δόσης. Όσο καθυστερούμε, λοιπόν, την άφιξη της «Όμικρον» τόσο κερδισμένοι θα είμαστε διότι αυτή τη στιγμή», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Ο δεύτερος λόγος, προφανώς, είναι για να πάρει ανάσα το κορεσμένο σύστημα Υγείας που φαίνεται ότι έζησε το peak του σε αυτό το κύμα με τους 700+ διασωληνωμένους, αριθμός που αποκλιμακώνεται αργά και βασανιστικά. Συνεπώς, θα πρέπει να έχουν πάρει μια ανάσα οι ΜΕΘ πριν το χτύπημα της Όμικρον, η οποία, ακόμα και αν προκαλεί ηπιότερη νόσηση, θα φτάσει πολύ γρηγορότερα σε πολλούς ανεμβολίαστους ή και ευπαθείς λόγω της ταχύτητας μετάδοσης.  

Ο κρίσιμος Ιανουάριος

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει τον Ιανουάριο τώρα. Η κυβέρνηση περιμένει μια μεγάλη παρτίδα εμβολίων στις αρχές του μήνα, προκειμένου να ανοίξει κι άλλα ραντεβού για όλους, τόσο για πρώτη όσο και για ενισχυτική δόση.  Αν, όμως, το χτύπημα της Όμικρον είναι ισχυρό, η κυβέρνηση ίσως σκεφτεί να ενεργοποιήσει και πρόσθετα μέτρα. Όπως την επέκταση της υποχρεωτικότητας, την οποία ο κ. Μητσοτάκης στάθμισε για να αφήσει ανοιχτή στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, όμως δεν το έκανε. Το ζήτημα έχει συζητηθεί στις κλειστές συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου, έστω και χωρίς να υπάρχει απόφαση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA