Μενού
  • Α-
  • Α+

Υπό το φόβο της μετάλλαξης Όμικρον η κυβέρνηση παίρνει κι άλλα μέτρα για τα ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, στα οποία και οι εμβολιασμένοι πολίτες θα καλούνται πλέον να πηγαίνουν με τεστ. Το Μέγαρο Μαξίμου, έτσι, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο ενόψει της κυριαρχίας της μετάλλαξης Όμικρον και στη χώρα μας και παράλληλα να μην διαταράξει το γιορτινό κλίμα. Υπό αυτό το πρίσμα, ελήφθη η απόφαση για ενίσχυση του testing τις μέρες των γιορτών, ώστε να υπάρχει και μια ανάγλυφη επιδημιολογική εικόνα στο σύνολο της χώρας. 

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Ομικρον: 26 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα - Τα Χριστούγεννα κρίνουν μέτρα για την Πρωτοχρονιά

Ήδη, η κυβέρνηση είχε διανείμει self test σε όλους τους πολίτες για τις μέρες των Χριστουγέννων. Ήταν ένα μέτρο που δεν πήγε πολύ καλά, με δεδομένο ότι δεν συνδέθηκε με κάποια υποχρεωτικότητα, συνεπώς αρκετοί πολίτες το αμέλησαν και δεν πήραν το τεστ που τους αναλογούσε, με αποτέλεσμα το περιβάλλον ασφάλειας να μην είναι απόλυτο. Έτσι, ελήφθη η απόφαση και οι εμβολιασμένοι πολίτες να χρειαστούν ένα αρνητικό rapid test, προκειμένου να μπουν σε εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης ή ξενοδοχεία στις 31/12 και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.

Rapid test 72 ωρών

Θα πρόκειται, το πιθανότερο, για test 72 ωρών, για να μην φρακάρουν και τα φαρμακεία, λόγω του μεγάλου φόρτου που, ούτως ή άλλως έχουν επωμιστεί, με δεδομένο ότι πρέπει να κάνουν και τα τεστ των ανεμβολίαστων πολιτών για τις δικές τους δραστηριότητες. Όσο για τα παιδιά 4-17 ετών, θα πρέπει να φέρουν αρνητικό self test, ως ισχύει και σήμερα στην εστίαση. Κατά πάσα πιθανότητα, οι ανακοινώσεις θα πρέπει να αναμένονται την Τετάρτη ή ακόμα και αύριο.  

Ακόμα, ισχυρή σύσταση για rapid test θα υπάρχει και για τα οικιακά ρεβεγιόν, όπου δεν υπάρχει περιορισμός στα άτομα παρ' ότι υπήρξαν σχετικές σκέψεις. Δεν προχώρησε κάτι, όμως, μιας και δεν μπορεί να υπάρξει κανένας ουσιαστικός έλεγχος στις κατ' οίκον συναθροίσεις, ενώ στα μαγαζιά εστίασης και διασκέδασης ο έλεγχος του τεστ θα γίνεται στην είσοδο, με το ίδιο σκάνερ που ελέγχει και το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή το αντίστοιχο τεστ των ανεμβολίαστων πολιτών για τους εξωτερικούς χώρους. 

 Όλα τα παραπάνω είναι γραμμές άμυνας ενόψει της Όμικρον. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πάντως, μετά τα Φώτα και ανάλογα με την επιδημιολογική εξέλιξη, εξετάζεται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού όλων των ενηλίκων πολιτών, 18+, να ισχύουν για 7 μήνες, εφόσον δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση. Να γίνει, δηλαδή, ότι συνέβη και με τους πολίτες 60+, των οποίων τα πιστοποιητικά έληξαν στις 13/12, εφόσον δεν είχαν προβεί στην αναμνηστική τους δόση. 

Στίγμα για τις επόμενες κινήσεις αναμένεται να δώσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη, όπου κεντρικό θέμα θα είναι οι περίφημοι "μπλε φάκελοι", δηλαδή ο ετήσιος προγραμματισμός των υπουργείων για το 2022.