Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι γιορτές φαίνεται ότι θα είναι οι τελευταίες ξέγνοιαστες μέρες πριν το χτύπημα της μετάλλαξης Όμικρον. Και ως τότε μπορεί οι πολίτες να περιορίζονται στο self test που θα διανεμηθεί και θα είναι προαιρετικό, υπό την έννοια ότι δε θα είναι υποχρεωτικό για τη συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες, μετά την Πρωτοχρονιά, όμως, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τη λήψη μέτρων, με σκοπό να φρενάρει κάπως η διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον που φτάνει και στη χώρα μας με μια ελαφρά καθυστέρηση σε σχέση με τις άλλες χώρες. 

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Ομικρον: Το γράφημα που «δείχνει» νέα μέτρα - Προκαλεί πενταπλάσια κρούσματα από τη Δέλτα

Και μπορεί ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης να…άδειασε μεγαλοπρεπώς συνεργάτες του και ειδικούς αποφασίζοντας να μην συνδεθεί το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς με rapid test και για εμβολιασμένους, προδιέγραψε, όμως, ότι λίγες μέρες μετά θα έρθουν νέα μέτρα, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον θα είναι ανάμεσά μας. 

Ο κ. Μητσοτάκης, στην πραγματικότητα, έδωσε πρώτη φορά ορατότητα για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς ενόψει της Όμικρον. Έτσι, άνοιξε παράθυρο νέων μέτρων για το 2022, εφόσον απαιτηθεί, καθώς οι εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων είναι ότι μετά τις 10 Ιανουαρίου θα έχουμε σημαντική αύξηση της διασποράς της νέας μετάλλαξης ή και κυριαρχία της. Άρα, οι αποφάσεις θα πρέπει να αναμένονται στο πρώτο δεκαήμερο του 2022, ίσως και την εβδομάδα των Φώτων.

Στο τραπέζι είναι η διεύρυνση της τηλεργασίας από το σημερινό 20%, τουλάχιστον στο 50%, αν και μέχρι πρότινος υπήρχαν ενστάσεις του υπουργείου Εργασίας για το μέτρο. Παράλληλα, δεδομένοι θα πρέπει να θεωρούνται οι περιορισμοί στην εστίαση και τη διασκέδαση, με την επιβολή αυστηρότερου ωραρίου σε εστιατόρια και κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, ένα μέτρο που μέχρι πριν από μερικούς μήνες ίσχυε μόνο σε κόκκινες περιοχές. Με βάση τις πρώτες πληροφορίες, τα καταστήματα διασκέδασης και εστίασης θα μπορούσαν να κλείνουν το αργότερα τα μεσάνυχτα ή στις 00:30, αν και η συζήτηση είναι εξαιρετικά πρόωρη και δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς το κλείσιμο ακόμα και νωρίτερα. Μένει, δε, να φανεί, αν θα διατηρηθεί η δυνατότητα της μουσικής, αν και με ένα φρένο στο ωράριο, επί της ουσίας, μπαίνει τέλος στη νυχτερινή διασκέδαση. 

Στο κυβερνητικό επιτελείο δεν είναι «ζεστοί» ακόμα για επέκταση της υποχρεωτικότητας στους άνω των 50, αν και δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται, όπως εγκαίρως έγραψε το Reader, ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λήγει στους επτά μήνες για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και με την τρίτη αναμνηστική δόση. 

Τελευταία γραμμή άμυνας θα είναι τα σχολεία, με την κυβέρνηση να στέλνει το μήνυμα ότι θα ανοίξουν κανονικά μετά τις γιορτές και θα γίνει η ύστατη προσπάθεια να μην κλείσουν, ακόμα και αν χρειαστεί να επικαιροποιηθεί το πρωτόκολλο για το κλείσιμο σχολείων και τμημάτων. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA