Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο υπουργείο Εξωτερικών βλέπουν μια επανάληψη του περσινού σεναρίου με την Άγκυρα να οξύνει συνεχώς την προκλητική της ρητορική, επηρεαζόμενη σε μεγάλο βαθμό από το προεκλογικό κλίμα στο οποίο εισέρχεται η γειτονική χώρα με καταληκτική ημερομηνία την άνοιξη του 2023, χωρίς όμως να μεταφέρει την ένταση στο πεδίο.

Σε καθημερινή βάση πλέον οι υπουργοί της κυβέρνησης Ερντογάν κατηγορούν την Αθήνα για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης (δείχνοντας την στρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου) αμφισβητώντας παράλληλα την κυριαρχία τους. Χθες μάλιστα ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, έφτασε στο σημείο να παρομοιάσει την χώρα μας με «χώρα θύμα μεταμφιεσμένη σε πρόβατο» που χρησιμοποιεί τρίτες χώρες για τις διεκδικήσεις της, επαναλαμβάνοντας εκ νέου τα περί παράνομων διεκδικήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο

Διαβάστε ακόμη: Νέα πρόκληση Ακάρ: «Η Ελλάδα είναι λύκος που φοράει προβιά»

Στα μέσα της εβδομάδας ο Νίκος Δένδιας σήκωσε το γάντι και απάντησε με σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας, ενώ στο Μέγαρο της Βασιλίσσης Σοφίας υπάρχει έντονη ενόχληση για την στοχοποίηση του Πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών που δεν συνάδει με τη συνήθη διπλωματική πρακτική κι επισημάνθηκε από τον εκπρόσωπο του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου. Την ίδια στιγμή η Αθήνα βλέπει έναν ανταγωνισμό των Τούρκων αξιωματούχων για το ποιος θα μπορούσε να βγει πιο επιθετικά απέναντι στην Ελλάδα και τον εντάσσει μέσα στον οιονεί προεκλογικό αγώνα της γειτονικής χώρας αλλά και στην ενόχληση που έχουν προκαλέσει στην Άγκυρα τα συνεχή διπλωματικά ανοίγματα της Αθήνας.

Η περίοδος παρατεταμένης αστάθειας που βιώνει η Τουρκία αναγκάζει τη διπλωματική υπηρεσία να εξετάζει τα όσα λέγονται με όρους όχι απαραίτητα εσωτερικής κατανάλωσης αλλά και κυρίως πολιτικής επιβίωσης της κυβέρνησης Ερντογάν. Παράλληλα και η αντιπολίτευση πλειοδοτεί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής με αποτέλεσμα να μην απορροφάται η λεκτική ένταση, ενώ συχνά τα στελέχη της κατηγορούν τον Ερντογάν για ενδοτισμό απέναντι στην Ελλάδα. Με δεδομένη την κατάσταση στην Τουρκική οικονομία, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει πλέον αλλάξει ρότα κι έχει επιδιώξει την αποκατάσταση των σχέσεων με μια σειρά από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ αλλά και η Αίγυπτος. 

Μάλιστα η Άγκυρα έχει ήδη προχωρήσει σε συμφωνίες για επενδύσεις ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ επίκειται η επίσκεψη του Σαουδάραβα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην Άγκυρα. Ταυτόχρονα η Τουρκία επιδιώκει την βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ τώρα που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση υπό τον Ναφτάλι Μπένετ, ωστόσο η διαχρονική στήριξή της Άγκυρας στη Χαμάς αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για δυο χώρες που εδώ και μια δεκαετία δεν έχουν πρεσβευτική εκπροσώπηση στις πρωτεύουσές τους. Αντίστοιχα, η στήριξη της Άγκυρας στους Αδελφούς Μουοσουλμάνους εμποδίζει την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Κάιρο. 

Η Αθήνα συνεχίζει να επενδύει στις Περιφερειακές Συμμαχίες 

Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά στις προσπάθειες της Άγκυρας να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με τις χώρες της περιοχής, ενώ οι κινήσεις αυτές την δεν είναι άσχετη και με τις «συμφωνίες Αβραάμ» που αλλάζουν τις ισορροπίες στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αφού οι Αραβικές χώρες έχουν γυρίσει σελίδα στις σχέσεις τους με το Ισραήλ προσδοκώντας να αξιοποιήσουν την τεχνολογική υπεροχή του για επενδύσεις που θα αλλάξουν συνολικά το ενεργειακό τους μοντέλο.

Η Αθήνα έχει λάβει διαβεβαιώσεις από όλες τις χώρες πως τα τριμερή σχήματα συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια δεν επηρεάζονται από την όποια βελτίωση μπορεί να επέλθει στις επιμέρους σχέσεις των χωρών αυτών με την Άγκυρα. Τα μηνύματα αυτά έχουν έρθει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στην Αθήνα, αλλά και σε παρεμβάσεις των Πρεσβευτών των χωρών αυτών στην ελληνική πρωτεύουσα. 

Σημαντικές επισκέψεις αυτή την εβδομάδα

Η Αθήνα πάνως επιδιώκει να αυξήσει το αποτύπωμά της και στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Μετά τη Ρουάντα, την Γκάνα και την Γκαμπόν, ο Νίκος Δένδιας πρόκειται να επισκεφθεί σήμερα τη Νιγηρία και την Αγκόλα, ενώ στο τέλος της εβδομάδας θα βρεθεί στη Γαλλία για το άτυπο Συμβούλιου Εξωτερικών Υποθέσεων, ενώ μαζί με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, θα συναντηθούν με τους Γάλλους ομολόγους τους Λε Ντριάν και Παρλί και αναμένεται να επισκεφτούν τα ναυπηγεία όπου κατασκευάζονται οι φρεγάτες Belharra

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA