ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10/01/2022 13:05

EastMed: Αντίθετες οι ΗΠΑ στην κατασκευή του αγωγού - Τι λένε για EuroAfrica και EuroAsia

Η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα με ανακοίνωσή της δηλώνει ουσιαστικά την αντίθεση των ΗΠΑ στην κατασκευή του αγωγού EastMed ενώ υποστηρίζει τη σχεδιαζόμενη ηλεκτρική διασύνδεση EuroAfrica όπως και τη EuroAsia

EastMed: Αντίθετες οι ΗΠΑ στην κατασκευή του αγωγού - Τι λένε για EuroAfrica και EuroAsia
Πηγή: Unsplash
Ανάγνωση:

Κι επισήμως οι ΗΠΑ δηλώνουν την αντίθεσή τους στην κατασκευή του αγωγού EastMed μετά το non-paper που εστάλη στα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Με ανακοίνωσή της η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα κάνει λόγο για στήριξη των ΗΠΑ σε έργα «ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούν να υποστηρίξουν τόσο το φυσικό αέριο όσο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» κι αναφέρουν ενδεικτικά την ηλεκτρική διασύνδεση EuroAfrica από την Αίγυπτο προς την Κρήτη αλλά και την EuroAsia παραλείποντας οποιαδήποτε αναφορά στον αγωγό EastMed.

Διαβάστε ακόμη: Γεωπολιτικά παιχνίδια γύρω από τον αγωγό East Med

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πρεσβείας έχει ως εξής: «Σε μια εποχή που η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι -περισσότερο από ποτέ- ζήτημα εθνικής ασφάλειας, δεσμευόμαστε να εμβαθύνουμε τις περιφερειακές μας σχέσεις και να προωθήσουμε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν σθεναρά τις περιφερειακές προσπάθειες που ενισχύουν και προάγουν τη συνεργασία και την περιφερειακή σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού 3+1 στον οποίο συμμετέχουν η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στη διασύνδεση των πηγών ενέργειας της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη.

Μεταφέρουμε το ενδιαφέρον μας σε έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης που μπορούν να υποστηρίξουν τόσο το φυσικό αέριο όσο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Υποστηρίζουμε έργα όπως η σχεδιαζόμενη ηλεκτρική διασύνδεση EuroAfrica από την Αίγυπτο προς την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα και την προτεινόμενη διασύνδεση EuroAsia για τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ευρώπης. Τέτοια έργα όχι μόνο θα συνδέουν ζωτικής σημασίας αγορές ενέργειας αλλά θα βοηθήσουν επίσης στην προετοιμασία της περιοχής για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
EASTMED ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΡΟΣ ΗΠΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ