Μενού
  • Α-
  • Α+

Το 1989 η χώρα είχε βυθιστεί σε μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις που έχει βιώσει. Και αν μιλάμε για την Ελλάδα που μόνο ήσυχη δεν χαρακτηρίζει κάποιος την πολιτική ζωή διαχρονικά η έκφραση αυτή παίρνει ακόμα πιο μεγάλη αξία.

ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση με αφορμή το σκάνδαλο Κοσκωτά. Τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας με αφορμή το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο της μεταπολίτευσης διασταυρώνουν σε καθημερινή βάση τα ξίφη τους. Και το κάνουν με τόση ένταση που η πολιτική κόντρα αγγίζει τα όρια του... χουλιγκανισμού!

Το σκάνδαλο Κοσκωτά

Για όσους δεν έζησαν και όσους δε γνωρίζουν το κλίμα της εποχής, ας κάνουμε μια μικρή ανακεφαλαίωση, προκειμένου να γίνει εύκολα κατανοητό και το τι ήθελε να πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με εκείνη την ιστορική του φράση:

Κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου ήταν προφανώς ο τραπεζίτης Γιώργος Κοσκωτάς. Αφετηρία είναι οι επιχειρηματικές δραστηριότητές του. Το 1982 αγόρασε τον δημοσιογραφικό και εκδοτικό οργανισμό «Γραμμή ΑΕ» από τον Παύλο Μπακογιάννη. Δυο χρόνια αργότερα αγοράζει το 56% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κρήτης. Κάποια στιγμή, στα μέσα εκείνης της δεκαετίας, ο Κοσκωτάς έφτασε να είναι εργοδότης περίπου 4.000 εργαζομένων! Αλλά δε σταμάτησε εκεί. Το 1987 αγόρασε τον Ολυμπιακό ενώ νωρίτερα είχε προσπαθήσει να αγοράσει την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας αλλά οι αντιδράσεις ήταν έντονες και έτσι εγκατέλειψε τα σχέδιά του. Δεν άφησε πότε, ωστόσο, τα σχέδιά του για την απόλυτη επικράτηση στον χώρο του Τύπου. Ο Κοσκωτάς εξέδιδε τις «24 Ώρες» (καθημερινή πολιτική εφημερίδα) και έξι περιοδικά. Παράλληλα, αγόρασε τρεις αντιπολιτευόμενες στο ΠΑΣΟΚ εφημερίδες (μια εκ των οποίων η Καθημερινή) τις οποίες μετέτρεψε σε... φιλοκυβερνητικές! Προσπάθησε να εξαγοράσει και την Ελευθεροτυπία αλλά δεν προχώρησε.

Όσο συνεχιζόταν η ανεξέλεγκτη άνοδος του Κοσκωτά τόσο έμπαινε στο «μάτι» της αντιπολίτευσης τόσο ο ίδιος όσο και το ΠΑΣΟΚ. Τον Οκτώβριο του 1987 άρχισε η αντίστροφη μέτρηση καθώς άρχισαν να έρχονται στο φως αποκαλύψεις για το παρελθόν του Κοσκωτά (πλαστογραφίες, φορολογικά αδικήματα, παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος κλπ.) Στις καταγγελίες, η κυβέρνηση αρνούνταν να κινήσει διαδικασίες για φορολογικό έλεγχο. Παράλληλα, αποκαλύπτεται πως ο Ιωάννης Μαντζουράνης, στενότατος συνεργάτης του Κοσκωτά, βάζει λεφτά σε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία που έχει ανοιχτεί στο όνομα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Μένιου Κουτσόγιωργα ο οποίος λέει πως δεν είχε ιδέα και πως παγιδεύτηκε. Οι «πύλες της κολάσεως» μόλις είχαν ανοίξει»!

Οι εκλογές και το «βρώμικο '89»

Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να βγει στην αντεπίθεση και βγάζει στη φόρα διάφορα σκάνδαλα που άγγιζαν ακόμα και την τότε ηγεσία της ΝΔ. Μέσα σε αυτό το νοσηρό κλίμα φτάνουμε στις πρώτες ημέρες του 1989 όταν δημοσιογράφοι ζητούν από τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, να σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις. «Τα πρωτοφανή γεγονότα που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό δημιουργούν την εντύπωση ότι η Ελλάς μετεβλήθη σε απέραντο φρενοκομείο» είχε πει μια ημέρα σαν σήμερα και περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο το πολιτικό κλίμα της εποχής.

Αλλά δεν ήταν η μόνη ιστορική έκφραση του Καραμανλή εκείνη την περίοδο. Όταν η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές τον Ιούνιο του 1989 και σχηματίστηκε κυβέρνηση συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με τον Ενιαίο Συνασπισμό με στόχο την «κάθαρση από τα πολιτικά σκάνδαλα», ξεκίνησε και η διαδικασία που θα έστελνε τελικά τον Ανδρέα Παπανδρέου και τέσσερις πρώην υπουργούς του (Κουτσόγιωργα, Τσοβόλα, Πέτσο και Ρουμελιώτη) στο ειδικό δικαστήριο. Τότε, λοιπόν, ο Κωνσταντίνος Καρμανλής, φέρεται να διαφώνησε με τη «γραμμή» του κόμματος που ίδρυσε τονίζοντας πως «έναν τέως πρωθυπουργό δεν τον στέλνεις φυλακή, τον στέλνεις σπίτι του».

Η ταραγμένη εκείνη περίοδος κορυφώθηκε με τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη (τον Σεπτέμβριο του 1989) και τη «δίκη του Αιώνα» στον Άρειο Πάγο που οδήγησε στην αθώωση του Ανδρέα Παπανδρέου (Ιανουάριος 1992) αλλά στη διάρκεια της πέθανε ο Μένιος Κουτσόγιωργας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA