Μενού
  • Α-
  • Α+

Κανείς πρωθυπουργός, σε καμία συνέντευξη, δεν προανήγγειλε ότι θα πάει σε κάλπες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, δεν κάνει απλώς μια επίκληση στην εξάντληση της τετραετίας, αλλά επιλέγει διατυπώσεις που θα τον εκθέσουν σοβαρά, αν δεν πάει σε κάλπες έστω λίγους μήνες πριν την παρέλευση της συνταγματικής προθεσμίας, εντός του 2023. 

Διαβάστε ακόμη: Κατώτατος μισθός: Από 1η Μαΐου η αύξησή του, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ενώπιος Ενωπίω

«Ουδέποτε η δημοτικότητα της κυβέρνησης δεν ήταν υψηλότερη από τον περασμένο Μάιο-Ιούνιο, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν τα πράγματα είχαν ηρεμήσει. Παράθυρα, λοιπόν, υπήρχαν και στο παρελθόν», είπε χθες στον ΑΝΤ1 ο κ. Μητσοτάκης. Όντως, είχε δίκιο, μιας και εκείνη την περίοδο απέρριψε εισηγήσεις πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, υπό το πρίσμα ότι θα θόλωνε το βασικό επιχείρημα που είχε εκφράσει προς τους πολίτες το καλοκαίρι του 2019, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. 

Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, εξήγησε και γιατί θέλει παραπάνω χρόνο, μέχρι να προσφύγει όντως σε εκλογές, με το απλό σκεπτικό ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κυβερνήσει και σε μια περίοδο νηνεμίας, προκειμένου να κερδίσει με όπλο και την οικονομία. «Επειδή πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και επειδή είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η οικονομία θα ανακάμψει και, Θεού θέλοντος, θα έχουμε τελειώσει νωρίτερα με το θέμα της πανδημίας, δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να σας πω ότι θέλουμε να εξαντλήσουμε την τετραετία», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, δείχνοντας προς το 2023. 

Μη αναγκαίος ανασχηματισμός

Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, απάντησε και στα σενάρια ανασχηματισμού που διακινούνται, πριν καν συμπληρωθούν έξι μήνες πριν τις τελευταίες, ευρείες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, στις αρχές του φθινοπώρου. Άλλωστε, ο ίδιος δεν είναι…φαν των συχνών αλλαγών, όπως έχει δείξει και η πολιτεία του. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι θιασώτης της λογικής να εξυπηρετηθούν βουλευτές και από άλλες περιφέρειες, που δεν υπουργοποιήθηκαν ως τώρα, προκειμένου να πάει σε εκλογές με λιγότερους πονοκεφάλους και…απωθημένα. 

«Τι ήταν ο εκλογικός ανασχηματισμός; «Σε ποιες περιφέρειες δεν πάμε καλά, αν βάλουμε κανένα βουλευτή Υπουργό από εκείνες τις περιφέρειες, να τονώσουμε την δυνατότητα του κόμματος να πάει στις εκλογές με καλύτερες δυνατότητες». Σας ταιριάζει αυτή η λογική σε αυτά τα οποία ξέρετε για εμένα; Οι αλλαγές οι οποίες έχω κάνει στο κυβερνητικό σχήμα ήταν λίγες, γιατί πίστευα πάντα ότι πρέπει να υπάρχει μια συνέχεια. Και το μόνο κριτήριο ήταν η αποτελεσματικότητα των υπουργών και η δυνατότητά τους να υπηρετήσουν το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο το οποίο τους ανέθεσα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης προς τον Ν. Χατζηνικολάου χθες, ρωτώντας και…απαντώντας μόνος του ως προς το κριτήριο των εκάστοτε αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. 

Το στοίχημα του Κέντρου

Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί και για τον παράγοντα Ανδρουλάκη. Δεν απέφυγε το καρφί, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι ο μήνας του μέλιτος έχει τελειώσει. «Με ρωτήσατε για τον κ. Ανδρουλάκη. Δεν έχω να σας πω πολλά γιατί δεν έχω ακούσει πολλά. Έχω ακούσει κάποιες ενδιαφέρουσες πολύ γενικές τοποθετήσεις, ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, άρα τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία, αυτό κατάλαβα από αυτά τα οποία είπε», τόνισε ο πρωθυπουργός, καρφώνοντας τον κ. Ανδρουλάκη με κομψό τρόπο για απουσία θέσεων. 

Λίγο νωρίτερα, δε, είχε προσδιορίσει την «ταμπακιέρα» για τους κεντρώους ψηφοφόρους. «Η Νέα Δημοκρατία σήμερα εκφράζει αυτό το οποίο πολλοί θα αποκαλούσαν προοδευτικό, μετριοπαθές κέντρο. Και το εκφράζει με εφαρμοσμένες πολιτικές. Και δεν πιστεύω ότι η κυριαρχία μας σε αυτόν τον χώρο θα αμφισβητηθεί ουσιαστικά», υπογράμμισε, εμμένοντας παράλληλα στη στρατηγική αυτοδυναμίας μετά και τις δεύτερες εκλογές, όποτε αυτές και αν γίνουν. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA